«Ξεπαγώνουν» οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια περικοπών, καθώς προβλέπεται αύξηση έως 254 ευρώ το μήνα για όσους εξακολουθούν να εργάζονται μετά την 35ετία, με βάση το σύστημα των αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων ανταποδοτικών συντάξεων.
Ουσιαστικά καθίσταται συμφέρουσα η παραμονή στην εργασία μετά τα 35 συντάξιμα έτη, με μία όμως προϋπόθεση: ότι ο ασφαλισμένος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές του 2022.
Τσακλόγλου: Συμφέρει η παραμονή στην εργασία μερικά χρόνια παραπάνω
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, «αν βιαστεί κάποιος να πάει για σύνταξη τώρα, θα πάρει αρκετά χαμηλότερη σύνταξη, από αυτή που θα έπαιρνε εάν έμενε στην εργασία του μερικά χρόνια παραπάνω».
Ο υφυπουργός τόνισε παράλληλα ότι «με το νόμο Βρούτση, όσοι έχουνε ένσημα πάνω από 30 έτη και κυρίως πάνω από 35, θα έχουν πάρα πολύ καλούς συντελεστές αναπλήρωσης».
Αναφορικά με την ανησυχία για αλλαγές στα όρια ηλικίας, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή και ότι τα όρια θα παραμείνουν έτσι όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου και θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.
Τι ορίζει ο νόμος Βρούτση
Σύμφωνα με το νόμο Βρούτση:
Από 1/1/2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).
Αν λοιπόν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και το ΑΕΠ αυξηθεί πάνω από 4% και ο ΔΤΚ παρουσιάσει αύξηση 2,5%, τότε και οι συντάξεις αυξάνονται είναι γύρω στο 3%-3,2%.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».
Κατά συνέπεια, από 1/1/2023 ξεπαγώνει η αναπροσαρμογή των συντάξεων που είχε ανασταλεί με νόμο του 2017 που υπέγραψε κατόπιν πιέσεων της τρόικας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επεκτείνοντας το πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη έτος, ήτοι και για το 2022, ενώ είχε αποδεχτεί αρχικά πάγωμα ως και το 2021.