Ανοίγει ο δρόμος για να λάβουν αναδρομικά της τελευταίας πενταετίας γιατροί του ΕΣΥ σύμφωνα με την νέα σημαντική απόφαση, την οποία εξέδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές που έγιναν με βάση το νόμο του 2012.
Συγκεκριμένα η ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου με σχετική απόφαση της, απέρριψε την αναίρεση της πρώτης ΔΥΠΕ επικυρώνοντας, ουσιαστικά, τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που δικαίωναν τους γιατρούς.
Συγκεκριμένα κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4093/2012 καθώς αποφάνθηκαν οριστικά και αμετάκλητα ότι παράνομα καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές στους ιατρούς ΕΣΥ (Πρωτοβάθμια Υγεία) μετά τις περικοπές που υπέστησαν λόγω μνημονίου.
Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο μνημονιακός νόμος
Οι αρεοπαγίτες φαίνεται να έκριναν ότι ο επίμαχος μνημονιακός νόμος είναι αντισυνταγματικός και δεν πρέπει να εφαρμοστεί διότι:
- Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.
- Δεν εξετάστηκε από το νόμο για το εάν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.
- Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.
Τέλος να σημειωθεί ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην «αλυσίδα» των δικαστικών αποφάσεων Πρωτοδικείων και Εφετείων που δικαίωναν τους γιατρούς, ήδη από το 2017, αλλά και άλλες της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (437/2014) και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (431/2018).