Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει πρόβλημα νομιμότητας, σημειώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.
Για να δώσει τα ασφαλιστικά μέτρα το δικαστήριο πιθανολογεί ότι έχει δίκιο αυτός που τα ζητάει είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Βερβεσός.
Η αγωγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής της ΔΕΗ συμπεριλαμβάνει όλους τους καταναλωτές κι όχι μόνο τα μέλη της ΕΚΠΟΙΖΩ ή του ΙΝΚΑ, διευκρίνισε.
Η ΔΕΗ στο δικαστήριο έδειξε αναλγησία, γιατί όταν της ζητήσαμε να μην κόψει το ρεύμα τουλάχιστον στους ευάλωτους πολίτες και μέχρι να συζητηθεί η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, όπως η ίδια ζήτησε, δεν το δέχθηκε, αποκάλυψε ο κ. Βερβεσός.
Οι οικονομικά ευάλωτοι πολίτες, που εντάσσονται στο νόμο 4001/2011, είναι οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα (πίνακας), οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου και καλύπτει τα 5,5 εκατ. καταναλωτές της ΔΕΗ , είπε ο κ. Βερβεσός.
Η απόφαση αυτή δεν είναι η πρώτη. Έχουν προηγηθεί κι άλλες πέντε αποφάσεις μη διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς τους για να μην διακοπή η λειτουργία τους, είπε.
Λόγω της τεράστιας αύξησης στην τιμή του ρεύματος από τη ρήτρα αναπροσαρμογής πολλοί πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Καθημερινά οι εντολές για διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπερνούν τις 1000 με τις 500 από αυτές να αφορούν την Αττική, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης.
Οι διακανονισμοί ξεπερνούν το 70% όμως κι αυτοί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν γιατί έρχεται ο επόμενος λογαριασμός και το πρόβλημα αντί να λύνεται διογκώνεται, είπε.
Οι «ευάλωτοι» καταναλωτές της ΔΕΗ που έχουν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο ξεπερνούν τους 1.300.000 είπε.