Breaking news

ΔΥΠΑ: Στους 871.314 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο
A

Στον εξορθολογισμό των επιδομάτων που προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην ΕΡΤ, λέγοντας πως το επίδομα ανεργίας πρέπει να γίνει εμπροσθοβαρές.

Συγκεκριμένα η υπουργός Εργασίας είπε: «Το επίδομα ανεργίας είναι το ίδιο εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας. Πρέπει να παίρνει κάποιος το ίδιο επίδομα ανεργίας αν έχει δουλέψει 30 χρόνια στη ζωή του και να έχει δουλέψει τη βδομάδα στη ζωή του».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κα Κεραμέως το επίδομα ανεργίας «πρέπει να είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή όταν βγαίνεις στην ανεργία να είναι πιο υψηλό, αλλά να βαίνει μειούμενο για να σε κινητροδοτήσει να βγεις στην απασχόληση».

Και όπως είπε μπορεί να υπάρχει και αύξηση. «Το σημαντικό εδώ είναι το σχήμα να είναι εμπροσθοβαρές. Θέλουμε να καταβάλεις ιδιαίτερη προσπάθεια για να βρεις απασχόληση.

Στα τρία «όχι» κόβεσαι

Παράλληλα, η κα. Κεραμέως τόνισε πως, «αν σου προσφερθούν τρεις δουλειές που συμπίπτουν με το ατομικό σχέδιο δράσης σου και πεις και στις τρεις όχι, τότε φεύγεις από το ταμείο ανεργίας».

Αναφορικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών απάντησε: «Θέλουμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε, όμως ακόμα περισσότερο πρέπει να μπορούν να μειωθεί και το συνολικό μη μισθολογικό κόστος και να μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν μπροστά και να συμβάλλουν καθοριστικά στην τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης».

Το ύψος του νέου επιδόματος ανεργίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Proson.gr, το ύψος του επιδόματος ανεργίας σχεδιάζεται να συνδεθεί με το ύψος του μισθού που λάμβανε ο απολυμένος, την τελευταία τριετία.

Εφόσον αυτό ισχύσει, το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα είναι μεταβλητό ποσό, που τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση μπορεί να φτάσει έως τα 1.300 ευρώ. Θα δίνεται στους ανέργους που έχουν διανύσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια στην αγορά εργασίας, ενώ αντίθετα όσοι έχουν λιγότερα χρόνια θα λαμβάνουν το ποσό των 479 ευρώ. Όσο περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο άνεργος στην αγορά εργασίας, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα που θα λάβει.

Παράλληλα, υπάρχει η σκέψη να καταργηθεί το επίδομα μακροχρόνια ανέργων και να συγχωνευθεί με το τακτικό επίδομα ανεργίας. Επιπλέον εξετάζεται να διευρυνθεί το διάστημα καταβολής του επιδόματος για όσους έχουν εργαστεί αρκετά χρόνια και έχουν καταβάλει περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές. 

Το νέο σύστημα επιδότησης αλά κάρτ που βασίζεται στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη θα υλοποιηθεί αρχικά πιλοτικά με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 20.000 ανέργων ( δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός) σε εθνικό επίπεδο η σε κάποια στοχευμένη γεωγραφική περιοχή. Αυτή τη στιγμή, το επίδομα των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους καταβάλλεται μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης και για τους επόμενους 12 μήνες, ενισχύοντας τον άνεργο συνολικά για 24 μήνες. Σήμερα την ενίσχυση των 200 ευρώ την λαμβάνουν μόνο 20.000- 25.000 άνεργοι ετησίως λόγω των κριτηρίων που υπάρχουν, όταν οι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ για περισσότερους από 12 μήνες ήταν 488.714 το Σεπτέμβριο φέτος, το 58,4% του συνόλου των ανέργων.

Το νέο επίδομα θα διακρίνεται σε δύο μέρη. Ειδικότερα, το πρώτο μέρος θα είναι σταθερό, καθώς θα το λαμβάνουν όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό όπως τώρα, αλλά θα ξεκινάει από πιο ψηλά και θα μειώνεται ανά τρίμηνο. Το δεύτερο μέρος θα είναι μεταβλητό και θα το λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται από την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των αποδοχών του εκάστοτε δικαιούχου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις