Breaking news

Εξεταστική Επιτροπή
A

Μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης θα ξεκινήσει σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, όπου η τελευταία είναι έτοιμη να διερευνήσει αλλά και να αποδώσει πολιτικές ευθύνες στις υποθέσεις παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων του Θανάση Κουκάκη και Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και τις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας στην ΕΡΤ την Τρίτη χαρακτήρισε «πολυπρόσωπο εισαγγελικό λειτουργό» την Εξεταστική Επιτροπή, καθώς «αποκτά δική της οντότητα και υπόσταση από τη στιγμή που εκλέγει προεδρείο και θα αποφασίσουν τα πάντα που αφορούν την λειτουργία της, το εύρος της, τους μάρτυρες που θα καλέσουν, τον προορισμό της».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την πρώτη ημέρα η Εξεταστική Επιτροπή θα ασχοληθεί με την εκλογή προεδρείου, θα συζητηθούν διαδικαστικά ζητήματα, ενώ συνολικά μετέχουν 29 βουλευτές, ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων.

Από πλευράς ΝΔ στην εξεταστική επιτροπή μετέχουν οι Χάρης Θεοχάρης, Κώστας Καραγκούνας, Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κώστας Κυρανάκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Έλενα Ράπτη, Βασίλης Σπανάκης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ιάσων Φωτήλας και Τάσος Χατζηβασιλείου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν ο τ. Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, καθώς και η Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Άγγελος Τόλκας και Νίκος Φίλης.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα εκπροσωπήσουν η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη και ο Δημήτρης Μπιάγκης, το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, την Ελληνική Λύση η Χάϊδω Ασημακοπούλου και το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές μετέχει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Η προθεσμία που έχει δοθεί για την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής και την υποβολή του πορίσματος της είναι ένας μήνας, αλλά αν κριθεί αναγκαίο θα υπάρξει νέα απόφαση για την παράταση των εργασιών.

Στα «ύψη» το πολιτικό θερμόμετρο

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την ισχύ του απόρρητου ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και κατηγορούν την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία ότι με αυτό τον τρόπο καθιστούν την ΕΥΠ κράτος εν κράτη που δεν μπορεί να ελεγχθεί από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων αποτελεί «βαρύ τραύμα στη λειτουργία του πολιτεύματος» και θεωρεί βασικό υπεύθυνο και ηθικό αυτουργό της υπόθεσης αυτής τον κο Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής, χαρακτήριζε «απαράδεκτες, άθλιες και παράνομες» όλες τις παρακολουθήσεις, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής , Δημήτρης Μάντζος, υπογραμμίζει τα δύο κύρια ερωτήματα που εγείρονται και που πρέπει να απαντηθούν θεσμικά: «Πρώτον, τι ακριβώς συμβαίνει με την ομολογημένη παρακολούθηση της ΕΥΠ και ποιος και γιατί θεώρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη "κατάσκοπο" εις βάρος της χώρας. Και, δεύτερον, τι ακριβώς έχει συμβεί με το Predator; Προκύπτει ότι κάποιος αποπειράθηκε -άραγε ποιος;- να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, κατά διαβολική σύμπτωση την ίδια ακριβώς περίοδο που έχει ξεκινήσει και έχει παραταθεί η παρακολούθηση από την ΕΥΠ».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις