Breaking news

εργασία
A

Συνολικά 170 προσλήψεις εποχικού προσωπικού στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας.

Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ, υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Διονύση Σταμενίτη, του Προέδρου του Οργανισμού, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου  και ανώτερων στελεχών, με αντικείμενο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την άμεση και ολοκληρωμένη εκτίμηση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων, ανέφερε ότι θα ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΛΓΑ με 170 νέες προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας.

Παράλληλα, κατά τη συγκεκριμένη σύσκεψη, δόθηκε ειδική έμφαση στις ζημιές που προκάλεσαν ο παγετός του Μαρτίου, οι έντονες χαλαζοπτώσεις και οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν περιοχές της χώρας, επηρεάζοντας σημαντικά την αγροτική παραγωγή.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, παρουσιάστηκε στον κ. Τσιάρα το σχέδιο ανάπτυξης του εκτιμητικού έργου του ΕΛΓΑ, με στόχο την ταχεία καταγραφή των ζημιών και τον προσδιορισμό των αναγκαίων αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών και του σχετικού καταλογισμού αποζημιώσεων εκτιμάται στους 2 έως 3 μήνες, ενώ υπογραμμίστηκε η πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο εθνικό και ευρωπαϊκό εργαλείο για τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων.

Ερωτηθείς για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικάνος Πρόεδρος Ν. Τράμπ, ο Κώστας Τσιάρας (ΕΡΤ) είπε ότι: «Η πρόσφατη εξέλιξη που αφορά στην επιβολή δασμών από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλα τα προϊόντα των χωρών, είναι μια όχι τόσο ευχάριστη εξέλιξη. Και προφανώς αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην ίδια την πατρίδα μας, μιας και οι εξαγωγές -κυρίως προϊόντων πρωτογενούς τομέα- σε πολύ μεγάλο βαθμό κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Μεταξύ των προϊόντων που ξέρουμε ότι εξάγουμε είναι τα λαχανικά, η φέτα, οι ελιές, το λάδι. Όπως είπα νωρίτερα η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ένα γενικότερο προβληματισμό, ο οποίος περιγράφεται  σε ένα μεγάλο βαθμό από τις δηλώσεις προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λαϊεν, κατά τις οποίες συνιστάται ψυχραιμία. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις πολιτικές που αφορούν γενικότερα την παραγωγή και τη διάθεση των ευρωπαϊκών προϊόντων. Η Ελλάδα  πλήττεται στο κομμάτι των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων ενώ πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται στο κομμάτι των εξαγωγών της βαριάς βιομηχανίας. Άρα λοιπόν χρειάζεται να δούμε εκ νέου αυτή την πραγματικότητα που διαμορφώνεται» τόνισε.

«Η Ευρώπη είναι μια κοινωνία 450 εκατομμυρίων ανθρώπων που από μόνη της μπορεί να επαναπροσδιορίσει πολιτικές, να επανασχεδιάσει πολιτικές, να δει πού ακριβώς μπορεί να κατευθύνεται η παραγωγή και μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τα δικά της προϊόντα. Σε ό,τι αφορά τα το τι μπορεί να γίνει για τα ελληνικά προϊόντα, αυτό που έχω πει από την πρώτη στιγμή είναι ότι η μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα διαπραγμάτευσης για τυχόν εξαίρεσή τους από το συγκεκριμένο καθεστώς που επιβάλλεται. Αλλά αυτό προφανώς θα τύχει μιας ευρύτερης συζήτησης στο επόμενο χρονικό διάστημα, για να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις και ποια θα είναι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών» συμπλήρωσε. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις