Προτεραιοποίηση των υποθέσεων που αφορούν την τραγωδία των Τεμπών στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο, ζητεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μηταοτάκης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από την τελευταία του ανάρτηση στα social media, με την οποία ζητά συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων, επιχειρεί με ακόμα μία κίνηση να προσπαθήσει να «κερδίσει» την εμπιστοσύνη του λαού όσον αφορά τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ζητεί η έρευνα για συστημικά σφάλματα να προχωρήσει «ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από τη διοικητική και τεχνική άποψη».
Η επιστολή του πρωθυπουργού
«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,
Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Προς τούτο, το εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στην προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο.
Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων ακόμα περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από τη διοικητική και τεχνική άποψη.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής κόμμα αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις αγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμα της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».
Παραίτηση Ντογιάκου «εδώ και τώρα» ζητά πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου
Ωστόσο, την άμεση παραίτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ζητά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν είναι δυνατόν να διερευνηθεί από τον ίδιο η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος, λόγω των πολιτικών του σχέσεων.
Όπως εξηγεί ο ίδιος σε επιστολή του:
«Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να κάνει το αυτονόητο, όπως έκανε και ο υπουργός Υποδομών στον οποίο υπηρετούσε ως μετακλητός σύμβουλος ο γιος του.
Όταν διατάσσει εισαγγελική παραγγελία για διερεύνηση ποινικών ευθυνών, όσο ψηλά και αν είναι, όπως ανέφερε για την τραγωδία που ζούμε, που υπάρχει ενδεχόμενο πέρα από πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε στελέχη πολιτικά ή μη του υπουργείου Υποδομών, η σχέση που είχε το συγγενικό του πρόσωπο με τον εν λόγω υπουργό (σχέση μετακλητού του) δίνει λαβές για σχόλια και κρίσεις που δεν συνάδουν με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ενδεχομένως να δημιουργούν στους πολίτες αμφιβολίες σχετικά με την πορεία της ποινικής διερεύνησης στην οποία έχει εκ της θέσεώς του και την ανώτατη εποπτεία.
Ως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και ως δικηγόρος, θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει καμιά υπόνοια σε αυτή την έρευνα και οφείλει να κάνει το αυτονόητο. Άλλωστε όταν υπηρετείς αυτόν τον ανώτατο θεσμό, οφείλεις να διαφυλάττεις το κύρος και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να μην υπάρχει η παραμικρή εμπλοκή και σχέση με πολιτικά πρόσωπα του ίδιου του εισαγγελέα ή πρώτου βαθμού συγγενικών του προσώπων. Και εδώ δυστυχώς υπήρχε…
Η πράξη σας αυτή θα αποτελέσει μια αρχή και ένα παράδειγμα για να αλλάξει η αντίληψη των νέων ανθρώπων για “κακιά χώρα”.
Άλλωστε, η Δικαιοσύνη είναι ο βασικότερος πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος και το καταφύγιο για κάθε δοκιμαζόμενο πολίτη, ειδικά σε αυτή την τραγωδία».