Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η ομιλία του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που αφορά στον νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού.
Ειδικότερα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι: «Το νομοσχέδιο που συζητούμε μπορεί να έχει τον χαρακτήρα προσαρμογής στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά είναι και μια σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας».
«Το νομοσχέδιο αυτό κλείνει οριστικά μια δύσκολη εποχή για την χώρα την εποχή των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και ο κατώτατος μισθός δεν θα είναι ένα μέσο επιβίωσης αλλά την αρχή ενός ανοδικού κύκλου προκοπής» σημείωσε.
Παράλληλα, «έριξε» τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ενώ για μια ακόμη φορά μίλησε για την πενιχρή αύξηση κατώτατο μισθού, που έχει δοθεί στους εργαζόμενους, λέγοντας ότι: «Ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ συμπαρασύροντας και τριετίες και επιδόματα. Και όχι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πριν από τις εκλογές του 2023 ότι ο κατώτατος μισθός το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ και αυτή η δέσμευση θα τηρηθεί στο ακέραιο. Οι συνολικές μας πολιτικές θα οδηγήσουν στην αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ και αυτό τον στόχο όχι μόνο θα τον πετύχουμε αλλά και θα τον ξεπεράσουμε».
Απαντώντας στα όσα καταλογίζει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είπε ότι: «Η Ελλάδα δεν είναι τελευταία στην Ευρώπη αλλά στην 11η θέση». «O δημόσιος διάλογος δεν έχει ανάγκη από ακοστολόγητα συνθήματα», τόνισε ακόμα.
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τράπεζες και την πρόταση της αντιπολίτευσης για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών λέγοντας: «Θα ήθελα να δώσω μια απάντηση. Πράγματι, υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά στην λειτουργία των τραπεζών που χρήζουν αντιμετώπισης. Υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, δάνεια στεγαστικά που δεν δίνονται με τον κατάλληλο ρυθμό, ακίνητα που δεν έχουν εκποιηθεί για να συνεισφέρουν οι τράπεζες στην αγορά εργασίας. Για όλα αυτά έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί. Να περιμένετε αντιδράσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσουν την ουσία των προβλημάτων».
Καταλήγοντας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη μη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, ο κ Μητσοτάκης είπε ότι: «Πυροτεχνήματα όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού: