Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, παρά το κύμα αντιδράσεων από φοιτητές, εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, το νομοσχέδιο- «αγκάθι» για την ανώτατη εκπαίδευση, που αφορά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα και καταστρατηγεί τη δημόσια, δωρεάν, ανώτατη εκπαίδευση. Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο βουλευτής Βοιωτίας, κ. Λευτέρης Κτιστάκης.
Στο τελικό κείμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που θα εισαχθεί στη Βουλή την Πέμπτη 7 Μαρτίου, υπάρχουν αλλαγές, καθώς κατά τις 10 ημέρες που ήταν σε δημόσια διαβούλευση, συγκέντρωσε 1.506 σχόλια. Ειδικότερα, το τελικό κείμενο θα διαθέτει πλέον περισσότερα από 205 άρθρα.
Ακόμα, για την Παρασκευή 8 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί ομιλία από τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παράλληλα, σήμερα, Παρασκευή, κατατίθεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο - «αγκάθι» για τη δημόσια, δωρεάν, ανώτατη εκπαίδευση.
Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προγραμματίζεται να ξεκινήσει την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, βροντοφωνάζοντας ότι: «Δεν θα περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ», καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό εμπορευματοποιεί και υπονομεύει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.
Επίσης, ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που αφορά στην ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων και μέσω του οποίου καταπατάται το άρθρο 16 του Συντάγματος, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα, οι φοιτητές αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη, στην μεγάλη πανελλαδική απεργία μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.
Υπό κατάληψη 207 τμήματα
Διανύοντας την έβδομα εβδομάδα των φοιτητικών κινητοποιήσεων, σχεδόν ένα στα δύο Τμήματα των ΑΕΙ πανελλαδικά, τελούν σήμερα υπό κατάληψη: τα 207 από τα 433 Τμήματα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 47% του συνόλου. Προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο, οι εξετάσεις διεξάγονται διαδικτυακά.
Οι καταληψίες συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην ψήφιση του νόμου για την ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων.
Ιδιωτικά ΑΕΙ: 528 πανεπιστημιακοί υπογράφουν εναντίον τους
528 υπογραφές πανεπιστημιακών έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το κείμενο το οποίο προειδοποιεί για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι πανεπιστημιακοί, όπως και οι συνταγματολόγοι, αντιδρούν και ενημερώνουν ότι δεν θα αφήσουν να ιδρυθούν πανεπιστημιακές εταιρείες ή παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα παρακάμπτοντας τη συνταγματική επιταγή.
Δηλώνουν ότι ως δημόσιοι λειτουργοί θα προσφύγουν σε όλα τα επίπεδα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν αυτό νομοθετηθεί. Και το κείμενο καταλήγει: Δυστυχώς η χώρα μας έχει ήδη μία, την πρώτη μετά τη δικτατορία, διεθνή καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβίαση των βασικών συνταγματικών αρχών. Δεν θα αφήσουμε να προστεθεί άλλη μία.
Το κείμενο συγκέντρωσε μέσα σε δύο ημέρες από τη σύνταξή του, περισσότερες από 500 υπογραφές πανεπιστημιακών. Ο κατάλογος παραμένει ανοικτός. Οι τελικές υπογραφές θα κατατεθούν στη δημόσια διαβούλευση για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Δείτε ΕΔΩ το κείμενο.