Breaking news

Γυμνάσιο Αιτωλικού: «Έβρεξε» σοβάδες εν ώρα μαθήματος! Τραυματίας ένας μαθητής
A

Στο έλεος τους έχουν αφεθεί τα σχολεία, όπως φαίνεται από τις σχεδόν καθημερινές ειδήσεις για πτώσεις σοβάδων στις αίθουσες διδασκαλίας. Μέχρι στιγμής, εκπαιδευτικοί και μαθητές φαίνεται να τη «γλύτωναν», καθώς τα περισσότερα περιστατικά γίνονται, ευτυχώς, σε στιγμές που δεν βρίσκονται άτομα στις τάξεις, Αυτή τη φορά όμως, οι μαθητές δε στάθηκαν τόσο τυχεροί, καθώς στο γυμνάσιο Αιτωλικού «έβρεξε» σοβάδες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μαθητή.

Συγκεκριμένα, χθες Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, κομμάτι από το ταβάνι σχολικής αίθουσας κατά τη διάκρεια του μαθήματος.  Το αγόρι διακομίσθηκε, μάλιστα, στο νοσοκομείο Μεσολογγίου όπου του χορηγήθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Την έρευνα για το περιστατικό έχει αναλάβει το Α.Τ. Αιτωλικού, με τον πατέρα του μαθητή να υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Το περιστατικό φέρνει στη δημοσιότητα η Λαϊκή Συσπείρωση Μεσολογγίου, τονίζοντας πως πρέπει να κράτος να μεριμνά για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Δείτε επίσης - ΑΕΙ: Πρόταση για μείωση 30% στους μισθούς εκπαιδευτικών για τις... καταλήψεις φοιτητών

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Όταν στο μάθημα βρέχει… σοβάδες!

Σήμερα το μεσημέρι και κατά την διάρκεια του μαθήματος, έπεσε τμήμα των σοβάδων της οροφής σε αίθουσα του Γυμνασίου Αιτωλικού. Ευτυχώς, από τύχη δεν είχαμε σοβαρό τραυματισμό κάποιου μαθητή ή καθηγητή.

Το γεγονός από μόνο του είναι σοκαριστικό!!! Είναι όμως και άκρως αποκαλυπτικό!!!

Αναδεικνύει περίτρανα την γύμνια της κρατικής μέριμνας, που με την πολιτική που ασκείται έχει αφήσει τα σχολεία και όχι μόνο, έρμαια της υποχρηματοδότησης.

Μέριμνα του κράτους δεν αποτελεί η ασφάλεια των σχολικών κτηρίων και η ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας;

Μετέθεσε την επιστασία των σχολικών κτηρίων στους Δήμους. Μετέφερε και τα ανάλογα κονδύλια; ΟΧΙ.

Αν αρχίσουμε να απαριθμούμε τα προβλήματα της σχολικής στέγης στον Δήμο μας, τέλος δεν θα βρούμε. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς;

Την έλλειψη στατικού ελέγχου των κτηρίων, σε μια περιοχή σεισμογενή όπως η δική μας;

Την έλλειψη οικοδομικών αδειών για τα περισσότερα, που συχνά αναφέρεται σαν “τροχοπέδη” για την ενεργειακή τους αναβάθμιση;

Την έλλειψη επάρκειας σχολικών αιθουσών; βλέπε Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο.

Την κακή διατήρηση των υπαρχόντων κτηρίων; βλέπε Νηπιαγωγείο Ευηνοχωρίου.

Μα και στην ίδια αίθουσα του Γυμνασίου Αιτωλικού που έγινε σήμερα το συμβάν, φαίνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες ότι παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και στο παρελθόν, με το πρόχειρο “μπάλωμα” να δεσπόζει σε άλλο σημείο της οροφής.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος και τα λειτουργικά προβλήματα, το μίγμα γίνεται εκρηκτικό. Τον Δεκέμβριο δεν έμεινε χωρίς ρεύμα το Γυμνάσιο Κατοχής; Το Δημοτικό Σχολείο Αιτωλικού δεν κινδυνεύει να μείνει χωρίς υδροδότηση, λόγω υπερβολικών χρεών στην ΔΕΥΑΜ;

Μπορεί το σημερινό συμβάν να μην είχε αρνητική κατάληξη. Το επόμενο;;;

Και όχι, τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν με ένα καλό καθάρισμα και με κάποια “μπαλώματα”. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να παίζει με την ανθρώπινη ζωή και την σωματική ακεραιότητα. Δεν μπορεί όμως να παίζει και με την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο Έλληνας φορολογούμενος έχει ήδη πληρώσει πάρα πολλά για να έχει Δημόσια σχολεία ασφαλή, λειτουργικά, καθαρά, πλήρως επανδρωμένα από εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό. Σχολεία που να προάγουν την διαδικασία της μόρφωσης και να δίνουν στα παιδιά μας την δυνατότητα και τα προσόντα να “ανοίξουν τα φτερά τους”.

Απαιτείται γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει τα απαραίτητα κονδύλια από την κεντρική εξουσία. Αλήθεια, το έκανε ποτέ; ή απλώς βολεύεται στα πλαίσια της συγκεκριμένης υποχρηματοδότησης;

Αλλά ακόμα και έτσι, πότε μπήκε στην λογική της “αυτοεπιστασίας”, αφού διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό; Αφαιρώντας το εργολαβικό κέρδος, δεν κερδίζεις χρήματα για να μπορέσεις να κάνεις και κάτι παραπάνω; Κερδίζεις, αλλά θα πρέπει να έχεις στο επίκεντρό σου τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Στην Ελλάδα που προωθεί τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια διαλύοντας ουσιαστικά την Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, στην Ελλάδα που πρέπει να έχεις “κομπόδεμα” για να χειρουργηθείς με το νόμο για τα απογευματινά χειρουργεία, στην Ελλάδα της ενεργειακής φτώχειας που προωθεί και την ιδιωτικοποίηση του νερού, στην Ελλάδα που στενάζει στα ράφια του super market, απαιτείται μια άλλη πολιτική.

Τον δρόμο δείχνουν οι αγρότες στα μπλόκα, οι φοιτητές και οι μαθητές που αγωνίζονται για το δικαίωμα στην μόρφωση κόντρα στις συλλήψεις από τα ΜΑΤ, οι εργάτες που διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις.

Μόνο μέσα από την κοινή, μαζική, αγωνιστική διεκδίκηση θα καταφέρουμε να σώσουμε αυτά που μας κλέβουν και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας. Σε πείσμα όλων εκείνων που προσπαθούν να μας παρουσιάσουν σαν κοσμογονία τα αυτονόητα, εμείς θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα του ανθρώπου να είναι Άνθρωπος».

Παρατημένα στην «τύχη τους» τα σχολεία 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι τα σχολεία είναι παρατημένα στην «τύχη τους» από τους υπευθύνους. Σχεδόν καθημερινά, έρχονται στο φως παρόμοιες ειδήσεις, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των σχολείων μας. Το καλοκαίρι, στο Δημοτικό Σχολείο Βαρνάβα, κατέρρευσε ολόκληρη η οροφή και ο μόνος λόγος που δεν θρηνήσαμε θύματα ήταν ότι ήταν καλοκαίρι και το σχολείο κλειστό.

Τον Σεπτέμβριο έπεσε καγκελόπορτα σε σχολείο του Βόλου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία εκπαιδευτικός. 

Μία ημέρα νωρίτερα από το περιστατικό με την καγκελόπορτα στο Βόλο, είχε γίνει γνωστή η είδηση πως στο 36ο δημοτικό σχολείο Αθηνών έπεσαν σοβάδες, εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. 

Τον Σεπτέμβριο και πάλι, στο 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στα Κάτω Πετράλωνα, κατέρρευσε σοβάς από το ταβάνι του σχολείου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρώς μαθητές. 

Τον Οκτώβριο κατέρρευσε σιδερένια πόρτα σε Λύκειο της Αττικής, ενώ οι μαθητές βρισκόντουσαν τριγύρω.

Τον Νοέμβριο κατέρρευσε μέρος της στέγης σε λύκειο της Σύρου, ενώ στο 19ο Δημοτικό Σχολείο του Αιγάλεω, έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι μέσα σε αίθουσα.

Μία εβδομάδα μετά, κατέρρευσε τμήμα του ταβανιού σε αίθουσα του 2ου Πρότυπου Λυκείου Αθηνών, ευτυχώς την ώρα που οι μαθητές είχαν μετακινηθεί στο εργαστήριο πληροφορικής.

Παράλληλα, λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι έπεσαν σοβάδες σε Επαγγελματικό Λύκειο της Ναυπάκτου, ενώ το Νοέμβριο, έπεσαν σοβάδες από την οροφή στη μία από τις δύο πτέρυγες, που στεγάζεται το 21ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

Το επιτελικό χάος που επικρατεί στα σχολεία είναι χρόνια γνωστό στο υπουργείο, που δεν αποφασίζει να επιληφθεί του θέματος, πριν θρηνήσουμε και άλλους μαθητές νεκρούς. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι κατά την προηγούμενη 4ετία της κυβέρνησης, οι ευθύνες πήγαιναν μπαλάκι, όσον αφορά το ποιος είναι υπεύθυνος για τα σχολικά κτίρια. 

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις