Η υπόθεση παρακολουθήσεων στην Ελλάδα απασχολεί τις τελευταίες ώρες ορισμένα από τα δημοφιλέστερα Μέσα Ενημέρωσης του πλανήτη. Μετά το POLITICO και τους New York Times, και οι Financial Times εξετάζουν την υπόθεση στο άρθρο τους με τίτλο «οι ελληνικές υποθέσεις παρακολουθήσεων ανεβάζουν το θερμόμετρο για τον Μητσοτάκη». Οι Financial Times, ένα μέσο παγκόσμιας εμβέλειας που ασχολείται κυρίως με επιχειρηματικά και οικονομικά ζητήματα καταγράφει συνοπτικά όσα έχουν συμβεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και πώς αυτά επηρεάζουν το πολιτικό σκηνικό.
Αρχικά το αφιέρωμα τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τότε που οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παραδέχθηκαν ότι παρακολουθούσαν το τηλέφωνό του, ζητεί απαντήσεις και επιμένει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του.
Εν συνεχεία τονίζει ότι η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται σε οξύ πολιτικό πρόβλημα για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, ενώ μιλά και για την Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας που θα εξετάσει το ζήτημα. Παράλληλα τονίζει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ελπίζουν ότι η υπόθεση θα πλήξει το προφίλ του πρωθυπουργού.
Το άρθρο μιλά για την πρόσφατη δήλωση Μητσοτάκη που τόνισε ότι δεν γνώριζε τίποτα και ερμηνεύει τη δήλωσή του «σκοτεινές δυνάμεις προσπαθούν να πλήξουν τη χώρα», ως υπαινιγμό για τη Ρωσία μετά από την στάση που πήρε η Ελλάδα για την εισβολή στην Ουκρανία.
«Δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει προσπάθειες αποσταθεροποίησης μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών ... με άμεσους και έμμεσους τρόπους», δήλωσε πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Μητσοτάκη στο διεθνές μέσο.
Εν συνεχεία, μιλά για το γεγονός ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη την ίδια περίοδο που κάποιοι επιχείρησαν να παγιδεύσουν το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΚΟ με το κακόβουλο λογισμικό «Predator», με την ελληνική κυβέρνηση να αρνείται ότι αγόρασε ή χρησιμοποίησε το λογισμικό.
Γίνεται επίσης αναφορά στην υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος στο παρελθόν έχει εργασθεί για τους FT και αναφέρει ότι «το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει εντείνει τον έλεγχο της λειτουργίας της ΕΥΠ, την οποία ο Μητσοτάκης έθεσε απευθείας υπό τον έλεγχό του λίγο αφότου έγινε πρωθυπουργός. Προκάλεσε επίσης εντύπωση ο διορισμός του Παναγιώτη Κοντολέων - του επικεφαλής μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας χωρίς προφανή εμπειρία σε θέματα εθνικής ασφάλειας - για τη διοίκηση της υπηρεσίας».
Σχετικά με τις παραιτήσεις Κοντολέοντος και Δημητριάδη το άρθρο αναφέρει ότι: «ο Κοντολέων παραιτήθηκε αυτόν τον μήνα μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές. Ο ανιψιός του Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης, παραιτήθηκε επίσης από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, η οποία του έδινε την πολιτική εποπτεία της ΕΥΠ. Ο ίδιος έχει επίσης αρνηθεί οποιαδήποτε παράβαση ή οποιαδήποτε ανάμειξη στις υποκλοπές».
Η αύξηση των εντολών παρακολούθησης
Αναφορικά με την ΕΥΠ τονίζει ότι «η υπηρεσία πληροφοριών αυξάνει σταθερά τον αριθμό των νόμιμων εντολών παρακολούθησης, οι οποίες έφθασαν τις 15.000 πέρυσι, πάνω από 30% υψηλότερες από το 2018. Αντίθετα, το 2004 - όταν η Ελλάδα φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θεωρούνταν ότι κινδύνευε από τρομοκρατική επίθεση - ο αριθμός των εντολών παρακολούθησης ήταν μικρότερος από 500.
Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Μητσοτάκη η επιτήρηση αυξήθηκε επίσης σημαντικά το 2018, αφού η τότε αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τον αριθμό των εισαγγελέων που απαιτούνται για την έγκριση μιας εντολής επιτήρησης από δύο σε έναν. Οι επικριτές λένε ότι αυτό υπονόμευσε την ανεξαρτησία και την εγκυρότητα της διαδικασίας.
«Η κυβέρνηση απορρίπτει την ιδέα ότι η επιτήρηση έχει αυξηθεί υπερβολικά. Ένα άτομο υπό παρακολούθηση μπορεί να έχει πολλά τηλέφωνα και ένας μόνο τηλεφωνικός αριθμός μπορεί να υπόκειται σε διάφορες ανανεωμένες εντολές, δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υφυπουργός στο γραφείο του πρωθυπουργού», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα Politico
Η ανταλλαγή πυρών Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονη την Τετάρτη με αφορμή ένα δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο, η απάντηση της Αθήνας στην Κομισιόν για το θέμα των παρακολουθήσεων στις 2 Αυγούστου, ήταν «Λαμβάνοντας υπόψη πως η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία, θα το θεωρούσαμε σώφρον στο μέλλον να αποφύγετε να "υιοθετείτε" βιαστικά συγκεκριμένα δημοσιεύματα που έρχονται από πολιτικά ΜΜΕ που δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και αντικειμενικότητά τους».
To άρθρο προκάλεσε την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος σε δήλωσή του έκανε λόγο για «επιβεβαίωση της προσπάθειας συγκάλυψης», με τον Γιάννη Οικονόμου να χαρακτηρίζει «ανακριβέστατο» το δημοσίευμα το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, «προέρχεται από δημοσιογράφο, γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ». Ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για «επιβεβαίωση μέχρι κεραίας» του ρεπορτάζ, ενώ χαρακτήρισε την απάντηση Οικονόμου «μνημείο πολιτικού επαρχιωτισμού και καθεστωτισμού».
Ηλιόπουλος: Μόνος στόχος του Μητσοτάκη ήταν η συγκάλυψη του σκανδάλου
«Η σημερινή αποκάλυψη του Politico επιβεβαιώνει πως μόνος στόχος του κ. Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, ήταν η συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε on camera δήλωσή του.
«Όσο και να προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο, όλα θα αποκαλυφθούν: και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παρακράτος του, όπως δεν μπόρεσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και το ρεσάλτο στα μυστικά κονδύλια υπουργείων μέσα από απόρρητες συμβάσεις, που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο των αποκαλύψεων»», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Ολόκληρη η δήλωση
«Η σημερινή αποκάλυψη του Politico επιβεβαιώνει πως μόνος στόχος του κ. Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, ήταν η συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.
Όταν η Κομισιόν στις 29 Ιουλίου ζήτησε με επιστολή της εξηγήσεις για το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, η κυβέρνηση, στις 2 Αυγούστου, απάντησε ζητώντας να μην ασχοληθούν, επικαλούμενη «λόγους εθνικής ασφάλειας» και απαξίωσε τις αποκαλύψεις των Μέσων.
Τότε που υποτίθεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήξερε τίποτα.
Η συνέχεια είναι γνωστή.
Τρεις μέρες μετά αναγκάστηκαν να παραιτηθούν οι Δημητριάδης και Κοντολέων, μπας και γλιτώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πιάστηκε “με τους κοριούς στην πλάτη”.
Κάθε μέρα που περνάει οι κινήσεις Μητσοτάκη θα αποκαλύπτουν ακόμα πιο βαθιά την ενοχή του.
Όσο και να προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο, όλα θα αποκαλυφθούν: και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παρακράτος του, όπως δεν μπόρεσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και το ρεσάλτο στα μυστικά κονδύλια υπουργείων μέσα από απόρρητες συμβάσεις, που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο των αποκαλύψεων».
Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ ευτελίζεται
Σκληρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με το δημοσίευμα του Politico δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σημειώνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση ευτελίζεται καθώς «προσπαθεί για πολλοστή φορά να αντιπολιτευθεί χρησιμοποιώντας ανακριβή, παραπλανητικά και υποβολιμαία δημοσιεύματα».
Όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή τη φορά κάνει σημείο αναφοράς ένα «ανακριβέστατο δημοσίευμα» στο Politico, το οποίο προέρχεται από δημοσιογράφο, γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ
Και συνεχίζει: «Τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία τεκμηριώνονται από συνημμένο έγγραφο (σ.σ. ακολουθεί παρακάτω) και επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, είναι τα εξής: το Τμήμα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ε.Ε, στις 29 Ιουλίου, έστειλε επιστολή προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και άλλους ομολόγους του – ανάμεσα στους οποίους και ο Ισπανός συνάδελφος του- ζητώντας ενημέρωση για τη νομοθεσία που αφορά στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για λόγους εθνικής ασφάλειας, ύστερα από αναφορές για χρήση του Predator εντός ΕΕ. Στην απάντησή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας ενημέρωσε για το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας και την έρευνα για το Predator, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Έλληνας Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεση των κοινοτικών Υπηρεσιών ώστε να ενημερώνει αυτοπροσώπως (όπως, άλλωστε, είχε κάνει και προ της επιστολής) επί οποιουδήποτε θέματος, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, προτού ξεκινήσει μια διαδικασία ανταλλαγής επιστολών».
«Και δεσμεύθηκε ότι θα επανέλθει προς την Επιτροπή, με αναλυτική ενημέρωση επί των αποτελεσμάτων της εν εξελίξει έρευνας, ευθύς μόλις αυτή ολοκληρωθεί. Στην επιστολή του διαχωρίζονται πλήρως τα περί Predator από τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις.
Άλλωστε τότε δεν είχε ανακοινωθεί η επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η ΕΥΠ και άλλες δημόσιες αρχές δεν αγόρασαν ή χρησιμοποίησαν το Predator ή αντίστοιχο λογισμικό. Σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις, τόνισε ότι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι ένα από τα αυστηρότερα και προσεκτικότερα στην ΕΕ. Και κατέληγε ζητώντας να μην στηρίζονται τα αρμόδια κοινοτικά όργανα σε δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία δεν διακρίνονται για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα τους.
Όπως γίνεται ολοφάνερο, τα πραγματικά γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση ούτε με όσα αποσπασματικά επικαλείται προκειμένου να υποστηρίξει το αφήγημα της η συντάκτρια στο δημοσίευμα, ούτε με τις αερολογίες και τα ασύστολα ψεύδη του Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερώτημα είναι πια πιεστικό: με δεδομένα τα αμάχητα στοιχεία, θα έχουν, η συντάκτρια και ο ΣΥΡΙΖΑ, την ευθιξία να ανακαλέσουν και να αποκαταστήσουν την αλήθεια;», αναφέρει ακόμα ο κ. Οικονόμου.
ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο πολιτικού επαρχιωτισμού και καθεστωτισμού η απάντηση Οικονόμου
«Μνημείο πολιτικού επαρχιωτισμού και καθεστωτισμού», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου «που στοχοποιεί δημοσιογράφους διεθνών Μέσων και ταυτίζει τα Μέσα αυτά με τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναφέρει στην δική του ανακοίνωση.
Ακολούθως υποστηρίζει: «Θα ήταν μόνο για γέλια αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά κι αν δεν βιώναμε μια πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή από μια κυβέρνηση που επί τρία χρόνια επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς χειραγώγησης και φίμωσης της ενημέρωσης. Το οξύμωρο βέβαια για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι ότι την ίδια στιγμή που στοχοποιεί Μέσο και δημοσιογράφο, δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή που επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ του Politico».
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «επιβεβαιώνει ότι η Κομισιόν στις 29 Ιουλίου ζήτησε με επιστολή της εξηγήσεις για το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση Κουκάκη και την απόπειρα παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου απάντησε, αρνούμενη ότι έχει το Predator, ανατρέχοντας για πολλοστή φορά σε κάποιους άγνωστους «εθνικούς λόγους» για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Επιβεβαιώνει ότι - ενώ είχαν υπάρξει καταγγελίες Κουκάκη και Ανδρουλάκη - η Κυβέρνηση ζητούσε από την Επιτροπή… να μην ενστερνίζεται «βιαστικά και γραπτώς... συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που έρχονται από πολιτικά ΜΜΕ που δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και αντικειμενικότητά τους».
Επιβεβαιώνει, τέλος, ότι - λίγα 24ωρα πριν παραδεχτεί ότι παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη - η Κυβέρνηση αμφισβητούσε την αρμοδιότητα της ΕΕ για το θέμα του Predator και των υποκλοπών και καλούσε την αρμόδια Γενική Διευθύντρια να απευθύνεται στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο κατ' ιδίαν για οποιοδήποτε σχετικό ζήτημα ανακύπτει». Κλείνοντας αναφέρει: «Το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ. Οικονόμου μετά από αυτό το αίσχος είναι να παραιτηθεί. Θα γλιτώσει και τον περαιτέρω προσωπικό διασυρμό για τα ψέματα που θα συνεχίζει να λέει για τις παρακολουθήσεις».
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Politico
Με τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων να είναι συνεχείς και τη Βουλή να προετοιμάζεται για μία μεγάλη πορεία συζητήσεων, το Politico «ταράζει» περισσότερο την κατάσταση.
Η ιστοσελίδα, σε δημοσίευμά της, αναφέρεται σε επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ προς την επιτροπή Δικαιοσύνης της Κομισιόν, με την οποία φέρεται να ζητούσε εξηγήσεις σχετικά με το Predatorgate -όπως ονομάζει την υπόθεση το Politico.
Στην επιστολή αυτή αναφέρεται, σύμφωνα πάντα με το ίδιο μέσο: «Λαμβάνοντας υπόψη πως η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία, θα το θεωρούσαμε σώφρον στο μέλλον να αποφύγετε να "υιοθετείτε" βιαστικά συγκεκριμένα δημοσιεύματα που έρχονται από πολιτικά ΜΜΕ που δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και αντικειμενικότητά τους».
Το Politico σχολιάζει επίσης ότι αν και η Αθήνα επιμένει πως «οι ελληνικές Αρχές είναι στη διάθεση της Κομισιόν σε πνεύμα συνεργασίας και με τη διάθεση να εργαστούμε ως ομάδα για να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου», το μήνυμα είναι σαφές: «Μην ασχολείστε».
Τέλος, σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται: «Πιστεύω πραγματικά ότι ένα τέτοιο πρώτο βήμα θα ήταν πιο εποικοδομητικό από το να μπούμε σε διαδικασία αλληλογραφίας βασισμένη σε αναφορές στα ΜΜΕ που μένει να αποδειχθούν εάν είναι τεκμηριωμένες».
Για το θέμα τοποθετήθηκε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου αλλά και ο διευθυντής του Politico, Τζαμίλ Αντερλίνι.
Η ανακοίνωση του Politico
«Το Politico υποστηρίζει την ακρίβεια και την ακεραιότητα της δημοσιογραφίας της Νεκταρίας Σταμούλη.
Η Σταμούλη είναι μια ιδιαίτερα αξιόλογη συνεργάτης του Politico. Ξεκίνησε να εργάζεται μαζί μας το 2019 μετά από περισσότερα από επτά χρόνια ρεπορτάζ με την Wall Street Journal. Είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ξένου Τύπου της Ελλάδας.
Σε απάντηση στην ουσία της καταγγελίας, εξετάσαμε την επιστολή του Μόνιμου Έλληνα Αντιπροσώπου στην ΕΕ Ιωάννη Βράιλα και είμαστε ικανοποιημένοι γιατί οι παραπομπές της Σταμούλη στην έκδοση του Brussels Playbook της Τετάρτης είναι απολύτως ακριβείς».
ΕΑΞΤ: «Αναμένουμε αναγνώριση σφάλματος και απόσυρση κάθε στοχοποιητικού στοιχείου»
Για «επίθεση» του Γιάννη Οικονόμου, κατά μέλους της κάνει λόγο η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ), μετά τους ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι το δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ζήτησε από την Κομισιόν να μην ασχοληθεί με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator, επικαλούμενη «λόγους εθνικής ασφάλειας», είναι «ανακριβέστατο». Μάλιστα, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι η Νεκταρία Σταμούλη, που υπογράφει το άρθρο, είναι «γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Η ΕΑΞΤ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «στοχοποίηση και επαγγελματική διαβολή δημοσιογράφου» και καλεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να «αναγνωρίσει το σφάλμα» και να αποσύρει κάθε στοχοποιητικό στοιχείο.
Η ανακοίνωση της ΕΑΞΤ
Με μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση διαβάσαμε τη σημερινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου σε ρεπορτάζ του μέλους της ΕΑΞΤ και προέδρου του ΔΣ της Ένωσης, Νεκταρίας Σταμούλη.
Ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει «ανακριβέστατο» το δημοσίευμα που υπογράφει η κ. Σταμούλη στο Politico, αναφορικά με την απαντητική επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. προς την επιτροπή δικαιοσύνης της Κομισιόν για το ζήτημα του λογισμικού Predator. Συμπληρώνει δε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι το δημοσίευμα προέρχεται από δημοσιογράφο «γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Το κατά πόσον το δημοσίευμα της κυρίας Σταμούλη είναι «ανακριβέστατο» μπορεί να το διαπιστώσει κάθε πολίτης. Ασφαλώς και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου, ο οποίος στην ίδια ανακοίνωση επιβεβαιώνει λέξη προς λέξη τα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ.
Το κυριότερο: Η ΕΑΞΤ θεωρεί ατόπημα για υπουργό χώρας της Ε.Ε., και μάλιστα τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την ενημέρωση και τον Τύπο, να προχωρά δημοσίως στη στοχοποίηση και επαγγελματική διαβολή δημοσιογράφου. Χωρίς κανένα στοιχείο και με μοναδικό ορατό στόχο την απαξίωση ενός ρεπορτάζ προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Και αδιαφορώντας πλήρως για τις πιθανές επαγγελματικές και προσωπικές συνέπειες αυτής της στοχοποίησης.
Η Νεκταρία Σταμούλη, σεβόμενη τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δεν υπήρξε ποτέ μελος κάποιου κόμματος, ούτε εργάστηκε ποτέ σε κυβερνητικά γραφεία. Τα μέλη της ΕΑΞΤ θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας, έχοντας πλήρη συνείδηση του ρόλου μας και της αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης που εκπροσωπούμε, και τηρώντας τους υψηλότερους κανόνες δεοντολογίας.
Θα ήμασταν ευτυχείς εάν το ίδιο έπραττε στο εξής και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, από τον οποία αναμένουμε τη δημόσια αναγνώριση του σφάλματός του και την απόσυρση κάθε στοχοποιητικού στοιχείου αυτής.
Κορύφωση της πολιτικής κόντρας που έχει ξεσπάσει για τις παρακολουθήσεις αναμένεται την Παρασκευή, με την μάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να δίνεται στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr
Νεκρή πρωτοετής ναυτική δόκιμος σε εκπαιδευτικό ταξίδι - Παρουσίασε πυρετό και κατέληξε στη ΜΕΘ
The Sandman: Πώς ένα «μη κινηματογραφικό» κόμιξ έγινε η δημοφιλέστερη σειρά στο Netflix