Breaking news

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Οι αλλαγές που έρχονται και οι προθεσμίες
A

Από την πρώτη μέρα του 2025, την 1η Ιανουαρίου, τέθηκε σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για τις φορολογικές δηλώσεις, το οποίο και φέρνει σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία υποβολής και καταβολής του φόρου εισοδήματος.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν την εισαγωγή ενός σταθερού χρονοδιαγράμματος για την υποβολή, περισσότερους αυτοματισμούς καθώς και μεγαλύτερες εκπτώσεις για τους φορολογούμενους που πληρώνουν στην ώρα τους.

Αναλυτικότερα:

Σταθερό Χρονοδιάγραμμα και Αυτοματοποιημένες Διαδικασίες

Από το 2025, η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινά στις 15 Μαρτίου και θα ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου κάθε έτους, δίνοντας έτσι τέλος στις καθυστερήσεις και τις παρατάσεις.

Σημειώνεται πως αν η προθεσμία συμπίπτει με αργία, η ημερομηνία υποβολής μετατίθεται στην επόμενη εργάσιμη ημέρα. Για ειδικές περιπτώσεις, όπως η μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό ή η απώλεια του φορολογούμενου, οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους από τους νόμιμους εκπροσώπους.

Ακόμη, το νέο σύστημα ενσωματώνει περισσότερες αυτοματοποιημένες λειτουργίες. Οι φορολογικές δηλώσεις θα περιλαμβάνουν προσυμπληρωμένα στοιχεία, όπως έσοδα και έξοδα, τα οποία αντλούνται από την πλατφόρμα myData.

Ιδιαίτερα για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, οι κωδικοί του εντύπου Ε3 θα είναι ήδη προσυμπληρωμένοι, εξασφαλίζοντας μια πιο εύκολη και ακριβή υποβολή, μειώνοντας τα περιθώρια σφαλμάτων.

Σύστημα Εκτιμώμενης Φορολογίας και Δόσεις

Για όσους δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους, η ΑΑΔΕ θα εκδίδει πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, η οποία θα βασίζεται σε διαθέσιμα στοιχεία, όπως το επίπεδο διαβίωσης ή τα εισοδήματα από παρόμοιες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, εάν ο φορολογούμενος υποβάλει τη δήλωσή του, η εκτιμώμενη πράξη θα ακυρώνεται αυτόματα.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος θα γίνεται σε οκτώ ισόποσες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι το τέλος Ιουλίου. Παράλληλα, οι συνεπείς φορολογούμενοι που επιλέγουν να εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ έως την προθεσμία της πρώτης δόσης, θα απολαμβάνουν έκπτωση από 2% έως 4% στην καταβολή.

Χωριστές ή Κοινές Δηλώσεις για Συζύγους

Μία ακόμα βασική αλλαγή αφορά τις κοινές ή χωριστές δηλώσεις των συζύγων. Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν για πρώτη φορά χωριστή δήλωση ή να επιστρέψουν σε κοινή δήλωση, πρέπει να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Η προεπιλογή για τους έγγαμους φορολογούμενους είναι η κοινή δήλωση, ενώ τα εισοδήματα, οι φόροι και οι εισφορές βεβαιώνονται ξεχωριστά, με την ευθύνη καταβολής να βαρύνει κάθε σύζυγο ξεχωριστά.

Όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ, εάν οι φορολογούμενοι επέλεξαν πέρυσι το φορολογικό «διαζύγιο», τότε δεν χρειάζεται να μπουν στη σχετική εφαρμογή για να το δηλώσουν ξανά.

Ωστόσο, αν επιθυμούν να αλλάξουν την παραπάνω επιλογή τους, δηλαδή σκοπεύουν να υποβάλουν κοινή δήλωση θα πρέπει να το δηλώσουν στη φορολογική διοίκηση. Σε περίπτωση ανακλήσεως και εφόσον υπάρχει εκ νέου επιθυμία για υποβολή χωριστής δήλωσης πρέπει να γνωστοποιηθεί ξανά από τουλάχιστον έναν εκ των συζύγων.

Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το αίτημα υποβολής χωριστής δήλωσης τότε θα πρέπει να υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση.

Πότε λήγει η προθεσμία για τη διαβίβαση των στοιχείων

Την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, την Παρασκευή δηλαδή 28 Φεβρουαρίουλήγει η προθεσμία για τη διαβίβαση των στοιχείων, τις ετήσιες δηλαδή βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, τις αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, τα εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα για το φορολογικό έτος 2024.

Το πρόστιμο και σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται στα 2.500 ευρώ και θα επιβληθεί σε όσους αποστείλουν ανακριβή στοιχεία ή τα αποστείλουν εκπρόθεσμα. Το πρόστιμο μάλιστα αυξάνεται κατά 50 ευρώ την ημέρα στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης διαβίβασης.
 
Εκτός από τον Δημόσιο Τομέα, ανάλογες υποχρεώσεις αποστολής στοιχείων για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων έχουν και φορείς του ιδιωτικού τομέα όπως τράπεζες, σχολεία , εισηγμένες, servicers και εκπαιδευτήρια, με τις καμπάνες να είναι πολύ μεγαλύτερες:

  1. 20.000 ευρώ πρόστιμο για την παράβαση της εκπρόθεσμης αρχικής διαβίβασης/αποστολής στοιχείων. 
  2. Έως 40.000 ευρώ πρόστιμο για την παράβαση της εκπρόθεσμης αποστολής συμπληρωματικών ή/και διορθωτικών στοιχείων. 
  3. 50.000 ευρώ πρόστιμο αν τα ακαθάριστα έσοδα των υπόχρεων υπερβαίνουν το 1εκατομμύριο ευρώ.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις