Το «πακέτο» ύψους 800 εκατ. ευρώ που διέθεσε η ΔΕΗ για τη στήριξη των πελατών της έναντι της ενεργειακής κρίσης οδήγησε σε ζημιογόνα αποτελέσματα το 2021. Ωστόσο η επιχείρηση κατάφερε να διατηρήσει λειτουργική κερδοφορία, που επιτρέπει τη χρηματοδότηση των επενδύσεών της αλλά και τη συνέχιση της πολιτικής στήριξης των καταναλωτών.
Αυτά προκύπτουν από την αποψινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2021
«Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του 2021 σημείωσαν ζημίες προ φόρων 149,8 εκατ. ευρώ και ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά αποτελέσματα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 871,7 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας τη συνέχιση των επενδύσεων. Οι επενδύσεις σε Δίκτυα και ΑΠΕ είναι κρίσιμο να συνεχιστούν, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για την πιο γρήγορη ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας τόσο από τα ορυκτά καύσιμα όσο και από εισαγόμενες ανατιμήσεις», τονίζουν κύκλοι της επιχείρησης και προσθέτουν: «Η πρόσφατη διεθνής ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση κατέδειξε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την φθηνή και καθαρή παραγωγή στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και θα οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια σε καλύτερες τιμές στην αγορά του ηλεκτρισμού».
Σε σχέση με τις εκπτώσεις που χορηγήθηκαν στους καταναλωτές οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η έκπτωση 30% σε όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις της Πολιτείας απορρόφησε το 75% της επιβάρυνσης για το 76% των πελατών της (περίπου 3,5 εκατ. πελάτες) και το 50% στο υπόλοιπο 24% των πελατών της ΔΕΗ με κυμαινόμενα τιμολόγια, ενώ έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 500.000 πελάτες της, που το επέλεξαν, να «κλειδώσουν» σταθερά τιμολόγια για ένα χρόνο.
Δηλώσεις Σκρέκα για τις επιδώσεις της ΔΕΗ
Σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η στρατηγική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για την εξυγίανση της ΔΕΗ, ακόμα και μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες των τελευταίων δύο ετών, αποδεικνύεται ότι ήταν καθοριστική σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Δίχως την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής εξυγίανσης, η ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει όχι μόνο εκπτώσεις αλλά θα κινδύνευε η ίδια η βιωσιμότητά της».
Ο κ. Σκρέκας υπογραμμίζει ότι η εποχή των ανεύθυνων και εγκληματικών αυτοσχεδιασμών, με τραγικές συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες έχει περάσει χωρίς επιστροφή και καταλήγει: «Το τελικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ, με ζημιές ύψους 18,4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους το 2021, διαψεύδει τους αβάσιμους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δήθεν υπερκέρδη της Επιχείρησης εις βάρος των καταναλωτών. Τα κροκοδείλια δάκρυα όσων υπονόμευσαν και πολεμούν την εξυγίανση της ΔΕΗ, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τα ψεύδη περί υπερκερδών, δεν μπορούν σήμερα να πείσουν κανέναν. Πείθουν όμως τους πάντες πως κάποιοι δεν αλλάζουν με τίποτα και επιμένουν να τρέφονται από τον λαϊκισμό και το κομματικό συμφέρον».
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε:
«Το 2021 ήταν μια χρονιά σημαντικών οροσήμων για τη ΔΕΗ. Επανήλθαμε στις αγορές κεφαλαίου για πρώτη φορά μετά το 2014, προχωρήσαμε στην έναρξη της δραστηριότητάς μας στην ηλεκτροκίνηση με τη ΔΕΗ Blue, συμφωνήσαμε την πώληση του 49% της συμμετοχής της ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ, προχωρήσαμε στην επιτυχή αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρείας, λάβαμε μια ακόμα αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P, ενώ επίσης σημειώσαμε περαιτέρω πρόοδο στις πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Η πρόσφατη γεωπολιτική κρίση, έφερε την Ευρώπη και την χώρα μας σε μία πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, που όμοιά της δεν έχει παρουσιασθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η ΔΕΗ, από την μία οφείλει να συνεχίζει τις απαραίτητες επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα που θα βοηθήσουν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και από την άλλη οφείλει να στηρίζει τους πελάτες, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, αξιοποιώντας την καθετοποιημένη της θέση.
Παρά τη μεταβλητότητα στις αγορές εμπορευμάτων κατά το 2021, καταφέραμε να καταγράψουμε ανθεκτικές επιδόσεις λόγω της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων μας καθώς και τη διενέργεια hedging. Σταθεροποιήσαμε την λειτουργική μας κερδοφορία με την επίτευξη EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση σύμφωνα με το στόχο που είχαμε θέσει. Ταυτόχρονα, ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, καταφέραμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας απορροφώντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων των τιμών που οφείλονται στην συνεχιζόμενη παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την πρόοδο στο Επιχειρηματικό μας Σχέδιο, με ιδιαίτερη έμφαση τις ΑΠΕ, και την στήριξη των πελατών μας. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση καταδεικνύει την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου η χώρα να απεξαρτηθεί γρηγορότερα από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγόμενες κρίσεις.
Για το 2022 και παρά το γεγονός ότι το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας, διατηρώντας τον στόχο του επιχειρηματικού μας πλάνου για επίτευξη EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση στα ίδια επίπεδα με το 2021».
Οι επιπτώσεις του πολέμου για τη ΔΕΗ
Σε σχέση με τις επιπτώσεις του πολέμου η ΔΕΗ επισημαίνει ότι: «το αυξημένο κόστος στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της τιμής φυσικού αερίου αποτελεί μία εξέλιξη που επηρεάζει εμμέσως τις δραστηριότητες του Ομίλου, ο οποίος όμως προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από την καθετοποιημένη φύση των δραστηριοτήτων του, λόγω της παρουσίας του τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Έμμεσες επιπτώσεις ενδέχεται να προκύψουν λόγω της συνεπακόλουθης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πελατών μας, ως αποτέλεσμα του αυξημένου ενεργειακού κόστους και της ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων».
Αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης που ξεκίνησε το 2021 ήταν, ενδεικτικά ότι υπερτριπλασιάστηκε η δαπάνη της εταιρείας για αγορά φυσικού αερίου σε 910,1 εκατ. Ευρώ έναντι 297,9 εκατ. Ευρώ, που οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο η δαπάνη για φυσικό αέριο πενταπλασιάστηκε.
Η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2 αυξήθηκε σε 699,2 εκατ. ευρώ το 2021 από 393,5 εκατ. ευρώ το 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων.
Στις σημαντικότερες εξελίξεις του έτους περιλαμβάνεται η μεγάλη μείωση του καθαρού χρέους κατά 1,4 δισ. ευρώ, στα 1,9 δισ., μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το φθινόπωρο.