Breaking news

Ζαχαράκη για διαμονή αναπληρωτών: Δε θα δοθεί λύση αυτόν τον Σεπτέμβριο
A

Στο κρίσιμο ζήτημα της διαμονής των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ειδικά στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές, εστίασε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. Όπως τόνισε, δεν προβλέπεται λύση για το ερχόμενο σχολικό έτος, καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που απαιτεί συντονισμό πολλών φορέων.

«Δεν είμαι ακόμα σε μια κατάσταση για να κάνω ανακοινώσεις», σημείωσε, «αλλά να ξέρετε ότι ήδη έχω προτάξει μαζί με την ομάδα στο Yπουργείο, περιφερειακούς διευθυντές και διευθυντές εκπαίδευσης, καθώς και την αυτοδιοίκηση, την κουβέντα για το πώς μπορούμε να βρούμε περισσότερες επιλογές διαμονής, πιο προσιτές στο κομμάτι των αναπληρωτών. Δεν θα είμαστε έτοιμοι αυτό τον Σεπτέμβριο, καθώς είναι κάτι το οποίο χρειάζεται αρκετή δουλειά και το κομμάτι της διερεύνησης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, διαθέσιμων χώρων σε σχέση και με τους ξενοδοχειακούς συλλόγους, οι οποίοι είναι πάρα πολύ πρόθυμοι σε πολλές περιπτώσεις να βοηθήσουν».

Η υπουργός υπογράμμισε ότι θα αναζητηθούν λύσεις σε τρεις πυλώνες: την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, τη συνεργασία με ιδιώτες και την υποστήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μυκόνου, όπου έχει ήδη δημιουργηθεί ξενώνας εκπαιδευτικών με τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας.

10.000 νέοι διορισμοί για το 2025

Η Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι τη νέα σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθούν 10.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση στους αναπληρωτές. «Αυτοί είναι ακριβώς οι άνθρωποι οι οποίοι επένδυσαν στη δημόσια εκπαίδευση. Ταξίδεψαν παντού στην Ελλάδα, προσέφεραν στα παιδιά όλο αυτό το απαραίτητο κομμάτι της διδασκαλίας αλλά και της εκπαίδευσης. Τους δίνεται μια ευκαιρία πλέον για μόνιμη θέση στο δημόσιο».

49.000 μαθητές στο Ψηφιακό Φροντιστήριο

Η υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Ψηφιακό Φροντιστήριο, τονίζοντας τη σημαντική συμμετοχή μαθητών. «Σχεδόν 49.000 μαθήτριες και μαθητές έχουν εγγραφεί. Είναι ελεύθερη η πρόσβαση. Τα παιδιά βλέπουμε ότι παρακολουθούν. Δεν μπαίνουν μέσα και βγαίνουν. Μένουν και παρακολουθούν την ενότητα η οποία διδάσκεται κάθε μέρα», δήλωσε. Το πρόγραμμα καλύπτει μαθητές από την Ε’ Δημοτικού έως και την Γ’ Λυκείου.

Περίπου 25.000 αιτήσεις για Πρότυπα, Πειραματικά και Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

Με αυξημένο ενδιαφέρον από γονείς και μαθητές προχωρά η διαδικασία επιλογής για τα Πρότυπα, Πειραματικά και Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, καθώς, σύμφωνα με την υπουργό, φέτος κατατέθηκαν σχεδόν 25.000 αιτήσεις, έναντι 19.500 πέρυσι.

«Αυτό δείχνει το δρόμο», τόνισε, «και είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμό της δημόσιας εκπαίδευσης». Οι εξετάσεις για τα Πρότυπα έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Μαΐου, ενώ για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία για τις 4 Μαΐου. Η κλήρωση για τα Πειραματικά θα διεξαχθεί στις 2 Μαΐου.

Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων

Αναφερόμενη στη βία των ανηλίκων, η κα Ζαχαράκη σημείωσε ότι αύριο, Μεγάλη Τετάρτη, θα παρουσιαστεί η πρώτη Εθνική Στρατηγική για την καταπολέμηση του φαινομένου, υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου. «Η Ελλάδα αποκτά εθνική στρατηγική για να μπορέσουμε όλες και όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 49% των αναφορών για bullying καταγράφεται στην Αττική, ενώ πιο συχνά καταγράφονται περιστατικά σε Γυμνάσια, στην ηλικία 13-14 ετών, με μεγαλύτερη ένταση στο αγορίστικο πληθυσμό. Η υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η λεκτική βία είναι η πιο διαδεδομένη μορφή εκφοβισμού, ακολουθούμενη από τη σωματική.

«Ήδη από το 2019 είχαμε ένα νόμο για το θέμα του εκφοβισμού. Έχουμε ειδικές επιτροπές στα σχολεία, την πλατφόρμα «Stop Bullying» με πάνω από 1.200 αναφορές από τον Ιούλιο του 2023, ενώ το σχολείο υποχρεούται να καταγράφει κάθε ενέργεια αντιμετώπισης».

Η υπουργός επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, καθώς σήμερα κάθε ειδικός καλύπτει πολλαπλές σχολικές μονάδες. «Μακάρι να μπορέσουμε να βρούμε και τον απαιτούμενο αριθμό επιστημόνων, αλλά και τις απαραίτητες πιστώσεις. Πρέπει να εξαντλήσουμε τον προϋπολογισμό».

Απαγόρευση κινητών στα σχολεία

Για την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, η κ. Ζαχαράκη σημείωσε: «Βλέπω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό το κομμάτι της απαγόρευσης. Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα μας πήρε ένα μέτρο που έχει υιοθετηθεί και από άλλες χώρες».

Επεσήμανε τη σημασία της συναντίληψης ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές ώστε να επιτευχθεί κοινή στάση απέναντι στη σχολική βία και στον εκφοβισμό. «Δείχνουμε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε έκφανση», δήλωσε.

12 ξένα πανεπιστήμια θέλουν να ξεκινήσουν το 2025

Σχετικά με τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η υπουργός αποκάλυψε ότι 12 πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ξεκινήσουν το 2025. «Έχει ξεκινήσει αυτή τη στιγμή όλο το κομμάτι της καταλογοποίησης των δικαιολογητικών. Το βασικό είναι η εξαντλητική μελέτη από την ΕΘΑΑΕ για την πιστοποίηση των προγραμμάτων».

Φοιτητική στέγαση: Πάνω από 8.500 νέες θέσεις με ΣΔΙΤ

Αναφερόμενη στο πρόβλημα στέγασης των φοιτητών, η υπουργός ανακοίνωσε ότι υπεγράφη η πρώτη συμφωνία ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες στην Κρήτη, με στόχο τη δημιουργία 8.500 νέων θέσεων συνολικά.

«Δεν είναι ένα ‘θα’», υπογράμμισε, «στο τέλος αυτής της διαδρομής θα έχουμε πάνω από 8.500 νέες θέσεις για φοιτητικές εστίες».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις