Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) ζητά την αλλαγή του άδικου νόμου του υπουργείου Παιδείας του 2022 για τη διαγραφή των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» στο τέλος Αυγούστου.
Μάλιστα, η Σύγκλητος σε απόφαση της προτείνει νομοθετική ρύθμιση, η οποία προβλέπει την κατ’ εξαίρεσιν μη διαγραφή των φοιτητών και η αξιολόγηση της αίτησης κάθε φοιτητή να γίνεται από τα εκάστοτε ΑΕΙ.
Προτείνει σε αυτό το πλαίσιο τη δημιουργία παρατηρητηρίου ανά ΑΕΙ και ανά σχολή που θα παρακολουθεί τη ροή του φοιτητικού πληθυσμού και θα λαμβάνει τις αποφάσεις για τη διαγραφή ή όχι των φοιτητών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», πηγές του υπουργείου Παιδείας τονίζουν ότι «η πρόταση του ΕΚΠΑ συνιστά μη εφαρμογή του νόμου, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό».
Όσον αφορά τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, σημειώνεται ότι στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων δεν είχε εμφανιστεί θετικός στο αίτημα των πρυτάνεων να επανεξεταστεί κατά περίπτωση και πανεπιστήμιο το ζήτημα των διαγραφών των φοιτητών, υπογραμμίζοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ των διαγραφών».
Στην απόφασή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνει τη «διεύρυνση της δυνατότητας της κατ’ εξαίρεση υπέρβασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για λόγους ανωτέρας βίας ή αιτιολογημένης αδυναμίας υποβολής δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχής στις εξετάσεις».
«Οι φοιτητές που έχουν υπερβεί τον χρόνο φοίτησης (ν+2 έτη) δεν απολαμβάνουν δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, σίτισης, στέγαση, και μειωμένου εισιτηρίου, και δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον προϋπολογισμό του ΑΕΙ του κράτους»
Άλλωστε, όπως σημειώνει η Σύγκλητος:
- οι φοιτητές που έχουν υπερβεί τον χρόνο φοίτησης (ν+2 έτη) δεν απολαμβάνουν των προνομίων και των διευκολύνσεων, όπως δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, σίτισης, στέγαση, και μειωμένου εισιτηρίου, και δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον προϋπολογισμό του ΑΕΙ του κράτους.
- η εξομοίωση των φοιτητών που για πολλά χρόνια παραμένουν ανενεργοί, χωρίς να δηλώνουν μαθήματα ή να συμμετέχουν στις εξετάσεις, και φοιτητών οι οποίοι είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις αυτές, καθιστά την οριζόντια απόφαση διαγραφής άδικη και σε κάθε περίπτωση αναποτελεσματική όσον αφορά τον επιδιωκόμενο σκοπό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι φοιτητές του οι οποίοι δεν προσέρχονται στις εξετάσεις και δεν εγγράφονται, υπολογίζονται σε ποσοστό 66% όσων έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια φοίτησης (ν+2) και οι φοιτητές που παραμένουν ενεργοί (συμμετέχουν στις εξετάσεις), υπολογίζονται σε ποσοστό 33% επί όσων έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια φοίτησης
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχουν Πανεπιστήμια που προετοιμάζουν τους φοιτητές ενημερώνοντάς τους για τη διαγραφή.
Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει καταρτίσει πεντασέλιδο πίνακα με όλες τις περιπτώσεις φοιτητών ανά έτος εισαγωγής. Την ίδια στιγμή, στελέχη του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία από όλα τα ΑΕΙ πολύ λίγοι είναι εκείνοι που εκδήλωσαν πρόθεση ενδιαφέροντος να πάρουν πτυχίο μετά την ανακοίνωση περί εφαρμογής του νόμου και της επικείμενης διαγραφής τους.