Διά στόματος του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ήρθε η πρώτη και «παγωμένη» αντίδραση στο ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκφράζει έντονη ανησυχία για τις «εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το Κράτος Δικαίου» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ψήφισμα αναφέρεται στις παρακολουθήσεις με το λογισμικό predator, στην ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ, στην υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας, αλλά και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τις δεκάδες παράνομες επαναπροωθήσεις.
Ο υπουργός χαρακτήρισε το ψήφισμα ακραίο και εμπαθές, υποστηρίζοντας πως οι 330 ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ ήθελαν να στοχοποιήσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν μεγάλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ τα οποία ακόμη δεν έχουν αναφέρει την είδηση, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς το ψήφισμα που αναφέρει ότι, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και την κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων».
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Οι δηλώσεις του Μάκη Βορίδη
«Το να λες ότι ένας οποιοσδήποτε πολίτης δεν έχει δικαίωμα να προσφύγει στην κυβέρνηση ή πρέπει να απαγορευτεί η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για να προστατεύσει τον εαυτό του και να αποκαλούμε αυτό περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, δείχνει τι ακραίο κείμενο είναι αυτό», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στο MEGA.
«Είναι ζητούμενο της δικαστικής και της διοικητικής διερεύνησης το κατά πόσο οι μη νόμιμες παρακολουθήσεις έχουν σχέση με την κυβέρνηση, δείχνει πόσο εμπαθές είναι το συγκεκριμένο ψήφισμα. Στις νόμιμες παρακολουθήσεις άνοιξε η συζήτηση και είχε εφαρμοστεί ένας κανόνας που είχε γίνει τότε. Γιατί δεν έγινε μνεία στο ψήφισμα για το ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ πιο δύσκολη τη λήψη της απόφασης, έχει βάλει δεύτερο εισαγγελέα και έχει ψηφίσει διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο;».
«Η Ελλάδα υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα επιτυχίας και αναφοράς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε και άφησε αιχμές πως έχει διαμορφωθεί, «ένα μπλοκ για να χτυπήσουν τον πιο πετυχημένο πρωθυπουργό και το πιο αποτελεσματικό παράδειγμα κεντροδεξιάς διακυβέρνησης».
Σκευωρία «βλέπει» και ο Σκέρτσος
Σκευωρία από την ελληνική αντιπολίτευση φαίνεται πως «βλέπει» και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει λόγο για «κακόγουστη (ανα)παράσταση ενόψει των ευρωεκλογών». Μάλιστα, ο υπουργός έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει ως ανθέλληνες Έλληνες ευρωβουλευτές!
Το μήνυμα του Άκη Σκέρτσου στα social media:
«Το χθεσινό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα είναι μια κακόγουστη (ανα)παράσταση ενόψει των ευρωεκλογών ενός «θεατρικού έργου» που εμφανίζει ως αρνητικό πρωταγωνιστή τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο του πιο ισχυρού κεντροδεξιού κόμματος της Ευρώπης.
Δυστυχώς για τους εμπνευστές αυτού του περιφερόμενου θιάσου, το «έργο» δεν έκοψε εισιτήρια στις εθνικές εκλογές του 2023 και δεν προβλέπεται να κόψει εισιτήρια ούτε στις ευρωεκλογές του 2024.
Διότι πολύ απλά, η απουσία θετικής πρότασης για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και η επίθεση σε μια χώρα -που σημειωτέον χαρακτηρίστηκε από τον Economist ως η «χώρα της χρονιάς» για το 2023- και στον Πρωθυπουργό της, αποτελεί ομολογία αποτυχίας και τεράστιων πολιτικών αδιεξόδων της ευρωπαϊκής αριστεράς και κεντροαριστεράς.
Η κατάσταση και η ποιότητα του κράτους δικαίου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευόμαστε στα χέρια εκείνων που ήθελαν να περιορίσουν σε 4 τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ή που ακόμη απειλούν με πογκρόμ τη δικαιοσύνη και τους δικαστές.
Για την ιστορία, ας κρατήσουμε τα ονόματα των Ελλήνων ευρωβουλευτών που στράφηκαν κατά της χώρας μας, υπερψηφίζοντας αυτό το απαράδεκτο και ανθελληνικό ψήφισμα, το οποίο μεταξύ άλλων εισηγείται και την περικοπή κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα σε μια στιγμή που συζητάμε για αύξησή τους στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης ή των πιεστικών προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα.
Μεταξύ αυτών, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά από την Ομάδα της Αριστεράς, Νίκος Παπανδρέου από τους Σοσιαλιστές, Πέτρος Κόκκαλης από τους Πράσινους και Γιώργος Κύρτσος από την ομάδα Renew Europe και Αλέξης Γεωργούλης».
Χρήστες έσπευσαν να του απαντήσουν πως «μαζεύτηκαν όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές και είπαν αφού δεν έχουμε τίποτα καλύτερο να κάνουμε ας πλήξουμε την κυβέρνηση της Ελλάδος και τον λαοπρόβλητο πρωθυπουργό της»