Breaking news

Νίκη Κεραμέως
A

Ως «fake news» βλέπει η νέα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τον νόμο για την εξαήμερη εργασία που ψηφίστηκε από τον πρώην επικεφαλής του υπουργείου που πρόσφατα ανέλαβε. Συγκεκριμένα, η κα. Κεραμέως μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε πως η εξαήμερη εργασία είναι fake news καθώς... «το πενθήμερο είναι ο κανόνας. Είναι η δυνατότητα (!) για μια έξτρα ημέρα εργασίας».

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας πως τα fake news για εξαήμερη εργασία αφορούν, «πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όπως εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες που δουλεύουν ακόμη και 7 ημέρες συνεχόμενα. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να δηλώσει πως η 6η ημέρα εργασίας θα αμείβεται συν 40%, συν 115% αν είναι Κυριακή και αργία. «Όλα αυτά είναι μέτρα που έρχονται να θωρακίσουν τον εργαζόμενο» υποστήριξε η υπουργός, σημειώνοντας επίσης «υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει πως η 6ημερη εργασία -στην περίπτωση που ζητηθεί- από τον εργοδότη είναι υποχρεωτική (!) και ο εργαζόμενος δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί. Ωστόσο, η κα. Κεραμέως υποστήριξε πως ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί και επικαλέστηκε την καλή πίστη των εργοδοτών, οι οποίοι δεν θα ζητούν κάθε εβδομάδα 6ήμερη εργασία. Σε δεύτερη ερώτηση της δημοσιογράφου για το ότι η 6η ημέρα είναι υποχρεωτική, η κα. Κεραμέως άλλαξε θέμα... 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κα. Κεραμέως στο υπουργείο Εργασίας, εκδόθηκε εγκύκλιος με την οποία καθιερώνεται το 9ωρο (!) και μάλιστα χωρίς έξτρα αμοιβή στον τομέα της βιομηχανίας. Η σχετική εγκύκλιος αναφέρει ότι ο «χρόνος προετοιμασίας των εργαζομένων, πριν και μετά την εργασία, δεν θεωρείται χρόνος εργασίας εκτός αν υπάρχει διαφορετική συμφωνία ή ο χρόνος αυτός δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους». Σύμφωνα με την εγκύκλιο ο χρόνος αυτός δεν δύναται να υπερβαίνει τα 30’ λεπτά προ της έναρξης και τα 30’ λεπτά μετά τη λήξη της εργασίας.

Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για βήματα πίσω και κάνουν λόγο για «ταφόπλακα» της πενθήμερης εργασίας στην χώρα μας, την ίδια ώρα που οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν προτάσεις για 4ήμερη εργασία.

Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

Σχετικά με το επίδομα ανεργίας και τον «εξορθολογισμό» των επιδομάτων που προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, απάντησε: «Το επίδομα ανεργίας είναι το ίδιο εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας. Πρέπει να παίρνει κάποιος το ίδιο επίδομα ανεργίας αν έχει δουλέψει 30 χρόνια στη ζωή του και να έχει δουλέψει τη βδομάδα στη ζωή του».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κα Κεραμέως το επίδομα ανεργίας «να είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή όταν βγαίνεις στην ανεργία να είναι πιο υψηλό, αλλά να βαίνει μειούμενο για να σε κινητροφοτήσει να βγεις στην απασχόληση».

Ψηφιακή κάρτα εργασίας στον τουρισμό και στην εστίαση

Για την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και το πώς επηρεάζει το ωράριο των εργαζομένων απάντησε λέγοντας ότι είναι ένα μέτρο που ξεκίνησε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο «χτυπάμε την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία».

Παράλληλα η υπουργός δήλωσε ότι επιδίωξη είναι να μην υπάρχουν αδήλωτες υπερωρίες ενώ χαρακτηριστικά όπως είπε και «η ίδια η ΓΣΕΕ είχε ζητήσει την ψηφιακή κάρτα». Αναφορικά με το εάν χαρίζεται μια ώρα στη βιομηχανία που αφορά το χρόνο προετοιμασίας η κα Κεραμέως απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που είχε ορίσει ο Άρειος Πάγος από το 1965 λέγοντας ότι «δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ότι ίσχυε».

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας αναμένεται να επεκταθεί και στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης γεγονός για το οποίο, όπως είπε, θα υπάρξει διαβούλευση πριν. H ίδια τόνισε ότι «έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας» κάτι που φαίνεται από τα πρόστιμα. «Έχουμε 40 εκατ. ευρώ το χρόνο εισπράξεις από πρόστιμα από τους ελέγχους που γίνονται από την επιθεώρηση εργασίας» τόνισε η κα Κεραμέως.

Σχετικά με την απασχόληση δήλωσε ότι «έχουμε χαμηλά ποσοστά απασχόλησης στις γυναίκες, τους νέους, τα άτομα με αναπηρία και τους συνταξιούχους». Μάλιστα έδωσε εύσημα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τη δυνατότητα να εργάζονται οι συνταξιούχοι καθώς από τους 35.000 συνταξιούχους που εργάζονταν πλέον εμφανίζονται πάνω από 170.000.  

Μιλώντας για την απασχόληση των γυναικών τόνισε ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη καθώς χρειάζονται μέτρα για την υποστήριξη της οικογένειας όπως περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και την υιοθέτηση ευέλικτων μορφών εργασίας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις