«Δεν τίθεται θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στον παρόντα χρόνο» διαμήνυσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε παρέμβασή του κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι: «Δεν αφορά τον παρόντα χρόνο, δεν αφορά την παρούσα κυβέρνηση, νομίζω ούτε καν την επόμενη». «Η μεθεπόμενη (κυβέρνηση) ίσως να κάνει για πρώτη φορά υπολογισμό με βάση τις τρέχουσες ρυθμίσεις, «δηλαδή μετά το 2031» συμπλήρωσε.
Όπως εξήγησε, «το προσδόκιμο ζωής έπεσε κατά το διάστημα του κορονοϊού, πρέπει να επανέλθει εκεί που ήταν προ κορονοϊού, και μετά να ανέβει για να τεθεί τέτοιο ζήτημα».
Έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας
Παράλληλα, σε πάνελ στο ΟΤ FORUM «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+» με θέμα: «Το εργατικό δυναμικό και οι σύγχρονες ανάγκες απασχόλησης. Το νέο μοντέλο για την αγορά εργασίας και η επιρροή της τεχνολογικής προόδου», ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε αλλαγές στο επίδομα ανεργίας.
Ερωτηθείς εάν απεργάζεται αλλαγές στο ύψος του επιδόματος, ο αρμόδιος υπουργός απάντησε ότι: «Δεν έχουμε καταλήξει σε αποφάσεις», προαναγγέλλοντας ωστόσο ότι: «Σκέφτομαι σενάρια, θέλω να το κάνω πιο ευέλικτο».
Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε, «το επίδομα ανεργίας το έχει πληρώσει ο εργαζόμενος. Είναι δικά του λεφτά που διαχειριζόμαστε με ευθύνη».
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε «αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας», αν όχι τον Ιανουάριο, πιθανότατα τον Φεβρουάριο, «και για το θέμα του επιδόματος και για την κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης».
Εποχικό επίδομα
Επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι στον νόμο που κατατέθηκε, οι δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος δεν το χάνουν, εάν σε αυτό το τρίμηνο αποφασίσουν να δουλέψουν μέχρι 12 ημερομίσθια, δηλαδή τα Σαββατοκύριακα, μια διάταξη που, όπως εξήγησε, λύνει και το πρόβλημα της ανεύρεσης προσωπικού στον κλάδο του τουρισμού κατά το συγκεκριμένο διάστημα.
Επαγγελματικά ταμεία
Ακόμη, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η φορολόγηση που θα ισχύσει από εδώ και πέρα είναι «σωστή και καλή για τους ασφαλισμένους». Όπως είπε, «είναι κίνητρο να μείνουν πολλά χρόνια σε ένα επαγγελματικό ταμείο. Εάν μείνεις πολλά χρόνια, όταν το χρειαστείς θα έχεις μια αποταμίευση», σημείωσε, προσθέτοντας πως «στην Ελλάδα δεν έχουμε κουλτούρα αποταμίευσης», όπως άλλες χώρες στην Ευρώπη.