Το Ελληνικό κράτος ζητά πίσω πάνω από 600.000 ευρώ από δημοσίους υπαλλήλους με πλαστά πτυχία.
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), πραγματοποιείται έλεγχος για τη νομιμότητα όλων των πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων του προσωπικού μητρώου του σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Με βάση τις σχετικές εγκυκλίους του πρώην υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι Διευθύνσεις Διοικητικού των υπηρεσιών και των φορέων του ελληνικού δημοσίου, υποχρεούνται να καταχωρίζουν τις πληροφορίες για τους σχετικούς ελέγχους γνησιότητας των τίτλων σπουδών των εργαζομένων τους, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα/εφαρμογή της ΕΑΔ.
Έπειτα, η ΕΑΔ προχωρά σε ελέγχους στις υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου, σχετικά με τις ενέργειες αυτών, ύστερα από επιβεβαιωμένο μη γνήσιο τίτλο σπουδών υπαλλήλων της αρμοδιότητάς τους, εποπτεύοντας συγχρόνως την υποχρέωση των Διευθύνσεων Διοικητικού για την καταχώριση των ενεργειών τους στην πλατφόρμα της ΕΑΔ, σχετικά με τους ελέγχους γνησιότητας των τίτλων σπουδών των εργαζομένων τους.
Οι παραπάνω ενέργειες και πάντα σε συνεργασία της ΕΑΔ με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, έχουν οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα.
Ενδεικτικά αναφέρονται τέσσερις περιπτώσεις, σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, όπου λόγω χρήσης μη γνήσιων τίτλων σπουδών ή/και δικαιολογητικών, αναζητήθηκαν τα αναλογούντα ποσά, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, από τους υπαλλήλους που έκαναν χρήση των ως άνω τίτλων:
- Από υπάλληλο υπουργείου, αναζητήθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα 12.581 ευρώ
- Από υπάλληλο ετέρου υπουργείου, αναζητήθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα 139.691 ευρώ και
- Από δύο υπαλλήλους ετέρου υπουργείου, αναζητήθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα 79.924 ευρώ και 371.992 ευρώ αντίστοιχα.
Συνολικά, το ποσό αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων, των τεσσάρων παραπάνω περιπτώσεων, είναι παραπάνω των 600.000 ευρώ.
Στις τρεις από τις ανωτέρω περιπτώσεις ανακλήθηκε ο διορισμός των υπαλλήλων, ενώ σε μία εξ αυτών ανακλήθηκε η μετάταξη του/της υπαλλήλου.
Η συνεργασία της ΕΑΔ με τις υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου και οι έλεγχοι για τη γνησιότητα των τίτλων σπουδών, συνεχίζονται καθώς, η χρήση μη γνήσιων τίτλων σπουδών, οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα για τους χρήστες αυτών, τόσο οικονομικά όσο και εργασιακά.