Mέσω e-mail της τελευταίας στιγμής ενημερώθηκαν την Πέμπτη οι γονείς των μαθητών του 5ου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου για την τριήμερη διακοπή των μαθημάτων λόγω ακαταλληλότητας (μη ύπαρξης στατικής επάρκειας) στο πεπαλαιωμένο κτίριο 3 του σχολικού συγκροτήματος.
Σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ, τα προβλήματα στο συγκεκριμένο σχολείο - που φιλοξενεί περισσότερα από 450 παιδιά - είχαν αναφερθεί εδώ και καιρό.
Η δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη, ωστόσο, αποφάσισε τη διακοπή των μαθημάτων για 3 ημέρες - το μέγιστο που της επιτρέπεται - μόλις έλαβε στα χέρια της τη σχετική εισήγηση από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου.
Σημειώνεται πως πλέον το θέμα έχει τεθεί υπόψη της αρμόδιας διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του υπουργείου Παιδείας, ενώ η πρόεδρος του συλλόγου γονέων ζητά τώρα από τον Δήμο Ζωγράφου και τη Διεύθυνση να βρεθούν άμεσα κατάλληλοι χώροι σε κοντινό σημείο για να στεγαστούν όλοι οι μαθητές χωρίς τις λύσεις τύπου «πρωί-απόγευμα».
Σε ανακοίνωσή της, η αριστερή ριζοσπαστική δημοτική κίνηση στον Δήμο Ζωγράφου «Ανυπότακτη Πόλη» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η σχολική στέγη στον δήμο μας βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, είναι πλέον πασιφανές. Από τα προβλήματα στατικής επάρκειας σε διάφορες μονάδες μέχρι τους τραυματισμούς νηπιαγωγών εν ώρα εργασίας σε ακατάλληλες προκάτ αίθουσες, η κατάσταση βοά, η ανάγκη να αντιμετωπιστεί είναι επείγουσα». Όπως εξήγησε στην ΕΦΣΥΝ η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, το παλαιότερο κτίριο του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος χτίστηκε το 1959 και το 1981 προστέθηκε άλλος ένας όροφος που σήμερα παρουσιάζει προβλήματα, ενώ τα άλλα 2 νεότερα κτίρια του συγκροτήματος είναι απόλυτα ασφαλή.
«Αφού μίλησα με τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές του σχολείου και έχοντας στα χέρια μου το έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας, δεσμεύτηκα να κλείσει ολόκληρο το κτίριο 3. Ενημέρωσα το δημοτικό συμβούλιο και με βάση Π.Δ. του 2017 αποφάσισα να κλείσει το σχολείο για 3 συνεχόμενες ημέρες προκειμένου να ληφθεί απόφαση από τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μας προτάθηκε να στείλουμε τη μελέτη στον ΟΑΣΠ και στην ΚΤΥΠ Α.Ε. προκειμένου να πάρουμε κι άλλες επιστημονικές απόψεις ώστε να δούμε τι θα πρέπει να κάνουμε ως προς το κτίριο 3.
Παράλληλα, ο δήμος έχει προκηρύξει διαγωνισμό για τη μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου, αξίας 30.000 ευρώ, και μόλις προχωρήσει πιθανότατα θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε η κ. Καφατσάκη.
Το πρόβλημα με τα απαρχαιωμένα σχολικά κτίρια που παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα και θέματα ασφαλείας αφορά πολλούς δήμους της χώρας και στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ αρκετοί ήταν οι δήμαρχοι που ζήτησαν πρόσθετη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών για να πραγματοποιήσουν απαραίτητες παρεμβάσεις και επισκευές.
Παρατημένα στην τύχη τους τα σχολεία
Στην «τύχη τους» έχουν παρατήσεις οι υπεύθυνοι τα σχολεία, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που φαίνεται η άθλια κατάσταση στα σχολεία. Σχεδόν καθημερινά, έρχονται στο φως παρόμοιες ειδήσεις, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια τους. Από το ξεκίνημα του σχολικού έτους 2023- 2024, έχουν δημοσιευθεί ειδήσεις, που έχουν προκαλέσει ακόμα και τον τραυματισμό μαθητών και είναι θαύμα που δεν έχουμε θρηνήσει ακόμα θύματα.
Μερικά από τα περιστατικά που έχει καταγράψει το proson.gr:
- Το καλοκαίρι, στο Δημοτικό Σχολείο Βαρνάβα, κατέρρευσε ολόκληρη η οροφή και ο μόνος λόγος που δεν θρηνήσαμε θύματα ήταν ότι ήταν καλοκαίρι και το σχολείο κλειστό.
- Τον Σεπτέμβριο έπεσε καγκελόπορτα σε σχολείο του Βόλου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία εκπαιδευτικός.
- Μία ημέρα νωρίτερα από το περιστατικό με την καγκελόπορτα στο Βόλο, είχε γίνει γνωστή η είδηση πως στο 36ο δημοτικό σχολείο Αθηνών έπεσαν σοβάδες, εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.
- Τον Σεπτέμβριο και πάλι, στο 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στα Κάτω Πετράλωνα, κατέρρευσε σοβάς από το ταβάνι του σχολείου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρώς μαθητές.
- Τον Οκτώβριο κατέρρευσε σιδερένια πόρτα σε Λύκειο της Αττικής, ενώ οι μαθητές βρισκόντουσαν τριγύρω.
- Τον Νοέμβριο κατέρρευσε μέρος της στέγης σε λύκειο της Σύρου, ενώ στο 19ο Δημοτικό Σχολείο του Αιγάλεω, έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι μέσα σε αίθουσα.
- Μία εβδομάδα μετά, κατέρρευσε τμήμα του ταβανιού σε αίθουσα του 2ου Πρότυπου Λυκείου Αθηνών, ευτυχώς την ώρα που οι μαθητές είχαν μετακινηθεί στο εργαστήριο πληροφορικής.
- Παράλληλα, λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι έπεσαν σοβάδες σε Επαγγελματικό Λύκειο της Ναυπάκτου, ενώ τον Νοέμβριο, έπεσαν σοβάδες από την οροφή στη μία από τις δύο πτέρυγες, που στεγάζεται το 21ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου.
- Στις 6 Φεβρουαρίου, «έβρεξε» σοβάδες εν ώρα μαθήματος, στο γυμνάσιο Αιτωλικού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μαθητή.
- Στις 27 Φεβρουαρίου έπεσε μέρος του στηθαίου πάνω από την κεντρική είσοδο του 10ου ειδικού δημοτικού σχολείου Αθηνών, με αποτέλεσμα τόσο η είσοδος όσο και ο προαύλιος χώρος να γεμίσουν με πέτρες και δομικά υλικά.
- Από τις 6 Μαρτίου, το Δημοτικό Σχολείο Άγρας στη Λέσβο παραμένει κλειστό μετά από διαρροή στη δεξαμενή πετρελαίου, όταν τρύπησε η δεξαμενή πετρελαίου του χωρητικότητας 4.000 λίτρων (που περιείχε τουλάχιστον 2.500 λίτρα) με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η αποθήκη του λεβητοστασίου.
Και η λίστα συνεχίζεται...