Breaking news

εργασία
A

Οι κενές θέσεις στον τομέα της εστίασης, στη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι φτάνουν τις 5.000, ωστόσο δεν αποκλείεται ο ακριβής αριθμός να είναι μεγαλύτερος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι κενές θέσεις στον κλάδο της εστίασης στο νομό Θεσσαλονίκης «αγγίζουν» τις 5.000, ωστόσο δεν αποκλείεται ο ακριβής αριθμός να είναι μεγαλύτερος καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις που χρειάζονται πολλούς εργαζόμενους για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Οι εργοδότες στη Θεσσαλονίκη, ψάχνουν εργαζόμενους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς δυσκολεύονται να βρουν έμπειρο προσωπικό στον τομέα της εστίασης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Βαρόμετρου για το διάστημα Μαΐου - Ιουνίου, αντίστοιχο πρόβλημα, υπάρχει και στον τομέα της βιοτεχνίας στη Θεσσαλονίκη, όπου οκτώ στους δέκα βιοτέχνες δεν βρίσκουν εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ περιζήτητοι είναι οι τεχνίτες.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η δυσκολία στην εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού αφορά και την Αθήνα, καθώς και τα νησιά, όπου οι εργοδότες προσφέρουν δελεαστικούς μισθούς προκειμένου να βρουν προσωπικό. 

«Για παράδειγμα μάγειρες φεύγουν από τα καταστήματα στα οποία εργάζονται καθώς βλέπουν πως η ζήτηση είναι μεγάλη. Όταν κάποιος τους προσφέρει καλύτερη αμοιβή φεύγουν από το κατάστημα στο οποίο απασχολούνται και μετακινούνται σε άλλο», λένε οι εκπρόσωποι της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως έμπειροι εργαζόμενοι είναι δύσκολο να βρεθούν πλέον, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά… βοηθητικά χέρια σε ρόλο σερβιτόρου συχνότερα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι κενές θέσεις στον κλάδο της εστίασης στο νομό Θεσσαλονίκης αγγίζουν τις 5.000, ωστόσο δεν αποκλείεται ο ακριβής αριθμός να είναι μεγαλύτερος καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις που χρειάζονται πολλούς εργαζόμενους για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ενδεικτικό του έντονου προβλήματος που δημιουργεί η έλλειψη εργαζομένων είναι ότι μεγάλο κατάστημα εστίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έκλεισε για ένα μήνα, επικαλούμενο πως κάνει ανακαίνιση, κάτι που ποτέ δεν έκανε, γιατί οι δυο μάγειρες που απασχολούνταν σε αυτό, αποφάσισαν να εργαστούν σε άλλα καταστήματα.

Οκτώ στους δέκα βιοτέχνες δεν βρίσκουν προσωπικό

Παράλληλα, οκτώ στους δέκα εργοδότες της Θεσσαλονίκης δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ περιζήτητοι είναι οι τεχνίτες, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Βαρόμετρου για το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου.

«Την ώρα που πολλοί πτυχιούχοι ταλαιπωρούνται να βρουν εργασία αντίστοιχη με το αντικείμενο των σπουδών τους και σε αρκετές περιπτώσεις περνούν χρόνια στην ανεργία, μέχρι να βρεθεί η θέση που να ανταποκρίνεται στα προσόντα τους, οι τεχνίτες είναι περιζήτητοι, με αποτέλεσμα επτά στους δέκα βιοτέχνες να λένε πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού σε τεχνικούς κλάδους», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΒΕΘ για την έρευνα, η οποία εκπονήθηκε με βάση δείγμα 345 επιχειρήσεων-μελών του.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι ειδικότητες στις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη έλλειψη εργαζομένων είναι αυτές των διάφορων τεχνιτών, με αποτέλεσμα το 65% των ερωτηθέντων να απαντά πως δεν βρίσκει τεχνικό προσωπικό. Το 6% απαντά πως δεν βρίσκει εργαζόμενους στον κλάδο της πληροφορικής, το 3% σε οικονομικούς κλάδους, ενώ το 26% σε άλλους κλάδους. Μεγαλύτερο πρόβλημα εύρεσης εξειδικευμένων εργαζομένων αντιμετωπίζουν οι μικτές επιχειρήσεις (το 87% αυτών απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι» στο ερώτημα αν δυσκολεύεται να βρει προσωπικό με τις δεξιότητες που χρειάζεται), ενώ ακολουθούν οι επιχειρήσεις υπηρεσιών με 85%. Αντίστοιχα, το 75% των μεταποιητικών επιχειρήσεων δηλώνει πως αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αναζήτηση του προσωπικού που χρειάζεται η επιχείρηση του.

Αγγελίες με δελεαστικούς μισθούς

Για να «αντισταθμίσουν» την έλλειψη προσωπικού, ορισμένοι εργοδότες ανεβάζουν αγγελίες εργασίας με δελεαστικούς μισθούς, για τη θερινή σεζόν του 2023 

Ενδεικτικά, στο proson.gr, υπάρχει αγγελία εύρεσης εργασίας στα Χανιά, όπου ζητείται πιτσαδόρος με μηνιαίο μισθό 2.200 ευρώ, στην Ίο ζητούνται βοηθοί σερβιτόρου και σερβιτόροι με μηνιαίες αποδοχές 1.600 ευρώ, στην Πάρο ζητείται ψήστη με μισθό 1.800 ευρώ.

Πιο αναλυτικά όλες οι θέσεις εργασίας για τη θερινή σεζόν, στις οποίες μπορείτε να κάνετε αίτηση, είναι οι εξής:

Θερινή σεζόν: Ζητείται πιτσαδόρος στα Χανιά με αμοιβή 2.200 ευρώ

Θερινή σεζόν: Ζητείται ψήστης στην Πάρο με μισθό 1.800€

Ίος: Κατάστημα εστίασης προσλαμβάνει σερβιτόρους με μισθό 1.600€

Γιατί δεν πάνε οι νέοι να εργαστούν στον τουρισμό 

Ένας από τους κύριους λόγους που οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να επιστρέψουν πίσω στην «τουριστική σεζόν» είναι οι εργασιακές συνθήκες. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, για 4 - 5 μήνες δεν θα υπάρχει κανένα ρεπό. Ακόμα κι αν συμφωνήσει ένας εργαζόμενος για τη διασφάλιση των ημερών ανάπαυσής του, εάν φύγει κάποιος, για παράδειγμα από την κουζίνα, και δεν θα βγαίνει η δουλειά, το πιο πιθανό είναι ότι η συμφωνία για τις μέρες ανάπαυσης δεν θα ισχύσει ποτέ.

Επίσης, οι ώρες απασχόλησης είναι πάρα πολλές. Σίγουρα, λένε, εξαρτάται από τη συμφωνία που θα κάνεις με τον εργοδότη, όμως υπάρχουν νέα παιδιά που κατά κανόνα δουλεύουν πάνω από 10 ώρες την ημέρα, χωρίς διάλειμμα ούτε για φαγητό.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι οι πολλές και πιεστικές απαιτήσεις των επιχειρηματιών και οι συνθήκες στα δωμάτια που μένουν οι εργαζόμενοι. Πολλοί νέοι αναγκάζονται να στοιβάζονται 4-5 μαζί σε δωμάτια-«τρύπες», τα οποία είναι συνήθως βρώμικα και με κατσαρίδες.

Το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης και μετέπειτα της υγειονομικής είχε ως συνέπεια πολλοί επαγγελματίες μάγειροι να απομακρυνθούν από το επάγγελμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Τάσο Ζησόπουλο. «Αρκετοί», προσθέτει «έφυγαν στο εξωτερικό και άλλοι σταμάτησαν να δουλεύουν. Πέρυσι είχαμε περίπου 50.000 ελλείψεις, φέτος λένε πως θα φτάσουμε στις 70.000. Πέρυσι, ο τουρισμός πλησίασε τα νούμερα του 2019, ενώ φέτος ίσως τα ξεπεράσουμε. Όμως, αυτό για να συμβεί, θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα «χέρια» επαγγελματιών, ανθρώπων με χαμόγελο που γνωρίζουν καλά την ελληνική φιλοξενία. Άλλωστε, οι σερβιτόροι και οι μάγειροι είναι οι πρεσβευτές της χώρας μας και εκείνοι που «ταΐζουν» τον τουρισμό…».

Όπως ο ίδιος εξηγεί, πολλοί επαγγελματίες έχουν στραφεί σε άλλες επαγγελματικές λύσεις, καθώς μετά την «τουριστική σεζόν», που συνήθως διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο, έχουν ταμείο ανεργίας μέχρι τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια, μέχρι να ξαναπάνε στα ξενοδοχεία, μένουν στον «αέρα», καθώς λίγοι είναι οι επιχειρηματίες που θα προσλάβουν έναν εργαζόμενο γνωρίζοντας ότι σε λίγους μήνες θα φύγει ξανά.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τονίζουν ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, ιδιαίτερα στους νέους, για να μείνουν στον τουρισμό. «Οι εργαζόμενοι από άλλες χώρες θα μπορέσουν να βοηθήσουν σε βοηθητικές δουλειές» λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι: «Δεν είναι εφικτό ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει καλά ελληνικά να εξηγήσει το μενού στον τουρίστα ή ένας ξένος μάγειρος να μπορέσει να μαγειρέψει παραδοσιακά πιάτα…».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις