Σε άλλο ερώτημα από αυτό που ερωτήθηκε απάντησε και η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια «γραμμή» με την απάντηση που έδωσε χτες η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για το θέμα των αναθέσεων σε εταιρεία «φάντασμα». Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, η υπουργός απάντησε ότι οι αναθέσεις της ΔΥΠΑ -ύψους 133.790 ευρώ- είναι νόμιμες και ότι ο νόμος από το 2016 δίνει τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό. Προφανώς, η κα. Μιχαηλίδου δεν κατάλαβε καλά την καταγγελία... η οποία αναφερόταν όχι στη νομιμότητα των αναθέσεων αλλά στον παραλήπτη.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ-τ.ΟΕΕ-τ.ΟΕΚ (ΠΑΝΣΥΠΟ) κατήγγειλε τη ΔΥΠΑ για αναθέσεις σε εταιρεία «φάντασμα» και για αυτό ζητά εξηγήσεις, όχι για την νομιμότητα των αναθέσεων.
Οι αναθέσεις δόθηκαν στην εταιρεία με την επωνυμία Syn International, προκειμένου να διαφημίσει τις δράσεις κατάρτισης ανέργων. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε έπειτα από εκτενή σχετική έρευνα του Συλλόγου, η εταιρεία δεν διαθέτει ηλεκτρονικό site, λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε καν σταθερό τηλέφωνο, παρότι ως δραστηριότητα δηλώνεται ότι εξειδικεύεται (ΚΑΔ 62.01.11) στις υπηρεσίες Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Τεχνολογιών της Πληροφορίας για Εφαρμογές. Επιπροσθέτως, δεν βρέθηκαν δημοσιοποιημένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ανάλογη δραστηριότητα, δηλαδή ανάληψη έργων στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δεν ανταποκρίθηκε προκειμένου να δώσει απαντήσεις σε δημοσιογράφους που ερευνούν το θέμα. Χτες στον επίσημο ιστότοπο της Υπηρεσίας ανέβηκε ένα κείμενο που απαντούσε στην καταγγελία με τον ίδιο τρόπο που έκανε σήμερα η υπουργός, ενώ προέτρεπε όποιον έχει ερωτήματα για την εταιρία «φάντασμα» να απευθυνθεί σε αυτήν!
Η απάντηση της κα. Μιχαηλίδου
Ερωτηθείσα για μια καταγγελία εις βάρος της ΔΥΠΑ για ανάθεση σε εταιρεία φάντασμα για την κατάρτιση δράσεων κατάρτισης ανέργων από ομοσπονδία εργαζομένων η κ. Μιχαηλίδου απάντησε:
«Βεβαίως έχουμε δει κι εμείς τα δημοσιεύματα. Τα δημοσιεύματα είναι για ένα άθροισμα αναθέσεων ενενήντα κάτι χιλιάδων ευρώ μαζί με το ΦΠΑ το οποίο τι είναι αυτό; Για να ξεκαθαρίσω την κατάσταση και να αποφευχθεί η δημιουργία εντυπώσεων. Η ΔΥΠΑ ως ένας φορέας ο οποίος έχει μετασχηματιστεί και από εκεί που ήταν ο ΟΑΕΔ, ένας φορέας ο οποίος απλά έδινε επιδόματα ανεργίας, κάνει καταρτίσεις, βοηθά τον κόσμο να βρει δουλειά, έχει καταρτίσει 170.000 άτομα, έτσι ώστε αυτό το πρόβλημα σύζευξης της αγοράς εργασίας και του εργοδότη που δεν μπορεί να βρει τους εργαζόμενους που θέλει, πάει και τους καταρτίζει η ΔΥΠΑ έτσι ώστε αυτό το match να γίνει καλύτερο στην αγορά εργασίας, προβαίνει σε δράσεις δημοσιότητας».
»Οι δράσεις δημοσιότητας αυτές, αυτές οι συγκεκριμένες στις οποίες αναφέρονται τα δημοσιεύματα, είναι η κατανομή διαφημιστικού μπάτζετ σε διάφορα μέρη της ελληνικής περιφέρειας, έτσι ώστε όταν παραδείγματος χάριν η ΔΥΠΑ πηγαίνει και κάνει μέρες καριέρας στη Θεσσαλία ή τρέχει προγράμματα εξωστρέφειας ιδίως στην ελληνική επαρχία, να γνωρίζει ο κόσμος στον οποίο απευθυνόμαστε, ιδιαίτερα όταν δεν είναι στο κέντρο, ότι τρέχουν αυτά τα προγράμματα της ΔΥΠΑ.
»Τα προγράμματα αυτά και οι αναθέσεις στις οποίες τα δημοσιεύματα αναφέρονται είναι όσο καταλαβαίνω 100% νόμιμες. Δηλαδή ο νόμος από το 2016 σου λέει ότι μέχρι και τις 30.000 ευρώ δεν χρειάζεται να κάνεις διεθνή διαγωνισμό ο οποίος παίρνει πάνω από ένα χρόνο. Μέχρι και τις 30.000 ευρώ μπορεί σε εταιρείες που πληρούν τις προδιαγραφές να δώσεις απευθείας ένα ποσό».
»Τώρα που είναι εκλογές νομίζω ότι είναι γενικότερα γνωστό και δυστυχώς και αποδεκτό ότι γίνονται πρακτικές για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τηρήθηκε νομίμως η διαδικασία και εγώ ζήτησα αμέσως ενημέρωση γι’ αυτό το πράγμα. Και να πω και το εξής ότι η εταιρεία αυτή παίρνει το 8 % των τριάντα χιλιάδων, δηλαδή δυόμιση χιλιάδες ευρώ και όλα τα υπόλοιπα δίνονται απευθείας στα κανάλια, με αποδεικτικά στοιχεία βέβαια της επαρχίας, έτσι ώστε να προωθηθούν οι δράσεις της ΔΥΠΑ».