Breaking news

Πώς τα ελληνικά ΑΕΙ μπορούν να «βγουν» στο εξωτερικό
A

Στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και άλλες διατάξεις», περιγράφονται οι νομικές διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία παραρτημάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Α.Ε.Ι., τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με έμφαση στην προαγωγή της έρευνας, της επιστήμης και του πολιτισμού, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και τη συμμόρφωση με τις νομικές απαιτήσεις.

Ίδρυση ΑΕΙ παραρτήματος στην Ελλάδα και στο στο εξωτερικό

Ο υπουργός Παιδείας μπορεί να εκδώσει άδεια για τη δημιουργία παραρτήματος ενός Α.Ε.Ι. σε διαφορετική πόλη από αυτή της έδρας του, με σκοπό την εγκατάσταση Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου ή Πανεπιστημιακού Μουσείου. Αυτό γίνεται μόνο αν η ίδρυση του παραρτήματος συμβάλλει στην προαγωγή της επιστήμης, της έρευνας, του πολιτισμού και της τέχνης. Η διαδικασία ακολουθεί συγκεκριμένες νομικές διατάξεις και απαιτεί την έγκριση του υπουργού.

Για τη δημιουργία παραρτήματος ενός Α.Ε.Ι. στο εξωτερικό, απαιτείται προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση των υπουργών Παιδείας, Οικονομικών και Εσωτερικών, καθώς και εισήγηση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι. Η διαδικασία πρέπει να συμμορφώνεται με το εθνικό δίκαιο της χώρας όπου θα εγκατασταθεί το παράρτημα. Η εισήγηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομέρειες όπως το είδος της ακαδημαϊκής μονάδας, το αντικείμενό της, τα προγράμματα σπουδών, τη διοίκηση, τον χρόνο έναρξης λειτουργίας και μια οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας. Το κόστος της ίδρυσης και λειτουργίας του παραρτήματος καλύπτεται από ιδιωτικούς, διεθνείς ή εσωτερικούς πόρους του Α.Ε.Ι., χωρίς να επιβαρύνεται ο τακτικός προϋπολογισμός του Ιδρύματος.

Ερευνητικά Ινστιτούτα στο εξωτερικό και κοινά προγράμματα σπουδών

Με ανάλογη διαδικασία, μπορεί να ιδρυθεί παράρτημα στο εξωτερικό με σκοπό τη δημιουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου, με στόχο την ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας.

Η συνεργασία με ξένα Ιδρύματα για κοινά προγράμματα σπουδών δεν απαιτεί απαραίτητα τη δημιουργία παραρτήματος στο εξωτερικό, εκτός αν αυτό προβλέπεται στη νομοθεσία της χώρας ή στο πρωτόκολλο συνεργασίας.

Το Άρθρο 6

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Συγκλήτου του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), παρέχεται η άδεια για την ίδρυση παραρτήματος του Α.Ε.Ι. με σκοπό την εγκατάσταση Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του άρθρου 267 ή πανεπιστημιακού μουσείου του άρθρου 60, σε άλλη πόλη της ημεδαπής από την πόλη που βρίσκεται η έδρα του Α.Ε.Ι. ή τις πόλεις στις οποίες είναι εγκατεστημένες οι επιμέρους ακαδημαϊκές του μονάδες, εφόσον με την ίδρυση του παραρτήματος προάγονται η επιστήμη, η έρευνα, ο πολιτισμός και η τέχνη. Η ίδρυση ερευνητικού ινστιτούτου ή πανεπιστημιακού μουσείου πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, μετά τη χορήγηση της άδειας του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται κατόπιν πρότασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εσωτερικών, ύστερα από εισήγηση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., ιδρύεται παράρτημα του Α.Ε.Ι. στην αλλοδαπή, εφόσον το επιτρέπει το εθνικό δίκαιο της χώρας που πρόκειται να εγκατασταθεί το παράρτημα. Η εισήγηση της Συγκλήτου για την ίδρυση παραρτήματος στην αλλοδαπή περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

  • το είδος της υπό ίδρυση ακαδημαϊκής μονάδας στην αλλοδαπή, Σχολής ή Τμήματος, και την ακαδημαϊκή της διάρθρωση,
  • το αντικείμενο και τον σκοπό ίδρυσής της, ο οποίος συνάδει με την αποστολή του Α.Ε.Ι.,
  • τη δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων σπουδών και του επιπέδου τους, δ) την προσωρινή διοίκηση της ακαδημαϊκής μονάδας, ε) τον χρόνο έναρξης λειτουργίας της,
  • τη δυνατότητα ίδρυσης και εγκατάστασης επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων των άρθρων 46 έως 62 εντός αυτής και
  • κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία της. Η εισήγηση συνοδεύεται απαραιτήτως από οικονομοτεχνική μελέτη και μελέτη βιωσιμότητας της υπό ίδρυσης ακαδημαϊκής μονάδας, στην οποία αναλύονται οι κάθε είδους πόροι που απαιτούνται για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της μονάδας σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και εξοπλισμό.

Το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας του παραρτήματος στην αλλοδαπή καλύπτεται αποκλειστικά από ιδιωτικούς, διεθνείς ή ίδιους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. ή πόρους της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Α.Ε.Ι. και δεν μπορεί να βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Α.Ε.Ι.

Κατά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος λαμβάνεται υπόψη η νομοθεσία για την ανώτατη εκπαίδευση του κράτους, που πρόκειται να εγκατασταθεί η ακαδημαϊκή μονάδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ίδρυση παραρτήματος στην αλλοδαπή είναι η τήρηση των αρχών της παρ. 5 του άρθρου 3 και των ακαδημαϊκών ελευθεριών του άρθρου 4.

Η οργάνωση και λειτουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών σε συνεργασία με Ιδρύματα της αλλοδαπής, με επισπεύδον το Ίδρυμα της αλλοδαπής, δεν προϋποθέτει την οργάνωση και ίδρυση παραρτήματος του Α.Ε.Ι. στην αλλοδαπή, εκτός και αν αυτό προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των Α.Ε.Ι. ή στη νομοθεσία του κράτους που εδρεύει το Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής, οπότε και εφαρμόζεται η παρ. 2.

4. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται κατ’ αναλογική εφαρμογή της παρ. 2 δύναται να ιδρύεται παράρτημα του Α.Ε.Ι. στην αλλοδαπή με σκοπό την εγκατάσταση ερευνητικού ινστιτούτου του Α.Ε.Ι. για την ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας.

Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις