Σε πρακτική «απειθαρχίας» προέβη ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατά Μητσοτάκη και Βορίδη, στον απόηχο της αποχώρησής του από την εν λόγω θέση, ύστερα από τη συντριπτική ήττα του στις αυτοδιοικητικές εκλογές από τον Χάρη Δούκα.
Ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίο φαίνεται να έχει τα παράπονά του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξαιτίας της ήττας του, δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς έως τώρα στάση του απερχόμενου Δημάρχου Αθηναίων, ήταν να «σκύβει το κεφάλι» και να εκτελεί… «τας εντολάς» της κυβέρνησης.
Όμως, φαίνεται πως ξαφνικά αποφάσισε να πάει κόντρα στην κυβέρνηση και, πιο συγκεκριμένα, στη διάταξη του Μάκη Βορίδη, αφήνοντας, σύμφωνα με την autodioikisi, να τελεσιδικήσει (δεν άσκησε δηλαδή ένδικα μέσα όπως υποχρεούνταν) πρωτόδικη απόφαση υπέρ των 302 εργαζομένων που προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της πανδημίας («συμβασιούχοι Covid») κατόπιν εισήγησης του ίδιου του Κ. Μπακογιάννη και απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Θυμίζουμε ότι η λεγόμενη «διάταξη Βορίδη» υποχρεώνει τους δήμους (και τις περιφέρειες) να ασκούν εφέσεις κατά όποιων ευνοϊκών για εργαζομένους πρωτόδικων αποφάσεων.
Οι συμβασιούχοι κέρδισαν απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει ότι συνδέονται με τον Δήμο Αθηναίων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και να υποχρεώνει τον δήμο να αποδεχτεί τις υπηρεσίες τους – απειλώντας τον μάλιστα με ποινή 300 ευρώ για κάθε ημέρα άρνησης συμμόρφωσης στην απόφαση.
Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι είχαν ήδη κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα και παρέμεναν στις υπηρεσίες από τις 22 Ιουλίου 2022 έως σήμερα (η προσωρινή διαταγή έχει ισχύ έως την 1η Δεκεμβρίου 2023).
Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων την περασμένη Δευτέρα αποφασίστηκε να μην ασκηθούν ένδικα μέσα κατά της πρωτόδικης απόφασης, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αποκτούν μόνιμα εργασιακά δικαιώματα. '
Η απόφαση Μπακογιάννη
Ειδικότερα, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (πρόεδρος Κ. Μπακογιάννης), αναφέρει:
«Εγκρίνουμε τη μη άσκηση ενδίκων μέσων κατά της με αριθμό 752/2023 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία εργατικών διαφορών), με την οποία αναγνωρίστηκε ότι οι ενάγοντες συμβασιούχοι – covid (σύνολο 302) συνδέονται με το Δήμο με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και υποχρεώνεται ο Δήμος με την ίδια απόφαση που κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή, να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους όπως πριν, με την απειλή χρηματικής ποινής ύψους 300 ευρώ ημερησίως για κάθε ημέρα άρνησης. Το καθ’ ύλην αρμόδιο Τμήμα εξουσιοδοτείται όπως προβεί σε κάθε τυχόν περαιτέρω ενέργεια επί σκοπώ υλοποίησης του εν θέματι αντικειμένου.»
Στην εν λόγω απόφαση παρουσιάζονται το ιστορικό της υπόθεσης, αναλυτικά οι δικαστικές αποφάσεις αλλά και η κατάθεση στο ακροατήριο του δικαστηρίου του Αντιδημάρχου Καθαριότητας-Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων κ. Νικόλαου Αβραμίδη, κατά την οποία ο Δήμος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα παραμονής των εναγόντων στις θέσεις τους, αφού η ενδεχόμενη διακοπή της εργασιακής τους σχέσης θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Αθηναίων.
Ενδιαφέρον υπάρχει στο κομμάτι της εισήγησης του Δημάρχου που αναφέρεται στους «περιορισμούς» που απορρέουν από τη διάταξη:
«… με βάση την ισχύουσα διάταξη του άρθρου 72 παρ. 1 του Ν. 3852/2010, δεν υφίσταται πλέον η δυνατότητα να ληφθεί απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων κατά αποφάσεων που αφορούν προσδιορισμό ή μετατροπή εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και Δήμου, ήτοι στις υποθέσεις των «συμβασιούχων έργου» ή «συμβασιούχων ορισμένου χρόνου», ζήτημα που αφορά και την υπ’ αριθ. 752/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.»
Παρόλα αυτά, αποφασίστηκε τελικά η δημοτική αρχή να μην ασκήσει ένδικα μέσα κατά πρωτόδικης απόφασης, δικαιώνοντας πλήρως τους εργαζόμενους.