Την άποψη ότι το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματικών θα «είναι πλέον εθελοντικό», εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, παρουσιάζοντας μία διαφορετική εικόνα από αυτή που έδωσε χτες στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης, εξέφρασε την άποψη ότι με βάση τη νεότερη διαμόρφωση του φορολογικού νομοσχεδίου, ο φορολογούμενος θα μπορεί να επιλέγει αν θα υπαχθεί στο τεκμαρτό εισόδημα ή όχι. «Ο ελεύθερος επαγγελματίας είτε θα δέχεται το τεκμαρτό εισόδημα, είτε θα δέχεται να του γίνει φορολογικός έλεγχος και στην περίπτωση αυτή ο φόρος δεν βεβαιώνεται. Δεχόμενος τον έλεγχο ο φορολογούμενος θα δίνει εξουσιοδότηση για πρόσβαση σε στοιχεία του, είναι ένας πλήρης έλεγχος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Αυτό όντως διαμορφώνει ένα μαχητό τεκμήριο με εθελοντικά χαρακτηριστικά υπαγωγής. Να δούμε ποιοι είναι εκείνοι που θα δεχθούν την υπαγωγή στο τεκμαρτό», είπε σε προκλητικό τόνο ενώ θυμήθηκε ότι, «παλαιότερα όλοι πηγαίναμε στην περαίωση».
Εν κατακλείδι, εκτίμησε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα προτιμήσουν το τεκμαρτό εισόδημα, από τον έλεγχο.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, μόλις χτες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα για το αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καλούνται να προπληρώνουν τον συγκεκριμένο φόρο πριν μπορέσουν να τον αμφισβητήσουν, λέγοντας πως αυτό είναι αρμοδιότητα της ΑΑΔΕ. Δήλωσε δηλαδή άγνοια για το θέμα, που ήρθε σήμερα να ξεκαθαρίσει ο κ. Βορίδης.
Στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίμαχο νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών κατατέθηκε χτες, βράδυ Τρίτης, στη Βουλή. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, και τα χιλιάδες σχόλια που συγκέντρωσε το σχέδιο νόμου όσο ήταν αναρτημένο προς δημόσια διαβούλευση, το υπουργείου άνοιξε κάποια «παραθυράκια», προκειμένου ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορούν να γλυτώσουν από την φορολόγηση βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος και να «κοπάσει» προσωρινά η «καταιγίδα».
Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που εισήγαγε το υπουργείου και έχουν να κάνουν με την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματικών είναι οι εξής:
Οι βασικές σημειακές τροποποιήσεις και εξειδικεύσεις που επέρχονται αφορούν στα εξής:
1. Μείωση του τέλους επιτηδεύματος ασχέτως του ύψους των δηλωθέντων εισοδημάτων. Μειώνεται κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος για ΟΛΟΥΣ τους ελεύθερους επαγγελματίες ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.
2. Διευκρινίσεις ως προς το μαχητό του τεκμηρίου. Εισάγεται στο σχέδιο νόμου προς άρση αμφισβητήσεων ρητή πρόβλεψη ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κλπ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.
3. Τροποποιήσεις ως προς την προσαύξηση του ύψους του τεκμηρίου με βάση τον τζίρο. Ως γνωστόν, το ύψος του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής για τους ελεύθερους επαγγελματίες προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Ειδικά για το ύψος του τζίρου, σύμφωνα με την τελική ρύθμιση, η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ. στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ - μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Επομένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επί του ποσού των 10.000 ευρώ.
4. Προσθήκες στη λίστα των ελευθέρων επαγγελματιών που εντάσσονται στο μειωμένο - κατά 50% - τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής:
- Όσοι παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67% (όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω απαλλάσσονται πλήρως από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής),
- οι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα,
- οι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%,
- οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.
Το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», εισάγεται για συζήτηση και επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Πέμπτη.