Μερικά από τα «κόλπα» των εργοδοτών για να αποφύγουν την καταβολή τους σε εργαζόμενους που τις δικαιούνται, ήρθαν στο «φως» της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), αναφέρει ότι ορισμένα από τα «τερτίπια» των εταιριών είναι η αυθαίρετη και αδικαιολόγητη απόλυση εργαζόμενων και η τροποποίηση στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, ώστε να μη φαίνεται ότι ο εκάστοτε εργαζόμενος δικαιούται επίδομα τριετίας.
Σε ανακοίνωση της, η ΟΙΥΕ τονίζει ότι: «Πληθαίνουν ολοένα οι καταγγελίες στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος από εργαζόμενους, κύρια στις εταιρείες εργολαβίας φύλαξης και καθαριότητας, όπου οι εργοδότες βρίσκουν νέους τρόπους και εκβιαστικές πρακτικές προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή από την 1η Ιανουαρίου 2024 της αύξησης των μισθών, που προκύπτουν από την επαναφορά της υποχρεωτικής καταβολής του επιδόματος τριετών, μετά τη ψήφιση του Ν. 5053/2023».
«Μια σειρά από εταιρείες, προχωρούν σε αυθαίρετες και αδικαιολόγητες απολύσεις εργαζομένων που είχαν εργασιακή προϋπηρεσία πριν το 2012, η οποία πάγωσε με την περιβόητη ΠΥΣ 6/2012 και, οι οποίοι μόλις εμφανίζουν τα ένσημά τους ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος, αντί να λάβουν τη σχετική αύξηση, βρίσκονται με συνοπτικές διαδικασίες στο δρόμο» σημειώνει.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει η συγκεκριμένη Ομοσπονδία, «Άλλες εταιρείες, εφαρμόζουν την πρακτική της τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων εργασίας, βάσει της οποίας ως βασικός μισθός ορίζεται ο κατώτατος μισθός χωρίς τριετίες, συν μια «πρόσθετη καταβολή» ως οικειοθελής παροχή. Φυσικά υπάρχει ο γνωστός όρος, ότι η οικειοθελής παροχή, είναι ανά πάσα στιγμή ελεύθερα ανακλητή από τον εργοδότη ή, μπορεί να συμψηφίζεται με οποιαδήποτε αύξηση αποδοχών η επιδόματα, που θα χορηγούνται με νόμο ή άλλη νόμιμη διάταξη».
«Αρκετές εταιρείες μάλιστα στις τροποποιήσεις των ατομικών συμβάσεων, φροντίζουν να προσθέσουν και όρο υποχρέωσης των εργαζομένων, να μετακινούνται για δουλειά σε «διαθέσιμες» θέσεις εργασίας σε όλη την χώρα, αλλιώς θα απολύονται. Όπως είναι φανερό, οι εταιρείες μετέρχονται κάθε αθέμιτης και παράνομης πρακτικής, προκειμένου να αποφύγουν την υποχρεωτική καταβολή των τριετιών, να αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους να τις διεκδικήσουν και, να συνεχίζουν να τους πληρώνουν με τον κατώτατο μισθό χωρίς τριετίες» αναφέρει.
Καταλήγοντας, η ΟΙΥΕ υπογραμμίζει ότι: «Καταγγέλλει την αποθράσυνση των εργοδοτών και καλεί τους εργαζόμενους (ακόμα και ανώνυμα) να απευθύνονται στην Ομοσπονδία και τα σωματεία μας, προκειμένου να προστατεύσουν τα ελάχιστα δικαιώματά τους. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η οργάνωσή μας θα απευθυνθεί και στο ΣΕΠΕ προσκομίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία και, απαιτώντας να μπει ένα τέλος στις απαράδεκτες αυτές πρακτικές, που ευτελίζουν τους εργαζόμενους και το δικαίωμά τους, σε αξιοπρεπή εργασία και μισθό» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία».
Ποιους αφορά το «ξεπάγωμα» τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024
Σε ισχύ τίθεται το «ξεπάγωμα» των τριετιών στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, την 1η Ιανουαρίου 2024. Αυτό σημαίνει ότι όσοι «έχτισαν» την προϋπηρεσία τους πριν την 14η Φεβρουαρίου του 2012 και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα δουν περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους.
Οι τριετίες ισχύουν για τους εργαζομένους που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό, τόσο για τους πλήρως όσο και τους μερικώς απασχολουμένους κατά αναλογία.
Ποιοι χάνουν έτη προϋπηρεσίας
Ωστόσο, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σημαντικός αριθμός εργαζομένων που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 14η Φεβρουαρίου 2012, χάνουν 11 χρόνια προϋπηρεσίας τα οποία ουσιαστικά δεν τους προσφέρουν καμία μισθολογική εξέλιξη.
Πιο συγκεκριμένα, εργαζόμενος ο οποίος ξεκίνησε να δουλεύει μετά τον Φεβρουάριο του 2012, στις 31 Δεκεμβρίου 2023 θα έχει μηδενική προϋπηρεσία θα ξεκινήσει να «χτίζει» τις τριετίες του από την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα ολοκληρώσει τον «κύκλο» των τριών τριετιών (ώστε να δικαιούται προσαύξηση 30% ή 234 ευρώ μηνιαίως) στις 31 Δεκεμβρίου 2032, χάνοντας έτσι σε σύνολο 11 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ αυξήσεις τους θα δουν μόνο όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Οι αμοιβές
Όλοι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τα κατώτατα όρια και συμπληρώνουν τις απαραίτητες τριετίες θα λαμβάνουν τις εξής αμοιβές:
- χωρίς τριετία 780 ευρώ
- με μία τριετία 858 ευρώ
- με δύο τριετίες 936 ευρώ και
- με τρεις τριετίες 1.014 ευρώ.
Πρόστιμο σε όσους εργοδότες δεν καταβάλουν τις τριετίες
Οι εργοδότες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που δεν έχει λάβει τις τριετίες, δηλαδή για κάθε περίπτωση άρνησης «συμμόρφωσης» με το νέο νόμο.
Σημειώνεται ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλή παράβαση και επιβάλλονται τα υψηλότερα πρόστιμα, τα οποία κυμαίνονται από 1.800 έως 8.000 ευρώ.