Breaking news

Κυριάκος Μητσοτάκης
A

Από τη μία να βρεθούν νέοι να στελεχώσουν τις χιλιάδες κενές θέσεις στην «βιομηχανία» του Τουρισμού, από την άλλη να μην μπορούν να πάνε να ψηφίσουν. Αλήθεια, γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται, έστω και να ανοίξει, την συζήτηση για το πως θα μπορούσαν οι περίπου 220.000 εποχικοί εργαζόμενοι να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές;

Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Μαΐου. Μέχρι τότε, όσοι και όσες εργάζονται σε εποχικές θέσεις για την καλοκαιρινή σεζόν, θα έχουν εγκαταλείψει τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και θα έχουν ήδη εγκατασταθεί στα προσωρινά καταλύματα που θα τους φιλοξενήσουν το καλοκαίρι του 2023.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να μετακινηθούν για να ψηφίσουν; Από τη μία είναι τα έξοδα μετακίνησης, που όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να πληρωθούν δύο φορές, καθώς αναμένεται να στηθεί και δεύτερη κάλπη προς τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Μάλιστα, η δεύτερη Κυριακή των εκλογών θα πέσει λίγο πριν το «πικ» της τουριστικής σεζόν, κάτι που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πιθανή μετακίνηση των εργαζομένων.

Εκτός των εξόδων όμως υπάρχει και το ζήτημα της άδειας. Όποιος έχει εργαστεί σεζόν γνωρίζει πολύ καλά ότι ως επί το πλείστον τα ωράρια είναι εξοντωτικά και οι άδειες ανύπαρκτες. Καμιά φορά είναι και τα ρεπό ανύπαρκτα, πόσο μάλλον οι άδειες.

Πώς λοιπόν θα ψηφίσουν; Μία λύση, θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα ήταν η αίτηση ετεροδημότη. Όμως ούτε αυτή η λύση είναι εφικτή καθώς οι αιτήσεις έχουν κλείσει και δεκτές είναι μόνο όσες έχουν κατατεθεί μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023. 

Απορρίφθηκε και η Τροπολογία του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ προσπάθησε να λύσει το ζήτημα καταθέτοντας σχετική τροπολογία στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, για το κόμμα Κασιδιάρη, .

Στη σχετική Τροπολογία το ΚΚΕ πρότεινε να στηθούν ειδικές ονομαστικές λίστες και να μπορούν οι εργαζόμενοι να ψηφίζουν βάσει του Ε3 (έντυπο αναγγελία πρόσληψης), στον τόπο εργασίας τους. Οι λίστες θα συντάσσονταν από τον προϊστάμενο της κατά τόπου αρμόδιας υπηρεσίας της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ), με βάση το Ε3 και θα αποτελούσαν ειδικό εκλογικό κατάλογο.

Η εν λόγω Τροπολογία δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, καθώς δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Υπάρχει λύση λέει η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας

Από την πλευρά της και η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ), έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία σε επίπεδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ασφάλειας αντίστοιχων συστημάτων, καλεί την Πολιτεία να υλοποιήσει άμεσα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε οι εποχικά εργαζόμενοι να ασκήσουν χωρίς πρόβλημα το εκλογικό τους δικαίωμα στις επικείμενες εκλογές.

Όπως αναφέρει η ΕΠΕ, σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην υλοποιηθεί μια τέτοια διαδικασία δυνατότητας προσωρινής μεταφοράς εκλογικού δικαιώματος στο μέρος όπου εργάζονται από τον τόπο μόνιμης διαμονής. Όλοι οι ψηφοφόροι διαθέτουν ήδη κωδικούς πρόσβασης-ταυτοποίησης μέσω του TAXIS, τα στοιχεία των συμβάσεων τους καταχωρούνται ηλεκτρονικά, συνεπώς ο καθένας θα μπορούσε να καταχωρεί μια αίτηση προσωρινής μεταφοράς εκλογικού δικαιώματος στη πόλη εργασίας του.

Ήδη εφαρμόστηκε στην πράξη για την υλοποίηση της διαδικασίας των εμβολιασμών καθώς και των αιτήσεων επιδομάτων κατά την περίοδο της πανδημίας. Δηλαδή, δεν πρόκειται για ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά μόνο για δυνατότητα μεταφοράς εκλογικού δικαιώματος με σύντομες διαδικασίες. Η μεταφορά ισχύει μόνο για την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, ενώ η απαραίτητη προετοιμασία των κατά τόπους εκλογικών κέντρων περιορίζεται στην οριστικοποίηση της λίστας ψηφοφόρων και την επάρκεια επιπλέον ψηφοδελτίων.

Τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας;

Όπως εξήγησε  ο Απόστολος Παπατόλιας, διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και συντονιστής του Κύκλου Δημόσιας Διοίκησης του Ινστιτούτου ΕΝΑ στην «Εφ.Συν.», «δεν γεννάται συνταγματικό ζήτημα. Δεν υπάρχει κάποια συνταγματική αρχή που να σου υπαγορεύει να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα σε έναν συγκεκριμένο χώρο. Η αρχή της καθολικότητας της ψηφοφορίας σημαίνει ότι πρέπει οι ρυθμίσεις του εκλογικού δικαίου να επιτρέπουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του λαού στο εκλογικό σώμα, στην εκλογική διαδικασία, που είναι η κορυφαία στιγμή σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα».

Στο ίδιο μέσο και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, Χάρης Γεωργίου, δήλωσε πως, «θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια διαδικασία χωρίς σταυρό προτίμησης. Τα πρακτικά προβλήματα θα μπορούσαν εύκολα να λυθούν. Θα μπορούσε να μπει, π.χ., μια ποσόστωση σε αυτές τις ψήφους ή να μετράνε οι ψήφοι στο Επικρατείας. Το ζήτημα είναι να μπορεί κάποιος να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Τεχνικά μέσα σε έναν μήνα το πολύ λύνεται το θέμα».

Θα βρεθεί λύση;

Η εκκωφαντική ησυχία που επικρατεί ως προς το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας καθώς και η επικείμενη διάλυση της Βουλής δείχνουν πως δεν υπάρχει καν η πρόθεση για εύρεση λύσης. 

Λύσεις, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, υπάρχουν, ωστόσο για κάποιο λόγο φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει την ψήφο 220.000 νέων, σκληρά εργαζόμενων.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις