Η Υγεία στην Ελλάδα θεωρείται δωρεάν. Όσοι βέβαια έχει χρειαστεί να επισκεφθούν κάποιο νοσοκομείο ή να νοσηλευθούν γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια, αφού ούτε η συνταγογράφηση είναι δωρεάν, ούτε υπάρχουν έγκαιρα διαθέσιμα ραντεβού σε δημόσιες μονάδες υγείας με αποτελέσματα πολλές φορές οι πολίτες να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Η Υγεία ενός ατόμου εξάλλου είναι κάτι που δεν μπορεί να «περιμένει για αργότερα». Παρόλα αυτά η Υγεία ακόμα στην Ελλάδα θεωρείται δημόσια και δωρεάν.
Έτσι, το Νομοσχέδιο Γκάγκα που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, έρχεται να βάλει οριστικό «τέλος» σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε δημόσια και δωρεάν Υγεία.
Και αν η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι δραματική δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα ισχύσει από την επόμενη ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου «Γκάγκα».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ορθώνει ως απάντηση μόνο την αύξηση των μισθών των γιατρών, «κλείνοντας τα μάτια» στα επίμαχα άρθρα 7 και 10, που σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος αλλά και η αντιπολίτευση ζητάν να αποσυρθούν.
Να σημειωθεί ότι οι γιατροί έχουν βγει στους δρόμους όχι γιατί αντιδρούν στις αυξήσεις των μισθών τους, που τις περιμέναν από τότε που χτυπούσαμε παλαμάκια στα μπαλκόνια, αλλά γιατί αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Υπενθυμίζουμε ότι τα επίμαχα άρθρα 7 και 10 δίνουνι τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και προβλέπουν την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7).
Οι ρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, ενώ είναι συνέχεια της θεσμοθέτησης των Απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία επί πληρωμή των ασθενών.
Σκληρή «κόντρα» αντιπολίτευσης
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου, όσο και επί των επίμαχων άρθρων 7 και 10.
Την κατάργηση του νομοσχεδίου εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για χαριστική βολή σε ένα απαξιωμένο ΕΣΥ.
Για υποκρισία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι μέσω του νομοσχεδίου δίνεται 10% αύξηση στους υγειονομικούς. Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε πως, «αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που πηγαίνει την υγεία μπροστά, ενώ εσείς ζείτε στο 1983».
Απαντώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Έρχεστε να διαλύσετε ό,τι έχει απομείνει όρθιο, να ιδιωτικοποιήσετε το ΕΣΥ, παρά το ότι πέρασε μια πανδημία πριν».
Η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε πως: «αποκαλείτε τους εαυτούς σας προοδευτικούς. Όχι κύριοι δεν είστε προοδευτικοί, είστε οπισθοδρομικοί. Επικαλείστε ένα σύστημα υγείας που ίσχυε πριν από 40 χρόνια».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Θα έρθουμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική, η οποία θα έχει σαν στόχο ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ δίπλα στον πολίτη, ένα νέο ΕΣΥ, αφότου όμως μια νέα κοινοβουλευτική προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε αυτήν εδώ την Αίθουσα καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει και να καταργήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Διότι αυτός ο τόπος πλέον διψά για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι: «Στο βωμό της εξυπηρέτησης μικρών και μεγάλων συμφερόντων θυσιάζεται το ΕΣΥ και μαζί η κοινωνική δικαιοσύνη».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως: «Πάρτε πίσω χωρίς πολλά λόγια το νομοσχέδιο που φέρατε για την δευτεροβάθμια υγεία. Έχει απορριφθεί από το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού και από σύσσωμο τον ιατρικό κόσμο». Επίσης ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε από τη συγκέντρωση των νοσοκομειακών: «το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης πρέπει να απορριφθεί απ´ το ελληνικό κοινοβούλιο, πρέπει να απορριφθεί απ’ όλες τις πτέρυγες, έχει απορριφθεί απ’ τον ίδιο τον ελληνικό λαό και απ’ το σύνολο των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών και των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας»
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέστρεψε το εθνικό σύστημα υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Η Μητσοτάκης Α.Ε. επιλέγει, να δολοφονήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Οι ενώσεις των υγειονομικών χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο, ταφόπλακα για το ΕΣΥ», σχολίασε ο Μιχάλης Γιαννακός πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ανέφερε πως: «Οι υγειονομικοί δεσμεύονται για συνέχιση των κινητοποιήσεων απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου».