Παρατείνεται η ΚΥΑ, με την οποία καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2021 και 2022 στον αγροτικό τομέα, με τροποποιητική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Συγκεκριμένα, η παράταση δόθηκε έως τις 31 Μαρτίου 2023, έτσι ώστε να μπορέσουν να υποβληθούν αιτήματα μετάκλησης εργατών γης μέχρι να υπογραφεί οριστικά η νέα ΚΥΑ διάρκειας δύο ετών, με την οποία θα καθορίζονται τα νέα όρια εργατών γης που θα μπορούν να μετακληθούν ανά περιφερειακή ενότητα.
Όπως επισημαίνεται στην ΚΥΑ (υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εξωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) αποφασίστηκε «η παράταση της υπ’ αρ. 5269/139/05.02.2021 (Β’ 430) κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2021 και 2022, όπως παρατάθηκε με την υπ’ αρ. 4877/7.1.2023 κοινή υπουργική απόφαση ως τις 31 Μαρτίου 2023».
Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ
Μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες
Οι εργοδότες μπορείτε να κάνετε αίτηση για να προσλάβετε πολίτη τρίτης χώρας, για εποχική απασχόληση σε αγροτικές εργασίες. Η μετάκληση μπορεί να γίνει για πολίτες που η ηλικία τους δεν ξεπερνά τα 60 έτη.
Θα χρειαστεί να καταχωρίσετε για τον εργαζόμενο που ενδιαφέρεστε:
- επώνυμο, όνομα, ημερομηνία / χώρα γέννησης και ιθαγένειας για τον ίδιο
- επώνυμο, όνομα του πατέρα και της μητέρας του
- τα στοιχεία του διαβατηρίου του (αριθμός, ημερομηνία έκδοσης και λήξης του και χώρα έκδοσης)
«Δεν χρειαζόμαστε νέες γενιές παράνομων μεταναστών»
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα, κυρώθηκε τελικά από την ολομέλεια της Βουλής στις 12 Ιανουαρίου.
Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ψήφισαν «όχι».
Στην ομιλία του, ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι «η συμφωνία νόμιμης μετάκλησης 5.000 εργατών γης από την Αίγυπτο δεν φέρνει νέους μετανάστες στη χώρα μας. Απαντάει στις ανάγκες των αγροτών, βάζει φρένο στο δουλεμπόριο εργαζομένων και διευρύνει τους δεσμούς μας με μια χώρα- σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», περιγράφοντας ουσιαστικά την κίνηση αυτή ως κατόρθωμα της κυβέρνησης.
Επισήμανε επίσης ότι η συμφωνία «καταργεί τις δουλεμπορικές πρακτικές, που θέλουν τους εργάτες να δουλεύουν αδήλωτοι, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να πληρώνονται το σωστό ημερομίσθιο, χωρίς υγειονομική κάλυψη και κανενός είδους προστασία».
Τω όντι, η έλλειψη εργατών γης είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να δώσει κίνητρα για προσληφθεί ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας, αποφάσισε να «εισάγει» νέα εργατικά χέρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργάτες γης από το εξωτερικό που τα προηγούμενα χρόνια έδιναν στο πρόβλημα λύση φέτος είναι λιγότεροι αφού μετά από δύο χρόνια πανδημίας αναζήτησαν εργασία σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπου οι αμοιβές είναι υψηλότερες και οι συνθήκες καλύτερες.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για μια πολιτική όχι μετανάστευσης και ενσωμάτωσης, αλλά μετάκλησης εργατών που θα έρχονται στη χώρα με νόμιμο τρόπο, θα παράγουν έργο και θα επιστρέφουν πίσω στη χώρα προέλευσης, μόλις το ολοκληρώσουν, με δικαίωμα επιστροφής εφόσον το επιθυμούν. «Δεν χρειαζόμαστε νέες γενιές παράνομων μεταναστών», δήλωσε χαρακτηριστικά.