Αλλάζει ο τρόπος που φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα, Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο.
Η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο έχει ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες και τη φορολόγηση των αδήλωτων εισοδημάτων.
Έτσι, η κυβέρνηση θέτει κατώτατο όριο στα φορολογητέα τους κέρδη. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιστρατεύει την τεκμαρτή φορολόγηση θεσπίζοντας ως όριο φορολογητέων κερδών τις ακαθάριστες αποδοχές του κατώτατου μισθού. Σήμερα ο μεικτός κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 780 ευρώ μηνιαίως και σε 10.920 ευρώ ετησίως (780×14). Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να δηλώνουν κάτω από 10.920 ευρώ τον χρόνο.
Ως εκ τούτου, ο φόρος που θα καλείται να καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας θα ανέρχεται σε 1.102 ευρώ. Μαζί με το τέλος επιτηδεύματος θα φθάνει στα 1.752 ευρώ
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στην Καθημερινή, το τεκμαρτό εισόδημα ή κατώτατο ποσό που θα οριστεί είναι μαχητό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νέο σύστημα ενδεχομένως να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2023.
Με την εφαρμογή του νέου τρόπου φορολόγησης, ουσιαστικά γίνεται επιστροφή στο καθεστώς φορολόγησης επί του τεκμαρτού εισοδήματος.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το μέτρο δεν θα αφορά τους αγρότες και τα μπλοκάκια, οι οποίοι φορολογούνται όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αποφασισμένο να κατανείμει δικαιότερα τα φορολογικά βάρη και να βάλει ένα τέλος σε περιπτώσεις όπου ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα από την εργασία τους που δεν ξεπερνά εκείνο του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Και αυτό ακριβώς φέρεται ότι θα είναι η βάση φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή το ποσό των 10.920 ευρώ μικτά ή 9.100 ευρώ καθαρά ετησίως.
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής από το 2024
Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που ενεργοποιούνται το 2024 προβλέπουν:
- Υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Για την ηλεκτρονική τιμολόγηση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιλέξουν πάροχο που επιθυμούν, και ήδη 16 έχουν πιστοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. Πάροχος θα γίνει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και εφαρμοσθεί υποχρεωτικά στο σύνολο της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή timologio θα επεκταθεί προκειμένου να μπορούν και οι μικρές επιχειρήσεις να ενταχθούν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση για πολύ μικρά έσοδα.
- Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA. Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται αυτών που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.
- Επέκταση υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
- Εφαρμογή ψηφιακού δελτίου αποστολής με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.
- Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
- Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
- Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (τέκνων, γέννησης, ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.
- Επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 ΦΠΑ και τέλος διαμονής στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων τύπου airbnb. Το τέλος διαμονής θα επιβληθεί στο σύνολο των ακινήτων τύπου airbnb.
- Μπόνους έως 3.000 ευρώ για όσους φορολογουμένους σκανάρουν αποδείξεις μέσω της εφαρμογής appodixi για κινητά τηλέφωνα και διαπιστώνεται ότι αυτές είτε δεν είναι γνήσιες είτε δεν έχουν διαβιβασθεί στην ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, πάνω από 235.000 πολίτες έχουν κατεβάσει στο κινητό τους την εφαρμογή, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με τη θεσμοθέτηση του φορο-μπόνους. Από την ημέρα που ενεργοποιήθηκε έχουν υποβληθεί 135.000 καταγγελίες, εκ των οποίων 75.000 ανώνυμες και 55.000 επώνυμες.