Breaking news

Μιχαηλίδου
A

«Επιδίωξή μας είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων και να παρέχουμε τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο» διαμήνυσε σήμερα, Τετάρτη, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου. Ωστόσο, η κα Μιχαηλίδου δεν ανέφερε πώς θα υλοποιήσει τη δέσμευση αυτή, καθώς ήδη, από τις αρχές Μαρτίου, έχει ανοίξει η θερινή σεζόν στα μεγάλα νησιά.

Πάντως, σημειώνεται ότι, με 60.000 κενές θέσεις ξεκινάει η τουριστική περίοδος του 2024, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος των ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη, στην ΕΡΤ.

Σήμερα, Τετάρτη, η κα Μιχαηλίδου συναντήθηκε με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), στο πλαίσιο των επαφών της με τους κοινωνικούς εταίρους για την αύξηση στον κατώτατο μισθό. 

Ειδικότερα, η υπουργός Εργασίας συζήτησε διεξοδικά με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Χατζή και τα μέλη του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) για την ανάγκη επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων στον τουρισμό για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, για τις μετακλήσεις εργαζομένων και την έλλειψη προσωπικού. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στον τουριστικό κλάδο.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά το πέρας της συνάντησης διαμήνυσε πως: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), διεξοδικά σειρά θεμάτων που απασχολούν τον τουριστικό κλάδο στον οποίο εργάζονται χιλιάδες συμπολίτες μας. Η τουριστική δραστηριότητα στηρίζει διαχρονικά την οικονομία της χώρας μας. Παρόλο που ο τουρισμός έχει καταφέρει να επανακάμψει μετά την περίοδο της πανδημίας, δυστυχώς η δυσκολία εύρεσης εργαζομένων ειδικά νεότερης ηλικίας, παραμένει. Επιδίωξή μας λοιπόν είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων και να παρέχουμε τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο. Για εμάς, στο υπουργείο Εργασίας, η προστασία των εργαζομένων και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των πολιτικών μας».

Τουρισμός: Με 60.000 κενές θέσεις η θερινή σεζόν

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Μαρτίου, η η αντιπρόεδρος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος των ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη, δήλωσε στην ΕΡΤ πως με 60.000 κενές θέσεις φαίνεται να ξεκινάει η τουριστική περίοδος του 2024.

Η ίδια αναφέρθηκε στο ότι, υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στον τουριστικό κλάδο με πολλές κενές θέσεις εργασίας, καθώς ξενοδόχοι οι οποίοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις από τώρα έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την επερχόμενη σεζόν που έρχεται, αναφέροντας ότι η εικόνα δεν φαίνεται να είναι καλή, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ίδιο πρόβλημα με πέρυσι και τα πράγματα να φαίνονται δείχνουν ακόμη χειρότερα.

Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έκανε έρευνα η οποία αποκάλυψε ότι η απασχόληση στο κλάδο των ξενοδοχείων ανέβηκε περίπου 12%, άρα από τις 188.000 θέσεις έχουν φτάσει στις 208.000 περίπου.

Η ίδια συνέχισε κάνοντας γνωστό ότι, «Αρκετά ξενοδοχεία έχουν φτάσει στο σημείο να μην λειτουργούν ένα δεύτερο εστιατόριο ή ένα δεύτερο μπαρ επειδή υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού».

Επίσης η ίδια πρόσθεσε ότι, «Γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες και σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στο να αυξηθεί η απασχόληση και για εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό. Ενώ υπάρχει αύξηση του τουρισμού δυστυχώς αυτή την αύξηση δεν μπορεί να την αντέξει το εργατικό δυναμικό. Αποτελεί μία από τις βασικές προκλήσεις της χρονιάς και για το 2024, το θέμα της απασχόλησης και των εργαζομένων».

Γιατί δεν πάνε οι νέοι που μένουν στην Ελλάδα να εργαστούν στον τουρισμό 

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί γιατί οι νέοι που μένουν στην Ελλάδα δεν επιλέγουν να εργαστούν στον τουρισμό. Πιο συγκεκριμένα, ένας από τους κύριους λόγους είναι οι εργασιακές συνθήκες. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων, για 4 - 5 μήνες δεν θα υπάρχει κανένα ρεπό. Ακόμα κι αν συμφωνήσει ένας εργαζόμενος για τη διασφάλιση των ημερών ανάπαυσής του, εάν φύγει κάποιος, για παράδειγμα από την κουζίνα, και δεν θα βγαίνει η δουλειά, το πιο πιθανό είναι ότι η συμφωνία για τις μέρες ανάπαυσης δεν θα ισχύσει ποτέ.

Επίσης, οι ώρες απασχόλησης είναι πάρα πολλές. Σίγουρα, λένε, εξαρτάται από τη συμφωνία που θα κάνεις με τον εργοδότη, όμως υπάρχουν νέα παιδιά που κατά κανόνα δουλεύουν πάνω από 10 ώρες την ημέρα, χωρίς διάλειμμα ούτε για φαγητό. Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι οι πολλές και πιεστικές απαιτήσεις των επιχειρηματιών και οι συνθήκες στα δωμάτια που μένουν οι εργαζόμενοι. Πολλοί νέοι αναγκάζονται να στοιβάζονται 4-5 μαζί σε δωμάτια-«τρύπες», τα οποία είναι συνήθως βρώμικα και με κατσαρίδες.

Όπως ανέφερε πρόσφατα και ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ, ανασταλτικός παράγοντας προκειμένου οι νέοι να εργαστούν στον τουρισμό είναι αφενός η εποχικότητα του επαγγέλματος και το γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν, διαρκεί για τρεις μήνες. Αφετέρου, όπως σημειώνει, η εντατικοποίηση της δουλειάς την περσινή σεζόν λόγω των χιλιάδων κενών που υπήρχαν, λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν και φέτος στον κλάδο.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία το μεγαλύτερο πρόβλημα ελλείψεων παρατηρείται στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, όπως σε Κρήτη, Ρόδο και Χαλκιδική, σημειώνει ο ίδιος.

Μία στις πέντε θέσεις έμεινε κενή το 2023

Το 2023, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, περίπου 1 στις 5 θέσεις παρέμεινε κενή στα ελληνικά ξενοδοχεία με τις ελλείψεις να υπολογίζονται συνολικά στις 53.229 θέσεις εργασίας. Το ποσοστό των ελλείψεων το 2023 πάντως είχε μειωθεί ελαφρώς σχέση με την προηγούμενη διετία. Βάσει του οργανογράμματος των ξενοδοχείων, οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας το 2023 εκτιμώνται ότι έφτασαν στις 265.782 ενώ οι θέσεις που πράγματι καλύφθηκαν στις 212.553.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων παρατηρείται στα ξενοδοχεία 3 αστέρων (24%) και το μικρότερο, αντίστοιχα, στα ξενοδοχεία 5 αστέρων (14%). Από το σύνολο των ξενοδοχείων, το 35% εμφάνιζε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, το 25% σε τουλάχιστον μία θέση σερβιτόρου, το 21% σε τουλάχιστον μία θέση receptionist και Barista/Barman-Barwoman και Receptionist, και το 19% παρουσίαζε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καθαριστή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και λαντζέρη.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις