Breaking news

Τι επιλέγουν τελικά να σπουδάσουν οι φοιτητές;
A

Η ετήσια έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως είναι η κατανομή των φοιτητών στα επιστημονικά αντικείμενα στην Ελλάδα και στην ΕΕ το 2022.

Τι σπουδάζουν οι φοιτητές μας;

Στο παραπάνω σχήμα αναγράφεται ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση η Ελλάδα έχει λιγότερους φοιτητές σε σχέση με την ΕΕ. Φοιτούν, δηλαδή, λιγότεροι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί από τις χώρες της Ευρώπης.

Στις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες έχουμε λίγο περισσότερους από την ΕΕ κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Εδώ περιλαμβάνονται πέρα από τις καλλιτεχνικές σχολές και οι σχολές Θεολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Φιλολογίας.

Στις Κοινωνικές Επιστήμες, τη δημοσιογραφία και την πληροφόρηση έχουμε πολύ περισσότερους της τάξεως του 13% στην Ελλάδα έναντι 9,7% στην ΕΕ. Στην κατηγορία περιλαμβάνονται τα Οικονομικά, οι Πολιτικές Επιστήμες, η Ψυχολογία, η Κοινωνιολογία, οι δημοσιογράφοι και οι βιβλιοθηκονόμοι

Αντίθετα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τις νομικές σπουδές έχουμε 19,9% έναντι 22,1% της ΕΕ. Πρόκειται για σπουδές χωρίς υψηλό κόστος, αφού δεν απαιτούν εργαστήρια με ακριβό εξοπλισμό.

Στις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά και τη Στατιστική έχουμε πολύ περισσότερους φοιτητές από το μέσο όρο της ΕΕ (9,3% έναντι 6,9%). Σημειώνεται ότι τα τμήματα αυτών των επιστημονικών αντικειμένων δεν τα προτιμούν πια οι υποψήφιοι και έχουν εκατοντάδες κενές θέσεις κάθε χρόνο. Το ίδιο έτος δεν ιδρύθηκε κανένα νέο Τμήμα Πληροφορικής, όπου έχουμε υστέρηση έναντι της ΕΕ (4% έναντι 5,3%).

Έχουμε πολλούς φοιτητές στα Τμήματα Μηχανικών με πολύ μεγάλη απόκλιση από την ΕΕ, 20,2% έναντι 15,5%. Επίσης, στη Γεωπονία έχουμε υπερδιπλάσιους Γεωπόνους από το μέσο όρο της ΕΕ, 4,7% έναντι 2%.

Στις Επιστήμες Υγείας έχουμε τη μεγαλύτερη υστέρηση έναντι της ΕΕ (8,5% έναντι 14,1%). Οι Επιστήμες Υγείας είναι από τις πλέον περιζήτητες σχολές· οι υποψήφιοι της Ιατρικής αγωνίζονται πολύ σκληρά για να εισαχθούν στις σχολές. Πρόκειται για εξαιρετικά ακριβές σπουδές, με πολλά μέλη ΔΕΠ, αλλά υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους υποψηφίους.

Στις υπηρεσίες περιλαμβάνονται και οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, αλλά και ο Τουρισμός. Η υστέρηση της χώρας μας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σημειώνεται και εδώ σημαντική (3,1% έναντι 5%).

Μέλη ΔΕΠ και ελληνικά πανεπιστήμια

Στα στοιχεία που παραθέτει η έκθεση της ΕΘΑΑΕ, τα μέλη ΔΕΠ στην Πορτογαλία είναι 38.667 και αποτελούν το 0,37% του πληθυσμού της χώρας, ενώ τα δικά μας μέλη ΔΕΠ είναι μόλις 21.419, ποσοστό 0,21% του πληθυσμού

Η αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα είναι 49 φοιτητές στην Ελλάδα έναντι 12 φοιτητών ανά διδάσκοντα στην ΕΕ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις