Breaking news

vlixi_lanthimos_stone
A

Πολλοί αναρωτιούνται αυτές τις μέρες ποια είναι η πιθανή ετυμολογία της λέξης «Βληχή» η οποία αποτελεί και τον τίτλος της νέας ταινίας μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου, με πρωταγωνίστρια την βραβευμένη με Όσκαρ Έμμα Στόουν και τον Γάλλο ηθοποιό, Νταμιάν Μποναρντ.

Συγκεκριμένα η μικρού μήκους ασπρόμαυρη βουβή ταινία, διάρκειας 38' λεπτών, έκανε πολλούς χρήστες του διαδικτύου να αναζητήσουν την σημασία της λέξης «Βληχή» (στα Αγγλικά Bleat) που αποτελεί και τον τίτλο της ταινίας.

Οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου εκτός από το δυστοπικό και απόκοσμο περιβάλλον το οποίο προβάλλουν αποτελούνται από ευφάνταστες αφίσες και εξαιρετικές ερμηνείες πρωταγωνιστών, σε συνδυασμό με τίτλους που αποτυπώνονται στο μυαλό των θεατών τους μετά το πέρας της προβολής.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την πρεμιέρα του φιλμ στην Ελλάδα, η συζήτηση μετατοπίστηκε στο θέμα του τίτλου, με τον Γιώργο Λάνθιμο να αναφέρει πως αναζητούσε, μία ευφάνταστη λέξη για να κοσμήσει τον τίτλο της ταινίας. Ωστόσο ο ίδιος έκανε γνωστό πως δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει την λέξη «βέλασμα», έτσι κατέληξε στη «Βληχή» η οποία ταίριαξε στο περιεχόμενο της ταινίας, τόσο οπτικά αλλά και συνειρμικά. 

Ειδικότερα και σύμφωνα με το Λεξικό Ελληνικής Γλώσσας των Liddell & Scott, «Βληχή» σημαίνει το βέλασμα των προβάτων και των κατσικιών, λέξη η οποία συνάδει πλήρως με το βουκολικό σκηνικό της Τήνου που έλαβαν χώρα τα γυρίσματα της ταινίας, στις αρχές του 2020. 

vlixi
Photo: GreekAcademic.com

Ο ίδιος ο Λάνθιμος δήλωσε ότι «Έψαξα πολύ για το εάν υπάρχει μία λέξη που να σημαίνει κάτι αντίστοιχο του βελάσματος. Όταν είδα τη Βληχή, μου άρεσε και το πώς ακούγεται ηχητικά, αλλά και το πώς γράφεται η λέξη». 

Η ταινία προβάλλεται από την Παρασκευή 6 Μαΐου μέχρι και σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου, για 3 μόνο ημέρες στην Εθνική Λυρική Σκηνή, του Κέντρου Πολιτισμού και Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Έχοντας απολαύσει ήδη μία επιτυχία με την Οσκαρική ταινία «Η Ευνοούμενη» (2018) και την φετινή «Βληχή», ο Γιώργος Λάνθιμος και η Έμμα Στόουν έχουν ολοκληρώσει και την τρίτη συνεργασία τους, για τις ανάγκες του φιλμ «Χαμένα Κορμιά» (Poor Things), το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει στα τέλη του έτους στο εξωτερικό και πιθανότατα στις αρχές του 2023 στις Ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις