Σε λειτουργία είναι η εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών, όπου μπορούν οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Ειδικότερα, στην εν λόγω ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνονται οι μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου και τις μεταβολές καταλόγων ετεροδημοτών μέχρι τις 30 Απριλίου.
Τα βήματα της εφαρμογής
- Μπαίνετε στη διεύθυνση πατώντας εδώ.
- Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα σας. Ακόμα προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.
- Εναλλακτικά - εφόσον το θυμάστε - συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.
- Στην συνέχεια πατάτε αναζήτηση και βλέπετε τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σας διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό.
Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές
Ο κάλπες της Κυριακής 9 Ιουνίου ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους, κατά το έτος των εκλογών.
Συγκεκριμένα, όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2007, είτε είναι Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα. Σημειώνουμε πως υπάρχει και η δυνατότητα για όσους έχουν ήδη μεριμνήσει σχετικά να κάνουν χρήση της πρόσφατα θεσμοθετημένης δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με επιστολική ψήφο.
Οι πολίτες για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους πρέπει να φέρουν την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης, για τον απαραίτητο έλεγχο. Επιπλέον, μπορεί να γίνει και χρήση της ψηφιακής ταυτότητας από το gov.gr.
Από τη χώρα μας θα εκλεγούν συνολικά 21 ευρωβουλευτές (720 στο σύνολο). Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν ποσοστό τουλάχιστον 3% για να εκλέξουν ευρωβουλευτή.
Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο
Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις σταυρούς προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.
Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ 4, κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων. Μπορεί δηλαδή να βάλει από κανέναν έως 4 σταυρούς.
Ο εκλογέας βάζει σταυρό προτίμησης στο κόμμα ή στον συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων που επιθυμεί.
- Αν δεν τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό, το ψηφοδέλτιο θεωρείται λευκό.
- Αν τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό αλλά δεν επιλεγεί κανένας υποψήφιος του συνδυασμού, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο υπέρ του συνδυασμού.
- Αν δεν έχει τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό και έχουν επιλεγεί υποψήφιοι, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.
- Αν τεθεί σταυρός προτίμησης στην ένδειξη «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω - Ψηφίζω λευκό», τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται λευκό, ανεξαρτήτως αν έχουν επιλεγεί ή όχι υποψήφιοι.
- Αν ο εκλογέας επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά τον συνδυασμό, ωστόσο, δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Ο εκλογέας σημειώνει στο ψηφοδέλτιο και τον συνολικό αριθμό προτίμησης υπέρ υποψηφίων που έχει επιλέξει, δηλαδή 0 έως 4.
- Αν εκλογέας δεν συμπληρώσει τον αριθμό των σταυρών προτίμησης, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά στον συνδυασμό, ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.