Breaking news

ααδε
A

Το θέμα του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τις 822 θέσεις στην ΑΑΔΕ που οι επιτυχόντες ήταν τελικά λιγότεροι από τις θέσεις που προκηρύχθηκαν, απασχόλησε την επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, κατά την ακρόαση φορέων στο σχέδιο νόμου για το «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα - Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα - Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α΄ και β' βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Αθανάσιος Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι ο γραπτός διαγωνισμός που αφορούσε την ΑΑΔΕ ήταν για 822 θέσεις. Σύμφωνα με τα σημερινά ισχύοντα αποτελέσματα, τη βάση έχουν περάσει 257 διαγωνισθέντες. Άρα, έχουμε ένα ποσοστό 31,27% κάλυψης των 822 θέσεων. Το γιατί είχαμε τόσο χαμηλό ποσοστό επιτυχίας, είναι κάτι για το οποίο μπορεί να γίνει μια αρκετά μεγάλη συζήτηση, ανέφερε. Σχετικά σημείωσε ότι ζητήθηκαν από τους υποψηφίους, εκτός από τις γλωσσικές δεξιότητες, δύο μαθήματα που ελάχιστοι υποψήφιοι μπορούσαν να τα καλύψουν επαρκώς και τα δύο. Εκ του αποτελέσματος, τα θέματα αποδείχτηκαν ότι ήταν δύσκολα. Επειδή, όμως υπάρχει η επιθυμία της ΑΑΔΕ να καλυφθούν αυτές οι 822 θέσεις, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, έχουμε επεξεργαστεί ορισμένα εναλλακτικά σενάρια: Το συντηρητικό σενάριο είναι να θεωρηθεί η βάση το 50 για κάθε μάθημα, και αυτό θα μας δώσει 513 επιτυχόντες - δηλαδή περίπου τους διπλάσιους (62%) επιτυχόντες. Το άλλο σενάριο είναι να βάλουμε μέσο όρο 50 στο σύνολο όλων των μαθημάτων, με μία δικλείδα ασφαλείας ότι κανείς δεν θα έχει κάτω από 40 σε κάποιο επιμέρους μάθημα. Αυτό το σενάριο θα μας δώσει 717 και ποσοστό κάλυψης 87,23%. Αυτό είναι και το σενάριο που υιοθετείται και στο νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στην επιτροπή με το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, πάντως, επισήμανε ότι το να αλλάξει η βάση του διαγωνισμού, είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη προσοχή. Και θα πρέπει να επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση, γιατί οι υποψήφιοι είναι διχασμένοι. Μια κομματική συναίνεση, πρόσθεσε, ενδεχομένως θα μπορέσει να διασφαλίσει την αποδοχή, και από τους υποψηφίους, αλλά και από τα δικαστήρια. Εκτίμησε πως η πιο ασφαλής νομικά λύση αλλά και η πιο φειδωλή σε αποτελέσματα, είναι αυτή που λέει ότι σε κάθε μάθημα θα έχουμε ως βάση το 50. Η δεύτερη λύση, του 50 ως μέσου όρου και με ελάχιστη βάση το 40 στο κάθε μάθημα, έχει το καλό ότι αποτρέπει το να πέσει πολύ βαθιά κάτω η βαθμολογία, έχει όμως και το κακό που το βλέπω στη διαβούλευση, ότι αρχίζει ο κάθε υποψήφιος να παίζει την κολοκυθιά και να λέει «γιατί στο 40 και όχι στο 35, και γιατί στο 40 και όχι στο 45». Ο κ. Παπαϊωάννου πάντως, απέρριψε την λύση του να καταργηθεί εντελώς η βάση και να υπάρξει μια λίστα κατά φθίνουσα σειρά μέχρι να κλείσουμε τον αριθμό των θέσεων, καθώς «δεν έχει υπάρξει διαγωνισμός χωρίς καθόλου βάση, και φοβάμαι και τις συνέπειες και τις επιπτώσεις αυτού του πράγματος. Δεν θα το συνιστούσα να το συζητήσετε καθόλου ως σενάριο, θα το βρούμε μπροστά μας αν κάνουμε κάτι τέτοιο».

Σχετικά με το άλλο άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει την κλαδικότητα της επιλογής, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ανέφερε ότι αυτό σαν λογική ενυπάρχει και σε όλη τη νομοθεσία του ΑΣΕΠ. Επισήμανε πάντως, ότι «ο επιτυχών σε ένα διαγωνισμό δεν σημαίνει και προσληφθείς στο διαγωνισμό. Υπάρχουν πολλοί επιτυχόντες σε διαγωνισμούς δηλαδή, που περνούν τη βάση αλλά δεν προσλαμβάνονται». Πρόσθεσε δε, πως «είμαι και κατά της άποψης ότι όποιος περάσει τη βάση, σημαίνει ότι έχει δικαίωμα, απαίτηση, αν θέλετε, να διοριστεί κάπου».

Ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, από την δική του πλευρά ανέφερε πως οι οργανικές θέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ξεπερνούν τις 15.304 θέσεις. «Έχουμε στρατηγικό στόχο να καλυφθεί μέχρι το 2025, ει δυνατόν το 90% των θέσεων αυτών, δηλαδή 13.322 θέσεις. Σήμερα υπηρετούν στην Α.Α.Δ.Ε. 11.374 υπάλληλοι. Άρα, ουσιαστικά υπολειπόμεθα κατά περίπου 2.000 υπαλλήλους» συμπλήρωσε.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν για 822 θέσεις και επίσης είχαμε ετήσιο προγραμματισμό για άλλες 279. Είχαμε την ελπίδα, αν θέλετε, με δεδομένο ότι στον διαγωνισμό που συζητάμε προσήλθαν πάνω από 11.000 υποψήφιοι, ότι θα είχαμε έναν ικανό αριθμό υποψηφίων, τόσο επιτυχόντων, όσο και επιλαχόντων, για να μπορέσουμε να καλύψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται τις κενές θέσεις. Δυστυχώς είχαμε λίγους επιτυχόντες. Αναζητήσαμε, είπε ο κ. Πιτσιλής, τώρα, την καλύτερη λύση. Το πιο εύλογο είναι, «να πάμε στην πρόταση που έχουμε δει αυτή τη στιγμή στο νομοσχέδιο, η οποία οδηγεί και στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό κάλυψης». Όπως πρόσθεσε, «κατανοούμε τις όποιες ανησυχίες μπορεί να τίθενται σε επίπεδο νομικό ή συνταγματικό. Προσωπικά σκέφτομαι ότι όταν ένας διαγωνισμός έχει ένα τόσο χαμηλό ποσοστό επιτυχίας, πρέπει να υπάρξει μια ειδική λύση για τον διαγωνισμό αυτό, διότι είναι πολύ πέρα από αυτό που θα περίμενε ευλόγως κανείς. Είναι μια αστοχία, δηλαδή, του ίδιου του διαγωνισμού και όχι της ποιότητας των υποψηφίων. Δεν μπορεί να θεωρούμε ότι μονάχα το 2% των υποψηφίων είναι κατάλληλοι, και το υπόλοιπο 98% δεν είναι κατάλληλο».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις