Αινιγματική παραμένει η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, όσον αφορά την επιτάχυνση των προσλήψεων στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Από την αρχή της δεύτερης θητείας της, ως βουλεύτρια, η κα. Κεραμέως αναφέρει συνεχώς πως το υπουργείο θέλει να εφαρμόσει νέες τεχνικές, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που ακολουθεί το ΑΣΕΠ για τον διορισμό των υποψηφίων.
Είναι γεγονός πως οι χρόνοι που χρειάζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, από την ώρα που θα εκδώσει μία προκήρυξη μέχρι την ώρα που θα διοριστεί ένας υποψήφιος, είναι αρκετά μεγάλοι. Ωστόσο, η υπουργός να απαντήσει στα βήματα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν προκειμένου να μικρύνουν οι χρόνοι που χρειάζονται.
Μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε η ίδια στην Εύη Σαλτού για το Βήμα, απέφυγε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου και απαρίθμησε απλώς τις προσλήψεις που αναμένονται το προσεχές διάστημα.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Σε αναμονή βρίσκονται 14.875 επιτυχόντες του γραπτού πανελλαδικού διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Ποιο είναι το σχέδιο για επίσπευση των προσλήψεων;», η κα. Κεραμέως απάντησε:
«Η ταχύτερη και πιο στοχευμένη στελέχωση του Δημοσίου με το απαραίτητο προσωπικό βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές μας. Το πολυτιμότερο συστατικό για τις αλλαγές που σχεδιάζουμε στο Δημόσιο είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, συναντήθηκα με τη διοίκηση του ΑΣΕΠ προκειμένου να δρομολογήσουμε ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες προσλήψεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην απορρόφηση των επιτυχόντων του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ τον περασμένο Μάρτιο. Προχωρούν οι ενέργειες για την έκδοση των πρώτων προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ για προσλήψεις σε πάνω από 180 φορείς του Δημοσίου από τη «δεξαμενή» των επιτυχόντων σε ειδικότητες όπως μηχανικούς, γεωπόνους, πληροφορικούς, κτηνιάτρους, οικονομολόγους, νομικούς, ψυχολόγους, προσωπικό διοικητικών καθηκόντων. Παράλληλα και ξεχωριστά από την απορρόφηση επιτυχόντων του πανελλαδικού διαγωνισμού, έχει δοθεί προτεραιότητα σε προσλήψεις σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι για παράδειγμα η Υγεία όπου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει 10.000 προσλήψεις. Προ ημερών, μάλιστα, άνοιξε η πλατφόρμα για την πρόσληψη 250 διασωστών στο ΕΚΑΒ».
Τα σχέδια που υπάρχουν στο τραπέζι
Μέχρι στιγμής η κα. Κεραμέως έχει αναφέρει ότι ένας τρόπος για την επιτάχυνση των διαδικασιών είναι ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός, μέσω του οποίου δημιουργείται «δεξαμενή» εργαζομένων, ώστε το δημόσιο να μπορεί να αντλεί ανά πάσα ώρα νέους εργαζόμενους. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε η υπουργός αλλά και σύμφωνα με τα αποκλειστικά ρεπορτάζ του Proson.gr, που καλύπτει εκτενώς το θέμα, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η πρώτη προκήρυξη που θα απευθύνεται αποκλειστικά στους επιτυχόντες που συγκροτούν την «δεξαμενή».
Από εκεί και στο εξής θα ξεκινήσει το β' στάδιο του γραπτού διαγωνισμού, όπου το ΑΣΕΠ θα εκδίδει προκηρύξεις για την απορρόφηση των επιτυχόντων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού.
Εκτός αυτού όμως, η Αρχή ετοιμάζει και μία νέα καινοτομία που θα την βοηθήσει να επισπεύσει τις προσλήψεις και έχει γίνει γνωστή εδώ και λίγους μήνες. Η καινοτομία έγκειται στην διαδικασία που ακολουθεί για την υποβολή των δικαιολογητικών. Μέχρι και σήμερα το ΑΣΕΠ καλεί τους υποψήφιους να υποβάλλουν αρχικά μόνο την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής σε κάποια προκήρυξη και σε δεύτερο στάδιο τους καλεί να υποβάλλουν και τα δικαιολογητικά τους.
Σύμφωνα όμως, με παλαιότερες πληροφορίες του proson.gr, αυτό πρόκειται να αλλάξει, αρχικά, για τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, οι επιτυχόντες που θα κληθούν να κάνουν αίτηση στο β΄ στάδιο, μαζί με την ηλεκτρονική τους αίτηση θα κληθούν να υποβάλλουν ταυτόχρονα και τα δικαιολογητικά τους.
Η αλλαγή θεωρείται εφικτή αλλά και απαραίτητη. Εφικτή θεωρείται λόγω του μικρού όγκου των επιτυχόντων υποψηφίων, ενώ είναι και απαραίτητη για την εξοικονόμηση χρόνου που θέλει να πετύχει Αρχή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν αποδειχθεί ότι η εν λόγω καινοτομία εξοικονομεί αρκετό χρόνο στις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση ενός διορισμού, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να επεκταθεί και στις υπόλοιπες προκηρύξεις.