Breaking news

Παιδεία και σχολεία
A

Η ζήτηση για σπουδές στο εξωτερικό είναι υψηλή στην Ελλάδα, διότι οι θέσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια δεν αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον μαθηματικό και ερευνητή Στράτο Στρατηγάκη, μετά την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) οι φοιτητές μειώθηκαν αρκετά. Όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν και δεν καταφέρνουν να εισαχθούν σε Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα έχουν, ως μία από τις επιλογές τους, τα ΑΕΙ του εξωτερικού. Είναι προφανές ότι θα έχουμε αλλαγές με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και στην Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή είναι άγνωστες.

Ο κύριος όγκος φοιτητών προ Brexit κατευθυνόταν προς την Αγγλία. Η ευκολία της γλώσσας αλλά και το καλό όνομα που έχουν κάποια αγγλικά ΑΕΙ πρώτης γραμμής δίνει αξία και στα μέτρια ή ακόμη και χαμηλής ποιότητας ΑΕΙ που υπάρχουν και αυτά στην Αγγλία.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι φοιτητές που προέρχονται από χώρα της ΕΕ πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους κατοίκους της χώρας. Μετά το Brexit, όμως, οι Έλληνες φοιτητές έχασαν το δικαίωμα να πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Άγγλους φοιτητές, διότι εντάχθηκαν στην κατηγορία των διεθνών φοιτητών. Αλλά και οι Άγγλοι φοιτητές πληρώνουν τα ακριβότερα δίδακτρα στον κόσμο, όπως φαίνεται στον πίνακα: 13.135 δολάρια είναι τα δίδακτρα για τους Άγγλους φοιτητές, από διπλάσια έως τριπλάσια για τους διεθνείς φοιτητές.

Είναι προφανές ότι είναι ασύμφορες οι σπουδές στην Αγγλία για κάθε λογικό άνθρωπο. Μέχρι και η πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας Τερέζα Μέι είχε δηλώσει ότι είναι πολύ ακριβά τα δίδακτρα στα Πανεπιστήμια της Αγγλίας, σε σχέση με αυτά που προσφέρουν. Η μείωση των φοιτητών από την Ευρώπη προς τα Αγγλικά Πανεπιστήμια έχει φτάσει το 66%. Ιδού ένας καλός λόγος για να ανοίξουν κάποια από αυτά παραρτήματα στην Ελλάδα. Ήδη ένα αγγλικό Πανεπιστήμιο, από τα μέτρια, έχει ανακοινώσει την έλευσή του στην Ελλάδα.

Μεγάλο μέρος των φοιτητών τώρα κατευθύνονται προς την Κύπρο· η γλώσσα και η σχετικά κοντινή απόσταση, δίνουν την αίσθηση (κυρίως στους γονείς) ότι δεν βρίσκονται τα παιδιά τους στο εξωτερικό, πιστεύοντας ότι είναι πιο εύκολο να σπουδάσουν εκεί. Το 40% των φοιτητών στα κυπριακά ΑΕΙ είναι από την Ελλάδα. Τα δίδακτρα για τις προπτυχιακές σπουδές στα ιδιωτικά ΑΕΙ κυμαίνονται από 8.000 έως 19.000 ευρώ για τα προπτυχιακά και από 4.000 έως 15.000 ευρώ για τα μεταπτυχιακά. Δεν γνωρίζω γιατί δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα του ΟΟΣΑ τα δίδακτρα της Κύπρου αλλά και της Βουλγαρίας. Οι σπουδές στη Βουλγαρία στα Αγγλικά έχουν δίδακτρα από 6.000 έως 9.000 ευρώ το χρόνο για τις περιζήτητες σπουδές της Ιατρικής.

Υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ φθηνά δίδακτρα ή είναι δωρεάν οι σπουδές. Καλό είναι να ψάξετε τι προσφέρουν αυτές οι χώρες, πριν πάρετε τις αποφάσεις σας. Οι σκανδιναβικές χώρες Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία και η Δανία δεν έχουν δίδακτρα. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν τέλος εγγραφής 157 και 252 δολαρίων αντίστοιχα για τους ξένους φοιτητές όμως τα δίδακτρα εκτοξεύονται στα 4.109 δολάρια. Το Βέλγιο έχει φθηνά δίδακτρα 433 δολάρια στη Γαλλική κοινότητα και 1.410 στη Φλαμανδική κοινότητα.

Η Ολλανδία που έχει αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών και προσπαθεί να πάρει μέρος των φοιτητών που θα σπούδαζαν στην Αγγλία έχει 3.041 δολάρια ετήσια δίδακτρα, ποσό πολύ χαμηλότερο από τα αγγλικά ΑΕΙ.

Η Ιταλία που ήταν προορισμός πολλών φοιτητών τη δεκαετία του 70 και του 80 έχει χαμηλά δίδακτρα στις 2.570 δολάρια, όπως και η Ισπανία με 1.708 δολάρια στα δημόσια ΑΕΙ.

Κόστος σπουδών ανά χώρα

Οι προορισμοί σπουδών είναι πολλοί. Κάποιοι είναι φθηνότεροι, άλλοι ακριβότεροι. Τα αγγλόφωνα προγράμματα είναι γενικά ακριβότερα από τα προγράμματα σε άλλη γλώσσα μόνο και μόνο λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης που έχουν τα αγγλόφωνα.

Όσοι γνωρίζουν και μία δεύτερη ξένη γλώσσα έχουν πλεονέκτημα να βρουν φθηνότερες σπουδές. Πέρα από το κόστος των διδάκτρων πρέπει να δείτε και τα υπόλοιπα κόστη και κυρίως της διαμονής για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα των σπουδών.

Επιλέγοντας χώρα σπουδών ψάξτε το Πανεπιστήμιο που σκέφτεστε να σπουδάσετε. Δεν είναι όλα τα Πανεπιστήμια ίδια. Υπάρχουν τα διάσημα Πανεπιστήμια όπως η Oxford και το Cambridge, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα που είναι πολύ χειρότερα από τα ελληνικά.

Δείτε τις κατατάξεις των Πανεπιστημίων για να δείτε το Πανεπιστήμιο που σκέφτεστε να σπουδάσετε που βρίσκεται σε σχέση με τα ελληνικά. Θα δείτε έτσι αν έχει νόημα να πάτε εκεί για σπουδές.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις