Η κυβέρνηση προχωρά στην προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος για εντατικολόγους και ειδικευόμενους εντατικολόγους ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ειδικότερα ο κ. Οικονόμου ανέφερε:
«Προχωράμε στην εισαγωγή για πρώτη φορά προσαύξησης του νοσοκομειακού επιδόματος για τους γιατρούς που υπηρετούν σε ΜΕΘ, καθώς & για τους γιατρούς που ασκούνται για την απόκτηση της εξειδίκευσης της εντατικής θεραπείας. #Με_σχέδιο αναβαθμίζουμε το Ε.Σ.Υ. @thanosplevris @MinaGagaP»
Για «Νομοσχέδιο ταφόπλακα» κάνουν λόγο οι γιατροί
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιατρική κοινότητα, στην πλειοψηφία της, έχει αντίθετη από τον κ. Οικονόμου για το ότι το νέο Νομοσχέδιο Γκάγκα θα αναβαθμιστεί το ΕΣΥ.
Μάλιστα, σε πρόσφατη ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αττικής και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ανέφερε το Νομοσχέδιο Γκάγκα ως «Νομοσχέδιο ταφόπλακα».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, το εν λόγω νομοσχέδιο θα φέρει ακόμα περισσότερες σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και θα οδηγήσει τους ασθενείς στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας.
Παράλληλα υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ ότι η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά στις δημόσιες μονάδες υγείας, θα οδηγήσει σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας. Η πείρα από την περίοδο της πανδημίας το επιβεβαίωσε.
Η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά στις δημόσιες μονάδες υγείας, θα οδηγήσει σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας. Η πείρα από την περίοδο της πανδημίας το επιβεβαίωσε.
Η αντίδραση των γιατρών του ΕΣΥ σε αυτό το νομοσχέδιο είναι καθολική γιατί ο πυρήνας του στην ουσία καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το Δημόσιο Σύστημα Υγείας» καταλήγει μεταξύ άλλων η ΕΙΝΑΠ.
Τι ζητά ο κλάδος
Ο ιατρικός κλάδος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΙΝΑΠ, ζητά τα εξής:
- Την άμεση και εξ ολοκλήρου απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου που βάζει ταφόπλακα στο ΕΣΥ!
- Επαναφορά του μισθολογίου μας στα επίπεδα του 2012.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
- Χρηματοδότηση νοσοκομείων.
- Μονιμοποίηση επικουρικών.
- Εκπαίδευση νέων γιατρών
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Γκάγκα
Το «νομοσχέδιο Γκάγκα», όπως είναι πλέον γνωστό καθώς τις αλλαγές εμπνεύστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αναμένεται να αλλάξει όλη τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο μέχρι σήμερα θεωρούνταν δωρεάν.
Το νομοσχέδιο το οποίο επιβάλλει στους ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους είτε στο ίδιο το δημόσιο σύστημα, είτε στον ιδιωτικό τομέα εάν καταλήγουν εκεί.
Να υπενθυμιστεί ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι γιατροί του Δημοσίου θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο αλλά και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές. Γεγονός βέβαια που κάνει τους περισσότερους αντιδρώντες συνδικαλιστικές του ΕΣΥ να εκτιμούν πως θα υπάρχει καθοδήγηση των πολιτών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να ξεκινήσουν πιλοτικά στα δημόσια νοσοκομεία και στα οποία οι πολίτες και πάλι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους για να δουν νυστέρι τις απογευματινές ώρες.
«Μικρή αμοιβή» για χειρουργό και αναισθησιολόγο από τους ασθενείς
Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνουν πληρωμή από την τσέπη των ασθενών για χειρουργό και αναισθησιολόγο κοντά στα 600 ευρώ ανά επέμβαση. Κατά την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας μάλιστα Μίνα Γκάγκα οι ασθενείς θα δίνουν «μικρή αμοιβή» για χειρουργό και αναισθησιολόγο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες δικλείδες ασφαλείας επιχειρηθεί να εφαρμοσθούν, θα καταστρατηγηθούν όπως και με τα απογευματινά ιατρεία όπου για να εξετασθεί κανείς από γιατρό πληρώνει από την τσέπη του το απόγευμα, ενώ τα πρωινά ιατρεία έχουν υποβαθμιστεί πλήρως με ατελείωτες αναμονές.
Από την άλλη το επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών πως οι πολίτες δίνουν ούτως ή άλλως φακελάκι στο γιατρό κάτι που είχε δηλώσει πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί απολύτως κανένα μέτρο από την κυβέρνηση ώστε να εξοβελιστεί το νοσηρό αυτό φαινόμενο αυτό.