Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε σήμερα, Τρίτη στον Σκαϊ για το εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά και την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία, όπως διαμήνυσε, «σε ένα χρόνο αναμένεται να είναι έτοιμη».
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει τεθεί σε διαβούλευση και έχει «σηκώσει» θύελλα αντιδράσεων καθώς «ανοίγει» ο δρόμος για την κατάργηση της οκτάωρης απασχόλησης και του πενθήμερου.
Ο κ. Γεωργιάδης, σε μία προσπάθεια να «υπερασπιστεί» το νομοσχέδιο, είπε ότι: «με σοκάρει το μέγεθος της υποκρισίας (σ.σ. όσων αντιδρούν στο νομοσχέδιο)», αναφέροντας μάλιστα σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων που γράφουν για «σκλαβιά των εργαζομένων» και «μεσαίωνα», καθώς, όπως διατείνεται, είναι «θέμα επιλογής η εύρεση δεύτερης εργασίας». Ωστόσο, παρέλειψε να αναφέρει ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής, λογαριασμούς, καύσιμα και ενοίκια, ενώ ο μισθός παραμένει σταθερός, πράγμα που αναγκάζει τους ανθρώπους να αναζητήσουν δεύτερη εργασία.
Απαντώντας στην ερώτηση: «ποιος θα ελέγχει τον δεύτερο εργοδότη και αν τηρούνται τα θεσμικά προβλεπόμενα», είπε ότι: «Σε ένα χρόνο αναμένεται να είναι έτοιμη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα ελέγχει ακριβώς τις ώρες που θα δουλεύουν οι υπάλληλοι».
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, «ο κάθε εργαζόμενος θα πληρώνεται ακόμα και το ένα λεπτό της υπερωρίας του, χωρίς να έχει ο εργοδότης τη δυνατότητα να κλέψει τον υπάλληλό του».
Όσον αφορά τη δεύτερη απασχόληση όσων εργάζονται ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι: «θα αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης και θα παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη».
Για την έκδοση των συντάξεων ανέφερε πως στόχος είναι βγαίνουν σε ένα μήνα από την αίτηση ενώ κάθε υποψήφιος συνταξιούχος θα έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με επιθεωρητή του ΕΦΚΑ μέσω Skype για οποιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά με την έκδοση της σύνταξης. Η νέα υπηρεσία, όπως είπε, ήδη βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία ενώ στην ΔΕΘ θα την παρουσιάσει ο ίδιος, την κανονική εφαρμογή της.
Τέλος, σημείωσε ότι: «στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται το δικαίωμα στην απεργία και την εργασία». «Η παρεμπόδιση στην εργασία θεωρείται ποινικό αδίκημα και όποιος το κάνει θα αντιμετωπίζει αυτόφωρο και 5.000 ευρώ πρόστιμο» τόνισε.