Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που έχει ως αντικείμενο την αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, καθώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δημοσίου.
Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, η υφυπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως στις προβλέψεις σχετικού νομοσχεδίου εντάσσεται – μεταξύ άλλων- η αντικατάσταση των υφιστάμενων πρωτοβάθμιων συμβουλίων με ένα πειθαρχικό όργανο, που θα συγκροτείται από:
- λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,
- πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και μετά την αποστολή στοιχείων από τους αρμόδιους φορείς της Διοίκησης,
- θα κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τις υποθέσεις οι οποίες έως τώρα καθυστερούν,
- ενώ οι αποφάσεις του θα προσβάλλονται μόνον στα αρμόδια δικαστήρια.
«Θεωρούμε ότι με ένα νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, το οποίο θα αποτελείται από 50 νομικούς αυξημένου κύρους ως μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτά τα ζητήματα και θα λειτουργεί σε πολλαπλές 5μελείς και 3μελείς συνθέσεις αναλόγως της βαρύτητας των υποθέσεων, θα πάψει να είναι τόσο χρονοβόρα η απονομή της δικαιοσύνης στο Δημόσιο και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Και ευελπιστούμε να έχουμε αποτελέσματα μέσα σε τρείς μήνες», τόνισε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη της.
Η υφυπουργός Εσωτερικών ανέφερε ακόμη ότι «Παρατηρούνται φαινόμενα τεράστιων καθυστερήσεων παρά τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα στη διεκπεραίωση των υποθέσεων όπως ορίζει το Πειθαρχικό Δίκαιο. Θα έπρεπε να επιβάλλονται όσο το δυνατόν συντομότερα οι προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές».
Ως προς τα βήματα που έγιναν, επικαλέστηκε το υπάρχον στατιστικό δείγμα, επισημαίνοντας ότι οφείλεται στην πρόβλεψη να καταγραφούν σε πραγματικό χρόνο σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όλες οι πειθαρχικά ελεγχόμενες περιπτώσεις της τελευταίας πενταετίας.
«Για το πρώτο εξάμηνο του 2024 είμαστε στις 2.550 πειθαρχικές υποθέσεις, με 1.300 από αυτές να μην έχουν καν χρεωθεί σε εισηγητή, παρά τις προσπάθειες επιτάχυνσης των διαδικασιών.
Δημιουργήσαμε επί πλέον πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, δώσαμε πρόσθετες αποζημιώσεις στα μέλη τους, ωστόσο τίποτα δεν λειτούργησε. Κεντρικό πρόβλημα, κατά την αντίληψή μας, είναι το γεγονός ότι τα συμβούλια απαρτίζονται από μέλη επιφορτισμένα και με άλλες ευθύνες, ούτως ώστε να μην προλαβαίνουν να ανταποκριθούν» δήλωσε η κυρία Χαραλαμπογιάννη.
Τέλος, η νομοθετική πρωτοβουλία, πέραν της σύνθεσης του νέου πειθαρχικού οργάνου, περιλαμβάνει επιπροσθέτως:
- παρεμβάσεις και στα στάδια των διαδικασιών,
- θέσπιση σαφών κριτηρίων για τα πειθαρχικά παραπτώματα, με παράλληλη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.
«Τα τελευταία 6 χρόνια έχει καταβληθεί τεράστια προσπάθεια με μεγάλα βήματα για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και αναγνωρίζεται από τους εταίρους μας στην ΕΕ. Ενδεικτικό παράδειγμα η κατάρτιση της στοχοθεσίας των προϊσταμένων του Δημοσίου με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων μέσων», ενώ κατέληξε με αναφορά και στη λειτουργία του gov.gr.
Τι επιδιώκεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο
Αναλυτικότερα επιδιώκεται:
- η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας και η εξειδίκευση των στελεχών που είναι επιφορτισμένα για την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης.
Προβλέπεται, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων πειθαρχικών συμβουλίων, η σύσταση ενός νέου πειθαρχικού οργάνου που θα απαρτίζεται μόνο από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Το νέο όργανο, θα αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό και οι αποφάσεις του θα προσβάλλονται μόνο στα αρμόδια δικαστήρια.
Παράλληλα, διατηρείται και ενισχύεται ο ρόλος και η εμπλοκή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην πειθαρχική διαδικασία.
Επίσης, αξιοποιούνται λύσεις που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία: δημιουργείται πληροφοριακό σύστημα για την παρακολούθηση της προόδου των υποθέσεων, που θα διαλειτουργεί με το «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης», και χρησιμοποιούνται εφαρμογές τηλεματικής, ώστε η πειθαρχική διαδικασία και οι συνεδριάσεις να διεξάγονται και εξ αποστάσεως για εξοικονόμηση χρόνου.
Τέλος, επέρχονται τροποποιήσεις στη διαδικασία η οποία εφαρμόζεται κατά την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, ούτως ώστε να συντμηθούν χρονοβόρα βήματα και να τεθούν αυστηρές προθεσμίες σε κάθε στάδιο.
Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται και μηχανισμός ελέγχου της απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης, ενώ θεσπίζονται και μέτρα για την απόδοση ευθυνών σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.