CLOSE

Breaking news

Νίκη Κεραμέως
A

Συχνή επισκέπτρια στα τηλεοπτικά πάνελ είναι το τελευταίο διάστημα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, η οποία επιμένει να αποκαλεί «έκτακτη» την 6η ημέρα εργασίας που νομοθετήθηκε από την 1η Ιουλίου 2024, στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας. 

Ενώ η χώρα μας έχει γίνει προϊόν χλευασμού στην Ευρώπη (η οποία εξετάζει τρόπο να εφαρμόσει την 4η εργασία) η κα. Κεραμέως μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΪ επέμεινε ότι έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για μία «έκτακτη» βάρδια σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.

«Δηλαδή», εξήγησε, «σε επιχειρήσεις που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα όπως διυλιστήρια, εργοστάσια βιομηχανίες». Σημείωσε πως δεν φτάνει να λειτουργούν 24ώρες το 24ωρο αλλά πρέπει να έχουν και κυλιόμενες βάρδιες και πως ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εμπίπτουν όλοι οι εργαζόμενοι πχ σε μία βιομηχανία που λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, 24ώρες το 24ωρο, το λογιστήριο δεν λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο, άρα μόνο όσοι είναι στην παραγωγή και μόνο εφόσον προβλέπεται συγκεκριμένα για αυτή την κατηγορία.

Η ίδια στήριξε τα λεγόμενα της για την 6η ημέρα εργασίας λέγοντας πως «αν υπήρχε 6ημερη εργασία, αν ξαφνικά η Ελλάδα από το πενθήμερο είχε περάσει στο εξαήμερο το Σάββατο που μας πέρασε οπουδήποτε και να κοιτούσατε θα δούλευε ο κόσμος».

Η κ υπουργός είπε επίσης ότι αυτή η «έκτακτη» βάρδια δεν μπορεί να γίνεται κάθε Σάββατο, λέγοντας πως αυτό θα ήταν «καταχρηστικό, παράνομο». Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως το σχετικό ΦΕΚ δεν αναφέρει κάτι τέτοιο, καθώς ούτε και δίνει τη δυνατότητα του εργαζόμενου να αρνηθεί. 

Ωστόσο, στο ερώτημα αν κάποιος εργαζόμενος μπορεί να πει όχι δήλωσε πως: «Αν έρχεται ο εργοδότης και σου λέει θα δουλεύεις κάθε Σάββατο θα δουλεύεις και μία έκτακτη βάρδια η απάντηση είναι φυσικά και μπορείς να πεις όχι, υπάρχει καταχρηστικότητα σε αυτό και είναι νόμιμο να πεις εσύ όχι και παράνομο να σου πει ο εργοδότης ότι πρέπει να δουλεύεις κάθε Σάββατο». Υπογράμμισε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ο εργαζόμενος προστατεύεται (από καταχρηστική αντιμετώπιση του εργοδότη).

«Το εξαήμερο δηλώνει μία συχνότητα που δεν υπάρχει», σημείωσε η ίδια. Ανέφερε ότι πρόκειται για «ένα μέτρο που έρχεται να καταπολεμήσει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Αντί δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι να δουλεύουν με τρεις και εξήντα, εφόσον υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει συμφωνία, εφόσον υπάρχουν όλα αυτά που έχουμε πει, πληρώνονται πολύ περισσότερο. Πόσο; Συν 40% αν αυτή η έκτακτη βάρδια είναι ημέρα Σάββατο, συν 115% του ημερομισθίου που θα έπαιρναν αν αυτή η μέρα είναι Κυριακή ή αργία, συν 140% αν είναι Κυριακή, αργία και είναι νυχτερινά. Άρα μιλάμε για ένα μέτρο που δεν αφορά συνολικά την χώρα. Αφορά συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων που λειτουργούν σε συνεχή λειτουργία», δήλωσε.

Σχετικά με το πως καλυπτόταν αυτή η «έκτακτη βάρδια» μέχρι να θεσπιστεί, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι έμπαινε ένα πρόστιμο στην επιχείρηση που το έκανε και ο εργαζόμενος δεν έπαιρνε τις αποδοχές που ανέφερε η ίδια. «Δεν υπήρχε το προστατευτικό πλαίσιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα 25 και 26 του ΦΕΚ για την 6ημερη εργασία

Δείτε τη συνέντευξη

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Όσον αφορά την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δήλωσε πως «είναι ένα εργαλείο πάρα πολύ σημαντικό για την προστασία του εργαζομένου. Να καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας και να διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος αμείβεται γι αυτόν τον πραγματικό χρόνο εργασίας. Άρα, τι πάει να καταπολεμήσει; Αδήλωτη εργασία και υποδηλωμένη εργασία. Δηλαδή να δουλεύεις για 8 ώρες και να πληρώνεσαι για 4, αυτό είναι υποδηλωμένη εργασία».

Η ίδια ανέφερε πως η Επιθεώρηση Εργασίας διεξάγει διαρκείς ελέγχους ότι τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ αυστηρά σε αυτή την περίπτωση. Σημείωσε πως το μέτρο ξεκίνησε το 2022, πρώτα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε τράπεζες. «Τώρα, 1η Ιανουαρίου του 2024 έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα. Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή σε βιομηχανία και λιανεμπόριο. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 το μέτρο εφαρμοζόταν σε 150.000 εργαζόμενους. Από 1η πρώτου που μπήκε σε πιλοτική φάση η βιομηχανία και το λιανεμπόριο προστέθηκαν 600.000 εργαζόμενοι. Άρα φτάσαμε τους 750.000. Από 1η Ιουλίου πήγαμε σε καθολική εφαρμογή σε βιομηχανία και λιανεμπόριο. Άρα εκεί είμαστε αυτή τη στιγμή που μιλάμε τώρα και από Σεπτέμβριο το φθινόπωρο ο στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε πιλοτική εφαρμογή σε τουρισμό και εστίαση. Είμαστε ήδη σε συζητήσεις με εκπροσώπους του κλάδου», δήλωσε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις