Σε ένα διπλωματικό σπριντ προχωρά η κυβέρνηση, που καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής. Από τη μία πλευρά η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα δείχνει πως δεν είναι εύκολο να επικρατήσουν ήρεμα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά το ενεργειακό αποδεικνύεται δισεπίλυτος γρίφο και απαιτείται στενός συντονισμός των κρατών της Ε.Ε τόσο για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια όσο και για να μπουν αναχώματα στο ράλι των αυξήσεων.
Μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό σκηνικό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκινά έναν νέο κύκλο επαφών από τη Λευκωσία, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ομόλογο του Ιωάννη Κασουλίδη. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν όπως είναι φυσικό οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της επικείμενης νέας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP. Επίσης θα συζητηθούν η κατάσταση στη Ανατολική Μεσόγειο, ζητήματα της Ε.Ε. και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Να σημειωθεί εδώ πως ο κ. Δένδιας θα έχει συναντήσεις διαδοχικά με τους υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αύριο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υποδέχεται στην Αθήνα την Γερμανίδα ομόλογο του Αναλένα Μπέρμποκ, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη της στη χώρα μας μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της. Στο τραπέζι θα μπει από την Αθήνα η αναθεωρητική στάση της τουρκικής πλευράς, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το timing της συνάντησης καθώς θα ακολουθήσει επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού στην Άγκυρα.
Αμέσως μετά το τετ α τετ με την Γερμανίδα υπουργό ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά (θα είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των δύο υπουργών μετά από τις γαλλικές εκλογές). Το «μενού» των συζητήσεων θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, ύστερα και από την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Την τακτική των προκλήσεων συνεχίζει η Άγκυρα
Στον κύκλο αυτό των διπλωματικών επαφών η Αθήνα σκοπεύει να θέσει το θέμα της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, επισημαίνοντας πως νεοθωμανικά όνειρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά . Την ίδια στιγμή οι εμπρηστικές δηλώσεις από την πλευρά της Άγκυρας δεν έχουν τέλος, με την τουρκική ηγεσία να επιμένει στους προκλητικούς ισχυρισμούς της περί δήθεν παραβιάσεων του εναέριου χώρου της και.περί αποστρατικοποίησης των νησιών
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, καθώς και για καταπάτηση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία αποκάλεσε «τουρκική». Τη σκυτάλη πήρε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μ. Τσαβούσογλου που για μια ακόμα φορά επιχείρησε να κάνει το άσπρο - μαύρο, παρουσιάζοντας έωλους ισχυρισμούς. Μάλιστα ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα ετοιμάζεται να στείλει επιστολή στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών), κάτι που αν τελικά συμβεί θα προκαλέσει την σχετική απάντηση της Αθήνας.
Το μέχρι που θα φτάσει η τουρκική πλευρά θα φανεί στις 9 Αυγούστου, οπότε και το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο. Τότε θα δοθεί μια πιο σαφής εικόνα για το αν η Άγκυρα θα τραβήξει περισσότερο το σχοινί, στέλνοντας το γεωτρύπανο σε περιοχές του τουτουρκολιβυκού μνημονίου.
Πάντως η τουρκική πλευρά συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Και σαν να μην έφτανε αυτό πρόσφατα υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης ελληνικού ναυαγοσωστικού σκάφους από περιπολικό σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής.
Απέναντι σε αυτό το χορό των προκλήσεων η Αθήνα καταστρώνει επιχειρησιακά σχέδια για κάθε ενδεχόμενο και ταυτόχρονα αναζητά διπλωματικά «αναχώματα»
Παράλληλα βαρύτητα δίνεται στην ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας , γεγονός που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά (η οποία ακόμα προσπαθεί να αποκτήσει τα αμερικανικά F 16)
Ο ενεργειακός γρίφος και ο ρόλος της Ελλάδας ως «γέφυρα»
Με τις τιμές στην ενέργεια να έχουν … απογειωθεί τα κράτη της Ε.Ε. εκπονούν εναλλακτικά σχέδια για την επόμενη ημέρα. Το ενεργειακό θα συζητηθεί και στις επαφές που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ στο οικονομικό επιτελείο τα … κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά για το κόστος των νέων μέτρων που θα απαιτηθούν (σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξει και συμπληρωματικός προϋπολογισμός).
Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό - καθώς δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας- στην Αθήνα επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια για το καυτό θέμα της ενέργειας. Μάλιστα για το θέμα αυτό φαίνεται πως μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλέγμα συμμαχιών με χώρες του Κόλπου.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον Πρίγκιπα-Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας - που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα- τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος που συνδέει την ευρύτερη περιοχή με τις ευρωπαϊκές αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», καθώς και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας που μπορεί να γίνει η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Επίσης χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμίρη του Κατάρ, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων αλλά και οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης. Στο μεταξύ ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι και μεταξύ άλλων συζήτησαν τη συνεργασία σε πολυμερή σχήματα (υπενθυμίζεται εδώ πως το ενεργειακό είναι ένα από τα θέματα που φέρνει κοντά τις δύο χώρες).
Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr