Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε σήμερα το πρωί η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην ΕΡΤ. Η υπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια, τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών, την αξιολόγηση αλλά και τα σποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη φοιτητική ζωή.
Για τις διαγραφές παλαιών φοιτητών στα ΑΕΙ η κα. Κεραμέως ανέφερε πως η διάταξη του «ν+2» έχει ψηφιστεί και έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται στα Πανεπιστήμια.
Όπως είπε η ρύθμιση αυτή ισχύει ήδη για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές και υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις για τους παλαιότερους φοιτητές.
Αναφορικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια υπενθύμισε ότι με ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες οι τελειόφοιτοι του Λυκείου μπορούσαν να μπουν στα ελληνικά πανεπιστήμια υποστηρίχοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί οι μαθητές δεν θα αποφοιτήσουν.
«Τι μας νοιάζει να παίρνουμε ψήφους; Να λέμε να μπουν όλοι στο πανεπιστήμιο ελεύθερα, χωρίς να μας νοιάζει αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν; Μας νοιάζει τα παιδιά μας να έχουν διέξοδο, να έχουν προοπτική; Εμάς μας νοιάζει. Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον νοιάζει γιατί λέει ο κόσμος να μπαίνει με ένα στα είκοσι στο Πανεπιστήμιο», συμπλήρωσε.
Υποτροφίες αντί για δωρεάν μεταπτυχιακά
Στην ερώτηση για το αν υπάρχουν δωρεάν μεταπτυχιακά η υπουργός απάντησε πως υπάρχουν... υποτροφίες.
Συγκεκριμένα, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στο θέμα των μεταπτυχιακών σπουδών και στο υψηλό κόστος για τους φοιτητές λέγοντας ότι «υπάρχει η δυνατότητα για υποτροφίες για μεταπτυχιακά» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση βάζει το κριτήριο της αριστείας.
Η πανεπιστημιακή αστυνομία
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της αναφέρθηκε στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στις αντιδράσεις φορέων και φοιτητών, άποψη με την οποία η ίδια διαφώνησε δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι μέσα στα πανεπιστήμια. Δεν έχουμε δει αντιδράσεις για αστυνομία στα ΑΕΙ».
Σύμφωνα με την υπουργό αυτό που πέτυχαν είναι η αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια και να μπορούν οι Αρχές να επεμβαίνουν όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, όπως συνέβη στο ΑΠΘ.
«Οι ειδικές ομάδες προστασίας των Πανεπιστημίων είναι ειδικές ομάδες οι οποίες έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ. Από την στιγμή που πήραμε το πράσινο φως από το ΣΤΕ δρουν αποτρεπτικά αυτές οι ομάδες σε τρία ΑΕΙ», είπε η κ. Κεραμέως.
Η ίδια τόνισε ότι αυτές οι ομάδες δρουν κυρίως αποτρεπτικά. Ερωτηθείσα αν υπάρχει ενδεχόμενο να αποσυρθούν μελλοντικά απάντησε θετικά, δηλώνοντας ότι το μέτρο δεν είναι οριζόντιο γι’ αυτό και δεν υπάρχει σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.
Τα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ
Όσον αφορά τα σποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη φοιτητική ζωή λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ».
Υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει εστίες ανομίας στα Πανεπιστήμια η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι όταν ήταν κυβέρνηση υπήρχαν καταλήψεις. «Για 34 χρόνια χρόνια ο χώρος του δημόσιου Πανεπιστημίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τελούσε υπό κατάληψη. Στη θέση αυτού του χώρου πλέον, αφού έσπασε η κατάληψη, δρομολογείται μια υπέροχη πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη», πρόσθεσε η υπουργός.
Ανοίγουν οι πίνακες γενικής των εκπαιδευτικών
Τις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξουν οι πίνακες γενικής εκπαίδευσης για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Με τις δηλώσεις της, η υπουργός επιβεβαιώνει πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του proson.gr, που ανέφερε πως είναι έτοιμες να «φύγουν» για το Εθνικό Τυπογραφείο οι προκηρύξεις των εκπαιδευτικών.
Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με έγγραφο της Αρχής που έχει στην κατοχή του το proson.gr, οι δύο προκηρύξεις θα έχουν αριθμό 1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023 και θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και δασκάλους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Θέλουμε να φέρουμε ένα πιο δίκαιο σύστημα διορισμών που θα λαμβάνει υπόψη και κοινωνικά κριτήρια», είπε η υπουργός προσθέτοντας ότι «αξιολογούνται σχολεία, εκπαιδευτικό σύστημα και εκπαιδευτικοί».
Όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών διευκρίνισε ότι η θετική αξιολόγηση φέρνει άνοδο στην ιεραρχία και η αρνητική αξιολόγηση επιφέρει επιμόρφωση.
Έχουμε γράψει και σε παλαιότερο αποκλειστικό ρεπορτάζ πως στόχος του ΑΣΕΠ είναι να εκδώσει τις δύο προκηρύξεις τους πρώτους δύο μήνες του 2022 ώστε στη συνέχεια να «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες και οι πρώτοι πίνακες (προσωρινοί) να είναι έτοιμοι την άνοιξη του 2023.
Έρχεται νέο σύστημα διορισμών;
Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στο νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, χωρίς ωστόσο να δώσει και πάλι περισσότερες πληροφορίες.
Η ίδια ξεκαθάρισε πως οι επόμενες προσλήψεις εκπαιδευτικών θα γίνουν με το ισχύον σύστημα αλλά στην συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα... πιο δίκαιο σύστημα διορισμών, που θα περιλαμβάνει περισσότερα κοινωνικά κριτήρια, όπως την πρόταξη των πολύτεκνων.
Στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το τι εννοεί, η κα. Κεραμέως απέφυγε να απαντήσει. Είναι προφανές πως η υπουργός θέλει, προεκλογικά, να κρατήσει χαμηλούς τόνους, για να μην ξεσηκώσει νέες θύελλες στη ΝΔ προερχόμενες από τους κόλπους των εκπαιδευτικών.
Ολόκληρη η συνέντευξη της υπουργού
Ο μόνος τρόπος στην Ελλάδα να προλάβετε πριν τη λήξη των αιτήσεων να πάρετε 7 μόρια
Σύμφωνα με τη νομοθεσία του προσοντολογίου οι 150.000 εκπαιδευτικοί που αναμένεται να κάνουν αίτηση μπορούν να πάρουτν ΕΞΤΡΑ 7 μόρια με την Πιστοποίηση Αγγλικών (επίπεδο C2)
Ο μόνος τρόπος στην Ελλάδα που μπορούν να προλάβουν να πάρουν το χαρτί της Πιστοποίησης Αγγλικών στα χέρια τους είναι η ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών από το GoLearn που μπορούν να την πάρτον ΜΕΣΑ ΣΕ 2 ΗΜΕΡΕΣ!!
ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΚΘΕΣΗ με τηλεξέταση μόνο μιας ώρας μέσω ηλεκτρονικού τεστ στον υπολογιστή σας με ερωτήσεις Multiple Choice
ΚΑΝΤΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ 7 ΜΟΡΙΑ
Και έξτρα 6 μόρια για τους Πίνακες
Με Πιστοποίηση Υπολογιστών (ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ) μπορείτε επίσης να πάρετε 4 μόρια και επίσης 2 μόρια με τις μοριοδοτούμενες επιμορφώσεις από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε Ειδική Αγωγή, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Σχολική Ψυχολογια (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)