Breaking news

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
A

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προσδιόρισε το άνοιγμα της πλατφόρμας για το πετρέλαιο θέρμανσης στο τέλος του χρόνου, καθώς όπως εξήγησε «απαιτεί να έχεις πληρώσει το πετρέλαιο, οπότε ανοίγει (η πλατφόρμα) κοντά στα Χριστούγεννα φέτος».

O αναπληρωτής υπουργός μίλησε για το επίδομα θέρμανσης, για την επιταγή ακρίβειας και για το πότε αναμένεται να δοθούν στους πολίτες.

«Το βασικό που έχουμε μπροστά μας σήμερα είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις, συν τη βοήθεια που θα έρθει με τα χρήματα που δοθούν την περίοδο των Χριστουγέννων, συν τη βοήθεια που δίνουμε στη θέρμανση και τον ηλεκτρισμό, που απορροφά και το πολύ μεγάλο κομμάτι των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Δηλαδή τα πολλά χρήματα η κυβέρνηση τα δίνει κυρίως για τον ηλεκτρισμό».

«Η τιμή του πετρελαίου διεθνώς ανέβηκε πάρα πολύ, υπάρχει η επίπτωση αυτή από τον ΟΠΕΚ, μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ένα καρτέλ που προσπαθεί να κρατήσει πολύ υψηλά τις τιμές, η εκτίμησή μου είναι ότι η ύφεση θα τραβήξει προς τα κάτω τις τιμές».

Πότε θα ανοίξουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Ο κ. Σκυλακάκης προσδιόρισε το άνοιγμα της πλατφόρμας για το πετρέλαιο θέρμανσης στο τέλος του χρόνου, καθώς όπως εξήγησε «απαιτεί να έχεις πληρώσει το πετρέλαιο, οπότε ανοίγει (η πλατφόρμα) κοντά στα Χριστούγεννα φέτος, ενώ θα είναι πολύ μεγαλύτερο και καλύπτει πολλά νοικοκυριά που θα επιλέξουν ως θέρμανση κι άλλα είδη. Έχουμε διευρύνει πολύ σε σχέση με πέρυσι και είναι μια καλή βοήθεια που θα πάρουν τα νοικοκυριά. Η μεγαλύτερη, βέβαια, είναι το 0,25 (επιδότηση) στην αντλία και αφορά το σύνολο των νοικοκυριών. Η δική μας ιεραρχία είναι, πρώτα ο ηλεκτρισμός, μετά η θέρμανση και μετά τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Πότε θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας

Ερωτώμενος αν θα υπάρξει νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για την ακρίβεια, ξεκαθάρισε: «Η Ευρώπη δεν λειτουργεί ως ένα πορτοφόλι που πληρώνει όποτε υπάρχουν προβλήματα, διότι κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν τα δικά τους. Ο καθένας ειδικά για τις καταναλωτικές δαπάνες ο καθένας είναι μόνος του. Αυτή τη στιγμή έχουμε εξαντλήσει δημοσιονομικά τους πόρους οπότε είναι μάταιη η συζήτηση αν θα κάνουμε νέα παρέμβαση.

Οι αγορές είναι πολύ σφιχτές, τα επιτόκια έχουν ανέβει για όλη την ευρωζώνη, η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα συνεχίζει την άνοδο των επιτοκίων, το δικό μας είναι τώρα στο 4,7%- 4,8%, δεν έχουμε ακόμα επενδυτική βαθμίδα... Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

«Η μόνη περίπτωση να δούμε πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, θα είναι αν έχουμε μια αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας. Οι παρεμβάσεις μας θα είναι στα νοικοκυριά εφόσον υπάρξουν περιθώρια» σημείωσε ο υπουργός, και όχι σε φοροελαφρύνσεις (όπως π.χ. μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα).

«Η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί χωρίς διαδικασίες πριν τα Χριστούγεννα».

Η Ελλάδα θα μείνει εκτός ύφεσης

«Παρακολουθούμε τις αυξήσεις στα καύσιμα, είμαστε στο όριο δημοσιονομικά, αν υπάρξουν θετικότερες εξελίξεις, μπορούμε να αλλάξουμε κάτι. Αυτό που έρχεται στην Ευρώπη είναι ύφεση. Η Ελλάδα θα μείνει εκτός ύφεσης λόγω επενδυτικής δυναμικής, από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπουν στην οικονομία πολλά χρήματα. Αλλά η ύφεση, έχει δύο συνέπειες: το ένα είναι ότι θα έχεις λιγότερες εξαγωγές και πίεση στον τουρισμό, θα πρέπει να δώσουμε μάχη για τον τουρισμό μας για να μία είναι τόσο καλός όσο τη φετινή χρονιά και η δεύτερη συνέπεια είναι ότι τα διεθνώς εμπορεύσιμα θα πέσουν.

Η Ελλάδα επηρεάζεται λιγότερο από την αύξηση των επιτοκίων για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι δημοσιονομικά, το χρέος μας είναι πολύ μακροχρόνιο, άρα έχουμε πολύ μικρότερη επίπτωση και δεύτερον σε πάρα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους έχουμε σταθερό επιτόκιο» υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα.

«Δεν θέλουμε να πειράξουμε την αγορά, θέλουμε να κρατηθεί η οικονομία σε καλό επίπεδο, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι ενθαρρυντικές, με την έννοια ότι ο επιτιθέμενος χάνει αυτή τη στιγμή, με τρόπο εντυπωσιακό και τρόπο που αποσταθεροποιεί τη βούληση για πόλεμο.

Η εκτίμηση μου είναι ότι μπορεί η υπόθεση της Ουκρανίας να διαρκέσει λιγότερο από ότι υπολογίζουμε και από τη στιγμή που εκεί θα υπάρξει αποκλιμάκωση, θα υπάρξει μια πλήρη στροφή στη διεθνή εικόνα. Συν μια πολύ σημαντική ενίσχυση των χωρών που στήριξαν την Ουκρανία, το λέω σε σχέση με τους γείτονες που έπαιξαν ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις