Breaking news

Σκάνδαλο υποκλοπών: Συνεχιζόμενες αποκαλύψεις
A

«Ασφάλεια για όλους - Ασφάλεια παντού», το μότο του Κυριάκου Μητσοτάκη, μόνο που όπως αποδεικνύεται καθημερινά, ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο έχουν μια διαφορετική, σκοτεινή αντίληψη για την έννοια της ασφάλειας και τη μεθοδολογία για την επίτευξή της, με τις διαδρομές του χρήματος να δίνουν στοιχεία που κυβέρνηση και Ν.Δ. προσπαθούν αποτυχημένα να αποκρύψουν.

Οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές και αποδομούν όλα τα, ούτως ή άλλως, σαθρά επιχειρήματα που επικαλείται το Μαξίμου για να σώσει εαυτόν από το σκάνδαλο μεγατόνων που το παρασύρει σε μια ανεξέλεγκτη δίνη. 

Τελευταία εξέλιξη η αποκάλυψη του Inside Story για την «κρυφή» αγορά του Predator από το ελληνικό δημόσιο, παραχώνοντάς τη μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ, πολιτικός και διοικητικός επικεφαλής της οποίας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και για τη λειτουργία του παράνομου λογισμικού σε χώρο που ελέγχει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το λεπτομερές ρεπορτάζ των Τάσου Τέλογλου και Ελίζας Τριανταφύλλου, «στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa. Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για 10 στόχους τον μήνα που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος “κρύφτηκε” μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ».

Το Inside Story αναφέρεται σε ένα νέο πρόσωπο, τον Σαχάκ Άβνι, τον στενότερο συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, τουλάχιστον τα τελευταία εννιά χρόνια – αρχικά στην εταιρεία Wispear και στη συνέχεια στην Intellexa, που τη διαδέχτηκε. Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Ο Άβνι “ανακαλύπτει” την ελληνική αγορά πριν από τον συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Ο Άβνι Σαχάκ γίνεται αυτός που θα εισαγάγει το λογισμικό Predator στην Ελλάδα, προτού καν δημιουργηθεί στη χώρα μας η εταιρεία Intellexa (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020)».

Το σύστημα παράνομης παρακολούθησης διατίθεται σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση στην Αγία Παρασκευή, όπου δουλεύουν 2-3 Ισραηλινοί, υπάλληλοι του ομίλου Ντίλιαν, καθώς και αστυνομικοί και υπάλληλοι της ΕΥΠ, ενώ στον ίδιο χώρο έχει πρόσβαση και η Krikel.

Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε αρχικά δοκιμαστικά κατά «ξένων στόχων». «Για ένα διάστημα αρκετών μηνών γίνονταν δοκιμές μέχρι τη γενική χρήση του συστήματος τον Αύγουστο του 2020», είπε στο Inside Story μία πηγή που συνεργάσθηκε στενά με τον Ταλ Ντίλιαν και τον επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, από το φθινόπωρο του 2019.

«Όμως το πράγμα ξέφυγε και άρχισε να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, στην αρχή παράλληλα με στόχους του εξωτερικού και μετά όλο και περισσότερο», πρόσθεσε η ίδια πηγή. 

Tον Σεπτέμβριο του 2020, δημιουργούνται τα περισσότερα link (τα οποία στέλνονται σε τηλέφωνα και οδηγούν, εφόσον πατηθούν, σε domains που εισάγουν το παράνομο λογισμικό στο τηλέφωνο) μέσα σε έναν μήνα, 11 τον αριθμό, δίνοντας και το μέτρο των ποσοτικών δυνατοτήτων του συστήματος, που μπορούσε να καταγράφει 10 στόχους ταυτόχρονα.

Μετά την εισαγωγή του λογισμικού στην Ελλάδα, μία αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων και ιδιωτών ταξιδεύει στο Ισραήλ, όπου ξεναγείται σε διάφορες κρίσιμες υποδομές συλλογής πληροφοριών της χώρας και αποφασίζεται να εγκατασταθεί η εταιρεία Intellexa στην Αθήνα, κάτι που γίνεται τον Μάρτιο του 2020 – ενώ έχει προηγηθεί η κρίση με το βαν του Ταλ Ντίλιαν στη Λάρνακα, μετά την προβολή σχετικού βίντεο στο Forbes.

Οι ραγδαίες εξελίξεις

Με νέο δημοσίευμα, η εφημερίδα Documento αποκάλυψε νέα λίστα με 38 ονόματα που παγιδεύτηκαν από το σύστημα παρακολούθησης Predator μεταξύ των οποίων βρίσκονται στελέχη της ΕΥΠ, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες καθώς και συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα το ΒΗΜΑ αποκαλύπτει με ρεπορτάζ για το πώς έφτασε το Predator στην Ελλάδα.

Επιπλέον, αίσθηση έχει προκαλέσει η έρευνα των Reporters United και της Εφημερίδας των Συντακτών που δημοσιεύτηκε το Σάββατο για τις σχέσεις του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου με υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως και η υπόθεση με τις πλαστές ταυτότητες από την Ιταλία στην οποία φέρονται να εμπλέκονται επιχειρηματικοί συνεργάτες του. 

Στη νέα λίστα ξεχωρίζουν τα ονόματα του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, όπως επίσης και των Άκη Σκέρτσου, Γιάννη Παπαθανάση και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Από εκεί και πέρα τη λίστα συμπληρώνουν οι: Oρσάκη Ρουσσέτου (στενή συνεργάτιδα Μητσοτάκη), Ειρήνη Έξαρχου (συνεργάτιδα του Γρηγόρη Δημητριάδη, της οποίας η αδελφή ήταν γραμματέας του Κοντολέοντος στην ΕΥΠ), Θωμάς Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Ολύμπιος (ιδιοκτήτες της διαφημιστικής V+O που έχει πάρει πολλές αναθέσεις από το Δημόσιο) και η σύζυγος του πρώτου, Βασίλης Γκρίζης (ένας εκ των υποδιοικητών της ΕΥΠ), Χρήστος Αγραφιώτης (μέλος Δ.Σ. της εφημερίδας «Καθημερινή»), Χάρις Κούτση, Ελίνα Κυπραίου, Μιχάλης Μπεκίρης (συνεργάτες του πρωθυπουργού), Νίκος Σιγάλας (δεξί χέρι του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη), Σπύρος Καρανικόλας (πρώην στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.),

Στη λίστα των υπό παρακολούθηση προσώπων μέσω του predator υπάρχουν και πολλά ονόματα δημοσιογράφων ή τουλάχιστον ανθρώπων των media, όπως αυτό του Χρήστου Αγραφιώτη, μέλους του Δ.Σ. της εφημερίδας Καθημερινή, του Φίλιππου Βρυώνη, ιδιοκτήτη του Epsilon, της Μαρίας Σαράφογλου, δημοσιογράφου στον ΑΝΤ1, του Σπύρου Σιδέρη, δημοσιογράφους στον Euractiv, του Σπύρου Κουσουλού, εκδότης της εφημερίδας ΜΠΑΜ και του Στέφανου Χίου, εκδότη του Μακελειού.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις