CLOSE

Breaking news

ΟΜΙΚΡΟΝ
A

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος είναι πλέον ευρέως το κυρίαρχο (ευθύνεται για το 73% των νέων κρουσμάτων) στις ΗΠΑ.

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται και στη Γηραιά Ήπειρο: «Το Όμικρον γίνεται, ή έχει ήδη γίνει, το κυρίαρχο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Πορτογαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι αριθμοί διπλασιάζονται κάθε μιάμιση με τρεις ημέρες, προκαλώντας άνευ προηγουμένου ποσοστά μετάδοσης», δήλωσε ο Δρ Χανς Κλούγκε, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

Στη Βρετανία αυτήν τη στιγμή 129 άνθρωποι νοσηλεύονται με την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού και μέχρι στιγμής 14 έχουν καταλήξει, δήλωσε σήμερα στο Sky News η Bρετανίδα υφυπουργός Υγείας Γκίλιαν Κίγκαν.

Η ίδια σημείωσε επίσης πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα διστάσει να εισαγάγει περαιτέρω περιορισμούς εξαιτίας της Covid-19, αν τα δεδομένα δείξουν πως είναι απαραίτητο.

Η Γαλλία, όπου το 20% των θετικών κρουσμάτων είναι πλέον της Όμικρον, δεν αποκλείει να προχωρήσει «πέραν» των περιοριστικών μέτρων που έχει θέσει σε ισχύ στην περίπτωση «πολύ ισχυρής ανάκαμψης της επιδημίας».

Η Ισπανία κατέγραψε χθες εθνικό ρεκόρ 49.823 νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε 24ώρες, σχεδόν τα μισά από τα οποία είναι του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στη χώρα ήταν στα μέσα Ιανουαρίου και ανερχόταν σε σχεδόν 40.000 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι όλοι οι Ισραηλινοί άνω των 60 ετών και το ιατρικό προσωπικό θα έχουν δικαίωμα να κάνουν μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, έπειτα από διαβούλευση με ομάδα εμπειρογνωμόνων.

«Οι πολίτες του Ισραήλ ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 και συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε, με την τέταρτη δόση» ανέφερε ο Μπένετ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε χθες ότι τα αθλητικά γεγονότα στη Γερμανία θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών το αργότερο από τις 28 Δεκεμβρίου για να αναχαιτιστεί η επιδημία. Απέναντι στην απειλή της Όμικρον, οι επαφές, ακόμη και μεταξύ εμβολιασμένων, θα περιοριστούν σε ένα μέγιστο 10 προσκεκλημένων για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Η Σουηδία θα θέσει σε ισχύ μια σειρά από μέτρα, από την τηλεργασία ως μια διευρυμένη χρήση εμβολιαστικού πάσου, απέναντι στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στην Φινλανδία, τα μπαρ θα σταματήσουν να σερβίρουν αλκοόλ στις 21:00 και θα κλείσουν στις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική κυβέρνηση. Περισσότερα από 23.000 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, απόλυτο ρεκόρ στην χώρα αυτή των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η πανδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 5,35 εκατομμύρια νεκρούς στον κόσμο από τότε που το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα γνωστοποίησε την εμφάνιση της Covid-19 στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το AFP στηριζόμενο σε επίσημες πηγές.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι χώρες που έχουν καταγράψει τους περισσότερους νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2020 είναι οι ΗΠΑ (809.958), η Βραζιλία (617.948), η Ινδία (478.007) και η Ρωσία (299.249). Σε σχέση με τον πληθυσμό, οι χώρες στις οποίες η επιδημία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημία είναι το Περού, η Βουλγαρία, η Βοσνία και η Ουγγαρία.

Η περιοχή της Ευρώπης είναι αυτή που καταγράφει σήμερα τους περισσότερους θανάτους, ενώ ακολουθεί η ζώνη ΗΠΑ/Καναδά.

Ο ΠΟΥ εκτιμά, λαμβάνοντας υπόψη του την υπερβάλλουσα θνητότητα που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την Covid-19, ότι ο απολογισμός της πανδημίας μπορεί να είναι δύο με τρεις φορές υψηλότερος από αυτόν που έχει καταγραφεί επισήμως.


Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως εξετάζονται νέα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών ενώ έκανε έκκληση για τη διενέργεια self test τόσο τα Χριστούγεννα όσο και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «τραπέζι» βρίσκονται λύσεις όπως η επέκταση της τηλεργασίας, αλλά και η ρύθμιση του ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση.

Όπως ανέφερε αυτά τα μέτρα εξετάζονται για τις πρώτες εβδομάδες του 2022, ενώ κριτήριο θα αποτελέσει η πορεία της πανδημίας. 

Ειδικοί και κυβέρνηση επεξεργάζονται το σχέδιο ενδεχόμενων μέτρων καθώς το νέο πανδημικό κύμα με χιλιάδες νέες διαγνώσεις αναμένεται να κορυφωθεί από τις αρχές ως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας Γιάννης Πρασσάς, από το Τορόντο όπου μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες η μετάλλαξη Όμικρον κυριάρχησε, αποκάλυψε με ποιο τρόπο θα εξαπλωθεί η νέα μετάλλαξη – και στη χώρα μας:

Στις 20 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Στις 26 Δεκεμβρίου θα έχουν ανέλθει σε 104, Πρωτοχρονιά θα είναι 416, 7 Ιανουαρίου θα φτάσουν τα 1664 και στις 13/1 θα έχουν εκτιναχθεί σε 6.656. Αυτά είναι τα κρούσματα που θα καταγράφει ο ΕΟΔΥ.

Στην ίδια γραμμή και ο Γιώργος Ατσαλάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, εξήγησε μιλώντας την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πως μόλις τα κρούσματα της νέας αυτής μετάλλαξης φτάσουν στα 50 με 100, η αύξηση των μολύνσεων θα είναι εκθετική.

«Μόλις φτάσουμε περίπου στα 50 με 100 κρούσματα από εκεί και πέρα θα γίνει μια εκθετική αύξηση και μέσα σε 2 – 3 εβδομάδες θα έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που ίσως να μην τον έχουμε ξαναδεί ημερησίως», τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Ατσαλάκης είπε επίσης ότι η Όμικρον εξαπλώνεται με τετραπλάσια ταχύτητα από την Δέλτα και «δεν την σταματάει σχεδόν κανένα μέτρο».

«Μερικώς αυστηρά lockdown για να εμποδιστούν οι επαφές και οι συνωστισμοί. Ένα ολικό lockdown ίσως να είναι ένα τελευταίο μέτρο», ανέφερε ο καθηγητής.
 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις