Δεν έχουν τέλος τα «ατυχήματα» στα σχολεία όλης της χώρας και όπως έχει επισημάνει σε πολλά ρεπορτάζ το proson.gr η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει άμεσα προκειμένου να ελέγξει τα σχολικά κτήρια για να μην θρηνήσουμε θύματα μαθητές ή εκπαιδευτικούς. Ας ελπίσουμε ότι το σοβαρό περιστατικό που συνέβη σήμερα στο Μαράσλειο θα είναι το «κερασάκι στην τούρτα», καθώς πρόκειται για ένα από τα κεντρικότερα και δημοφιλέστερα σχολεία της Αθήνας.
Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι το σχολείο παρέμενε κλειστό τις προηγούμενες ημέρες λόγω πτώσης σοβάδων με αποτέλεσμα πάνω από 1.000 μαθητές να διδάσκονται μέσω τηλεκπαίδευσης. Λίγες ημέρες λοιπόν μετά την επιστροφή των μαθητών, ένας άσπρος πίνακας διδασκαλίας «ξηλώθηκε» από τον τοίχο με αποτέλεσμα να πέσει στο κεφάλι 12χρονου μαθητή και στο πόδι καθηγήτριας.
Το περιστατικό συνέβη στη Α' τάξη του 26ου Γυμνασίου Αθήνας. Μάλιστα, το επεισόδιο έγινε εν ώρα μαθήματος σε αίθουσα διδασκαλίας πολύ μικρής χωρητικότητας
Άμεσα ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ και αρχικά έφτασε στο σχολείο ΕΚΑΒίτης με μηχανή, κρίνοντας αναγκαίο να καλέσει ασθενοφόρο για να μεταφέρει το παιδί στο Νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας, όπου ευτυχώς νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Το παιδί είχε τις αισθήσεις του κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
Ένα σύντομο «χρονικό» στα σχολικά «ατυχήματα»
Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, τη φετινή χρονιά υπάρχουν δεκάδες περιστατικά με «ατυχήματα» σε σχολεία και είναι θαύματα που δεν έχουμε θρηνήσει ακόμα θύματα. Μερικά από τα περιστατικά που έχει καταγράψει το proson.gr:
Το καλοκαίρι, στο Δημοτικό Σχολείο Βαρνάβα, κατέρρευσε ολόκληρη η οροφή και ο μόνος λόγος που δεν θρηνήσαμε θύματα ήταν ότι ήταν καλοκαίρι και το σχολείο κλειστό.
Τον Σεπτέμβριο έπεσε καγκελόπορτα σε σχολείο του Βόλου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία εκπαιδευτικός.
Μία ημέρα νωρίτερα από το περιστατικό με την καγκελόπορτα στο Βόλο, είχε γίνει γνωστή η είδηση πως στο 36ο δημοτικό σχολείο Αθηνών έπεσαν σοβάδες, εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.
Τον Σεπτέμβριο και πάλι, στο 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στα Κάτω Πετράλωνα, κατέρρευσε σοβάς από το ταβάνι του σχολείου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρώς μαθητές.
Τον Οκτώβριο κατέρρευσε σιδερένια πόρτα σε Λύκειο της Αττικής, ενώ οι μαθητές βρισκόντουσαν τριγύρω.
Τον Νοέμβριο κατέρρευσε μέρος της στέγης σε λύκειο της Σύρου, ενώ στο 19ο Δημοτικό Σχολείο του Αιγάλεω, έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι μέσα σε αίθουσα.
Μία εβδομάδα μετά, κατέρρευσε τμήμα του ταβανιού σε αίθουσα του 2ου Πρότυπου Λυκείου Αθηνών, ευτυχώς την ώρα που οι μαθητές είχαν μετακινηθεί στο εργαστήριο πληροφορικής.
Παράλληλα, λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι έπεσαν σοβάδες σε Επαγγελματικό Λύκειο της Ναυπάκτου, ενώ τον Νοέμβριο, έπεσαν σοβάδες από την οροφή στη μία από τις δύο πτέρυγες, που στεγάζεται το 21ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου.
Στις 6 Φεβρουαρίου, «έβρεξε» σοβάδες εν ώρα μαθήματος, στο γυμνάσιο Αιτωλικού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μαθητή.
Στις 27 Φεβρουαρίου έπεσε μέρος του στηθαίου πάνω από την κεντρική είσοδο του 10ου ειδικού δημοτικού σχολείου Αθηνών, με αποτέλεσμα τόσο η είσοδος όσο και ο προαύλιος χώρος να γεμίσουν με πέτρες και δομικά υλικά.
Στις 6 Μαρτίου στο Δημοτικό Σχολείο Άγρας της Λέσβου υπήρξε διαρροή στη δεξαμενή πετρελαίου με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η αποθήκη του λεβητοστασίου και το σχολείο να μείνει κλειστό για περισσότερο από μία εβδομάδα.