Με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ θα τιμωρείται στο εξής όποιος παρεμποδίζει εργαζόμενους να εισέλθουν στο χώρο εργασίας τους, σε περίπτωση απεργίας.
Αυτό προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Πλέον όποιος ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία εις βάρος εργαζομένων οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν σε περιόδους απεργιακών κινητοποιήσεων ή συμμετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων, ιδίως κατά τη διάρκεια απεργίας, θα τιμωρείται με πρόστιμα ή και φυλάκιση. Σε περίπτωση υποτροπής, τα όρια διπλασιάζονται.
«Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να σταματήσουν τα φαινόμενα παράνομων καταλήψεων χώρων εργασίας. Ποινικοποιείται η κατάληψη χώρων εργασίας και η παρεμπόδιση εργαζομένων, που το επιθυμούν, να εργαστούν ελεύθερα και δίδεται η δυνατότητα στις αρχές να επέμβουν», σημειώνει το υπουργείο Εργασίας, με τον υπουργό, κ. Άδωνι Γεωργιάδη να υπογραμμίζει χθες πως «είναι σεβαστή η απεργία, αλλά σεβαστή είναι και η εργασία».
Ψηφιακή κάρτα εργασίας
Ακόμη, με ταχείς ρυθμούς θα προχωρήσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας, έτσι ώστε εντός του επόμενου έτους να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της στο σύνολο της οικονομίας.
Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι εντός ενός έτους η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμόζεται στο σύνολο της οικονομίας με αποτέλεσμα να μην χάνεται ούτε μια ώρα υπερωρίας και οι εργαζόμενοι να αμείβονται αναλόγως με το ωράριο εργασίας τους.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας ήδη αποτελεί καθημερινότητα για τους εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες, ενώ αναμένεται η ταχύτατη επέκτασή της. «Είναι μία επανάσταση που μας έχει φέρει η τεχνολογία, η οποία εάν χρησιμοποιηθεί σωστά θα βοηθήσει πολύ την επιχείρηση και τον εργαζόμενο», σημειώνει ο υπουργός.
Εφεξής, οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν οικειοθελώς την κάρτα δεν θα έχουν την υποχρέωση να καταχωρούν εκ των προτέρων τις αλλαγές στο ωράριο ή την υπερωριακή απασχόληση. Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλάσσονται από το 90% των γραφειοκρατικών διαδικασιών που προβλέπονται στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας.
Τέλος, σε περίπτωση που εντοπιστούν εργαζόμενοι να απασχολούνται και να μην καταγράφονται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται είναι 10.500 ευρώ. Επίσης αντίστοιχο πρόστιμο (10.500 ευρώ) προβλέπονται για εργοδότες που υποδηλώνουν τους απασχολούμενους στην επιχείρησή τους, δηλαδή δηλώνουν έναν εργαζόμενο ότι απασχολείται με τετράωρη εργασίας και στην πραγματικότητα εργάζεται κανονικά οκτάωρο.