Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου πρόκειται να προχωρήσει σε σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων σήμερα, Τετάρτη 24 Μαΐου στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος.
Μόλις χθες η πρόεδρος συναντήθηκε τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, οι οποίοι αρνήθηκαν τις διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης αντίστοιχα, η Πρόεδρος καλεί σε σύσκεψη τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψαν από τις πρώτες φετινές εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας 22 Μαΐου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε την πρώτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.
Τι θα ακολουθήσει
Μετά τη σύσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων για το ενδεχόμενο συζήτησης, κυβέρνησης συνεργασίας, δεν τελεσφορήσει, τότε σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Εφόσον δεν επιτευχθεί ο σχηματισμός Κυβέρνησης, το άρθρο 37 του συντάγματος προβλέπει ότι σχηματίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό, έναν εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο Επικρατείας, Άρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο).
Οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί είναι οι εξής
- Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021 εισήχθη στο σώμα το 1983)
- Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022 εισήχθη στο σώμα το 1983)
- Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987)
Αξίζει να σημειωθεί πως η αποδοχή της εντολής από τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό συνιστά υπηρεσιακό καθήκον που του επιβάλλεται από το Σύνταγμα.
Η ιδιάζουσα κατάσταση της ανάθεσης της πρωθυπουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης σε δικαστικό λειτουργό έγκειται στο ότι αυτή διενεργείται μέσα σε κλίμα πολιτικής έντασης (αφού έχει προηγηθεί μια σειρά ατελέσφορων διερευνητικών εντολών και προσπαθειών συγκρότησης κυβέρνησης) και κατά συνέπεια αναλαμβάνει υπό αυτές τις συνθήκες την οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.