Κατατέθηκε χτες, βράδυ Τρίτης, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς ορίζει τεκμαρτό εισόδημα για τη φορολόγησή τους. Το βασικό σημείο του νομοσχεδίου, που έχει φέρει και ποίκιλες αντιδράσεις, είναι το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο ορίζει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, και τα χιλιάδες σχόλια που συγκέντρωσε το σχέδιο νόμου όσο ήταν αναρτημένο προς δημόσια διαβούλευση, το υπουργείου άνοιξε κάποια «παραθυράκια», προκειμένου ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορούν να γλυτώσουν από την φορολόγηση βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος και να «κοπάσει» προσωρινά η «καταιγίδα».
Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που εισήγαγε το υπουργείου και έχουν να κάνουν με την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματικών είναι οι εξής:
Οι βασικές σημειακές τροποποιήσεις και εξειδικεύσεις που επέρχονται αφορούν στα εξής:
1. Μείωση του τέλους επιτηδεύματος ασχέτως του ύψους των δηλωθέντων εισοδημάτων. Μειώνεται κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος για ΟΛΟΥΣ τους ελεύθερους επαγγελματίες ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.
2. Διευκρινίσεις ως προς το μαχητό του τεκμηρίου. Εισάγεται στο σχέδιο νόμου προς άρση αμφισβητήσεων ρητή πρόβλεψη ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κλπ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού. Ερώτημα ωστόσο παραμένει το αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καλούνται να προπληρώνουν τον συγκεκριμένο φόρο, πριν τον αμφισβητήσουν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, απέφυγε να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, λέγοντας πως αυτό είναι αρμοδιότητα της ΑΑΔΕ.
3. Τροποποιήσεις ως προς την προσαύξηση του ύψους του τεκμηρίου με βάση τον τζίρο. Ως γνωστόν, το ύψος του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής για τους ελεύθερους επαγγελματίες προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Ειδικά για το ύψος του τζίρου, σύμφωνα με την τελική ρύθμιση, η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ. στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ - μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Επομένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επί του ποσού των 10.000 ευρώ.
4. Προσθήκες στη λίστα των ελευθέρων επαγγελματιών που εντάσσονται στο μειωμένο - κατά 50% - τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής:
- Όσοι παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67% (όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω απαλλάσσονται πλήρως από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής),
- οι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα,
- οι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%,
- οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.
Το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», εισάγεται για συζήτηση και επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Πέμπτη.
Τι άλλο περιλαμβάνει
Εκτός από το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιλαμβάνει:
- Την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.
- Την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
- Την αύξηση του προστίμου που επιβάλλεται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
- Τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
- Την διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.
Επιπλέον, τη μεταρρύθμιση συμπληρώνουν οι εξής παρεμβάσεις που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και θα υλοποιηθούν με διοικητικές πράξεις:
- Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.
- Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.
- Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.
- Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 για τα οποία έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ.
Τέλος, στις αλλαγές που προωθούνται από το υπουργειό είναι η μείωση φόρου για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων. Οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών. Όλες οι δαπάνες θα πρέπει να προκύπτουν από τιμολόγια τα οποία έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.